Gazete Vatan Logo

Öğrencilere yurt müjdesi!

Üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma telaşı başladı. Başka bir şehirdeki bir üniversiteyi kazandığı için ailesinden uzak kalan öğrencilerin kalabileceği yurtların aylık ücretleri 150 liradan başlayıp bin 700 liraya kadar çıkıyor. Kredi Yurtlar Kurumu’nun ücretleri 150 ila 265 TL arasında değişiyor. Özel yurtlarda ise verdikleri hizmete göre ücretler ise 600 liradan başlıyor. Özele göre daha uygun olan vakıf ve dernek yurtlarında ücret aralığı 200-1000 lira.

Öğrencilere yurt müjdesi!

Yükseköğrenim Yerleştirme Sonuçları'nın açıklanmasının ardından başlayan kayıt telaşının yanında öğrencileri ve ailelerini bekleyen önemli bir konu da kalacak yer konusu. Bu yıl 792 bin 249 öğrenci üniversiteyi kazandı. Bu rakamla birlikte Türkiye genelinde yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 6 milyona yaklaştı. Türkiye'deki üniversite öğrencilerin yarıya yakını ikamet ettiği yerin dışında bir ilde üniversite okuyor. Öğrenci ve aileleri için telaş ve masraf anlamına gelen bu durum, bir tarafta büyük bir ekonomi yaratmış durumda.

DEVLETTEKİ YATAK KAPASİTESİ 522 BİN

Spor ve Gençlik Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)'nın 81 il ve 192 ilçede 656 yurdu bulunuyor. Bu yurtların 3 tanesi ise KKTC'de hizmet veriyor. Devlet yurtlarındaki konaklama kapasitesi 522 bin 294 kişilik. Bu kapasitenin 327 bin 555'i kız, 194 bin 739'u ise erkek öğrenciler için tahsis edilmiş durumda. Öğrencilere yemek ve temizlik hizmetlerinin de verildiği KYK yurtlarında bir kişilik odalar da var 6 kişilik de. Kişi başına ücretler ise devlet yurtlarında odalarda kalan kişi sayısına göre 150 ila 265 lira arasında değişiyor. Kredi Yurtlar Kurumu'na başvurular iki gün önce başladı ve 22 Ağustos gece 23:59'a kadar devam edecek.

KYK KONTENJANI YETERSİZ KALINCA

Haberin Devamı

Başka bir kente üniversite okumaya giden öğrencilerin önemli bir kısmı devlet yurtlarında kalmayı tercih etmesine rağmen yer sıkıntısından dolayı başka yolları deniyor. Çünkü üniversiteli öğrenci sayısı her geçen yıl yükseliyor. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, hem güvenli hem de uygun fiyata özel yurt veya evlerde kalmayı tercih ediyor. Başka bir şehirdeki bir üniversiteyi kazandığı için ailesinden uzak kalan öğrencilerin kalabileceği yurtların aylık ücretleri 150 liradan başlayıp bin 700 liraya kadar çıkıyor. Öğrenciler; ailelerinin kendilerine ayırdıkları bütçeye göre yer tercihi yapıyor.Vakıflara ait yurtlar da çok revaçta Ailesinden uzakta üniversite eğitimi alan öğrencilerin diğer bir seçeneği de vakıf ve dernek yurtları. Türgev, Tügva, Ensar Vakfı ve İlim Yayla gibi STK'ların değişik kentlerdeki yurtlarında internet, güvenlik, temizlik, çamaşırhane, revir, kahvaltı, akşam yemeği ile diğer sosyal imkanlar sunuyor. Örneğin 19 ilde 51 yurdu bulunan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)'in 10 bin 628 yatak kapasitesi var. 6 bin 700 öğrenciye hizmet veren vakfın yurtlarında kalmanın maliyeti ise aylık 200-1000 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı