Gazete Vatan Logo

Öğrenciler için formül bulundu!

MEB bu yıl başlattığı yeni sistemde tüm Türkiye'de müfredatı...

MEB, Doğu bölgelerinde coğrafi şartlar nedeniyle müfredattan geri kalan öğrencilere interneti adres gösterdi. Yeni sınav sisteminde eğitimcilerin en fazla merak ettiği konulardan biri olan müfredatın tüm Türkiye'de eşit gidip gitmeyeceği konusuna Bakanlık, "Eğitim Bilişim Ağı" üzerinden formül geliştirirken öğrencinin müfredattan geri kalmaması için interneti olması gerekli.
MEB, SBS'nin yerine getirilen TEOG modeli için resmi sitesinden vatandaşlardan gelen 44 soruya yanıt verdi. MEB, öğretmenlerin müfredatta geri kalması ve Doğu'da kar tatilleri olması halinde müfredatın geride kalacağı eleştirilerine sorular çerçevesinde yanıt verirken, öğrencilere interneti önerdi. Bakanlık, uzun yıllardır devrede olan "Eğitim Bilişim Ağı"nın (EBA) geliştirilip kullanılabileceğini belirtti. Derslerin içeriklerinin görsel ve sunumlarla yüklendiği EBA'da öğrenciler dersi anlatımlı olarak dinleyebiliyor. Cep telefonları ve internetten de ulaşılabilen EBA, uzaktan eğitimi geliştirmek amacıyla hayata geçirilmişti.

İNTERNETTEN TAKİP

Öğretmenlerin izinli, raporlu veya görevli olmaları durumunda işlenmeyen konuların telafisinin nasıl sağlanacağı ve Doğu'da coğrafi şartlar nedeniyle müfredatın geride kalması ihtimaline ilişkin sorulara Bakanlık, şu yanıtları verdi:

"ZORLAYACAĞIZ: Merkezi ortak sınavlar ülke çapında müfredat uyumunu esas almaktadır. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, müfredatın eş zamanlı uygulanmasına ilişkin akademik takvim hazırlayarak okullarla paylaşacaktır. Akademik takvim, yazılıya girecek öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği olmaması için öğretmenlerin müfredatı yetiştirmesi konusunda zorlayıcı olacaktır. Ayrıca tüm okullarımızda müfredat birlikteliğinin eşzamanlı uygulanabilmesi için 8. sınıfta temel derslerdeki öğretmen açıkları mümkün olduğunca giderilecektir. Eğitim Bilişim Ağı üzerinden öğrenciler ders içeriklerini halihazırda takip edebilmekte olup orta vadede ise FATİH Projesi tüm bileşenleriyle tamamlandığında, öğrencilerin müfredata uygun modülleri tabletlerinden takip ederek eksikliklerinin giderilmesi sağlanacaktır.

ÇALIŞIYORUZ: Akademik takvim belirlenirken sınav dönemlerinin mümkün olduğunca ağır kış şartları yaşanan dönemlere denk gelmemesi üzerinde durulmuştur. Buna rağmen okulların hava koşulları nedeniyle tatil olması durumunda öğrencilerin ders eksikliklerini EBA üzerinde yer alan içeriklerle gidermeleri sağlanacaktır. Ayrıca okullarda ders eksikliklerinin giderilmesine yönelik olarak telafi dersleri yapılabilecektir. Orta vadede ise FATİH Projesi tüm bileşenleriyle tamamlandığında öğrencilerin tabletleriyle EBA üzerinden müfredata uygun modülleri izlemesine yönelik altyapı çalışmaları devam etmektedir. Tek okullu olan bölge sayımız az olmasına rağmen böyle bir durumun olması halinde İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nce belirlenen yetkililer sınavın uygulanmasında görevlendirilecek.

DİĞER SINAVLAR DA ORTAK OLABİLİR: Bakanlığımız bütün sınavları yapabilecek altyapıya sahip olmakla birlikte uygulamanın amaçlarından biri olan öğretmen, öğrenci ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirme amacı doğrultusunda tüm sınavların MEB tarafından yapılması uygun görülmemiştir. FATİH Projesi tüm bileşenleri ile hayata geçtiğinde özellikle ortaokuldaki sınavların bazıları ortak olarak gerçekleştirilebilir.

MERAK EDİLENLER

MEB'in yeni sistemin merak edilen detaylarına ilişkin diğer açıklamaları da özetle şöyle:

"SORUN OLMAZ: Tüm sınavlar zorunludur. Din Kültürü dersi Anayasa'da da zorunlu ders olarak yer almaktadır. Bu dersi almayan öğrenciler merkezi değerlendirmede muaf olacaktır. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacaktır. Ayrıca bu durum diğer öğrencilerimiz açısından bir sorun teşkil etmeyecektir.

