Gazete Vatan Logo

Öğrencisizlik sonu oldu

Ruhban Okulu’nun alternatifi kapandı...

Yıllardır hukuk mücadelesi veren Heybeliada Ruhban Okulu’nun alternatifi olarak görülen İÜ Dünya Dinleri Kültürü bölümü öğrencisi olmayınca kapandı

Devletin Heybeliada Ruhban Okulu’na alternatif olarak kurduğu İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dünya Dinleri Kültürü Bölümü sessiz sedasız kapatıldı. Bölümde kurulduğu 1999 yılından beri tek bir öğrenci bile eğitim görmedi.

İstanbul Üniversitesi Dünya Dinleri Kültürü Bölümü, açılması için yıllardır hukuk mücedelesi verilen Heybeliada Ruhban Okulu’na alternatif olarak açılmıştı. Ruhban Okulu’nun açılması tartışmaları gündeme geldiğinde, dönemin Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Bülent Ecevit’e ‘Azınlıklara yönelik din adamı yetiştiren bölümler de Türkiye’de açılmalı’’ önerisi getirdi. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da görüşü alınarak, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde 1999 yılında Dünya Dinleri Kültürü Bölümü kuruldu. Bölüm Başkanlığına ise tanınmış ilahiyatçılardan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz getirildi. İlahiyat Fakültesi bünyesinde açılan bölüm daha kurulduğu günden itibaren ‘Ruhban okuluna alternatif olabilir mi?’ ve ‘Müslüman bir öğretim görevlisi başka dinlere din adamı yetiştirebilir mi?’ tartışmalarının yaşanmasına neden oldu.

Sadece bölüm başkanı

Ancak bölüm aradan geçen yıllarda kontenjan verilmemesi nedeniyle tek bir öğrenci alamadı. Bölüm başkanının dışında hocası olmayan, alt yapısı oluşturulmayan bölüm sonunda atıl olması nedeniyle üniversitenin kararıyla kapatıldı. İstanbul Üniversitesi yetkilileri fakülte kurulunun bölümün atıl olması ve öğrenci kontenjanı verilmemesi nedeniyle kapanması yönünde görüş bildirdiğini belirterek, “Bölüm 10 yılı aşkın süre açık kalmasına rağmen YÖK tarafından öğrenci kontenjanı verilmedi. Hocası yoktu, alt yapısı oluşturulmadı. Sonuçta üniversitede kapatılmasını uygun gördü” dedi.

Cemaat liderleri sıcak bakmamıştı

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz bölümün kurulma aşamasında Türkiye’deki farklı cemaatlerin liderlerine birer yazı göndererek, Dünya Dinleri Kültürü Bölümü hakkında bilgi verip öneri ve destek istedi. Ancak Prof. Dr. Beyaz’ın destek istediği başta Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Hahambaşısı David Asseo, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan olmak üzere cemaat liderleri, İlahiyat Fakültesi bünyesinde kurulan bu bölüme sıcak bakmadı.

Haberin Devamı