İHTİMAL DÜŞÜK: Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir. İstatistiklere göre adayların rastgele doğru cevabı bularak başarılı olma ihtimalleri dikkate alınmayacak kadar düşüktür.

NEDEN 5. SINIFLAR YOK?: 4+4+4 sisteminde 5. sınıf, 2. kademeye geçişin ilk sınıfıdır. İlk kademede tek öğretmenden ders alarak ikinci kademeye ulaşan öğrencilerin 5. sınıfta birden çok öğretmenden ders almaya başlaması, öğrencilerin yaşı ve bu kademeye sağlayacakları uyum göz önüne alındığında 5. sınıf öğrencilerinin başarı ağırlıklandırma oranına tabi tutulması pedagojik açıdan uygun görülmemiştir.

OBJEKTİFLİK KENDİLİĞİNDEN SAĞLANACAK: SBS'de de ders başarısı yüzde 30 etki etmekteydi. Merkezi ortak yazılı sonuçları ile öğretmen yazılıları arasındaki not makası belli aralıklarla izlenip değerlendirileceğinden, okul idareleri, veliler ve diğer öğretmenlerin sosyal değerlendirmesi de öğretmeni etkileyeceğinden, not vermede objektiflik süreç içerisinde kendiliğinden sağlanacaktır.

BİLGİLER GİZLİ TUTULACAK: (Açık uçlu sorular sisteme nasıl dâhil edilecek?) İlk yıllar itibari ile merkezi ortak sınavlarda çoktan seçmeli sorular sorulacaktır. FATİH projesi tüm bileşenleriyle birlikte uygulamaya geçtiğinde her öğrencimizde tablet bilgisayar ve her sınıfımızda akıllı tahta bulunacaktır. Oluşturulacak modül üzerinden, öğrencilerin kimlik bilgileri gizli tutularak elektronik ortamda farklı öğretmenler tarafından yapılan değerlendirmelerin ortalamalarıyla o derse ait puan verilmesi planlanmaktadır.

YURTDIŞINDAN SINAVSIZ GEÇİŞ: Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 27. maddesinde “Yurtdışında 8'inci sınıfı bitiren öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarında asgari bir eğitim ve öğretim yılı öğrenim gören ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla öğrenci alan okulların nakil şartlarını taşımayan öğrencilerin Anadolu, Anadolu imam-hatip veya Anadolu türü mesleki ve teknik liselere nakil ve geçişleri; denklik belgesine göre program uyumu dikkate alınarak okulların kontenjan durumu ve öğrencinin ikamet adreslerine uygun okullara öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından yapılır. Bu öğrencilerin nakli yapılan okuldan bir başka okula naklinde de bu fıkra hükümleri uygulanır” ifadesi yer almaktadır. Buna göre Ortaokulu yurtdışında bitiren öğrencilerin Türkiye’ye döndüklerinde ilgili maddede ifade edilen şartlara göre yerleştirme işlemleri yapılır. Ayrıca 6 veya 7. sınıfta yurtdışında eğitim görüp 8. sınıfta Türkiye’ye dönen öğrenciler 8. sınıftaki ortak sınavlara gireceklerdir. 6 ve 7. sınıf notları uluslararası denklik hükümlerine göre hesaplanarak ortaöğretime yerleştirmeye esas puan belirlenecektir.
500 PUAN ÜZERİNDEN: Yeni sistemde tek farklılık geçen yıl yüzde 70’i alınan SBS yerine bu yıl ortak sınav puanlarının baz alınacak olmasıdır. Yine geçtiğimiz yılda olduğu gibi 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının yüzde 30’u alınacak, üzerine 8. sınıfta uygulanan ortak sınav puanın yüzde 70’i eklenerek puan hesaplamaları yapılacaktır. Bütün öğrencilerin puanları 500 tam puan üzerinden duyurulacaktır.

AĞRIDAKİ TERCİH YAPABİLECEK Mİ?: Ortaöğretime geçiş sisteminde alınan puanlar ülke genelindeki okullara yerleşmede kullanılacaktır. Örneğin; Ağrı ilinde ortaokulu bitiren ve ortak sınava giren bir öğrenci puanına göre tercih yaparak İzmir İlinde bulunan bir fen lisesine yerleşebilecektir. Örneğin Şırnak'taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul'daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulmayacaktır. Yapılacak değerlendirme Türkiye genelini kapsayacaktır. Ayrıca sıralamalarda il bazında yapılmayacak, değerlendirmede olduğu gibi Türkiye genelini kapsayacaktır. Örneğin; Osmaniye, Bartın veya Şırnak ilinde Ortaokulu bitiren ve ortak sınava giren bir öğrenci il sıralamasına göre değil ortaöğretime yerleştirmeye esas puanına göre tercih yaparak İzmir veya Erzurum ilinde bulunan bir Fen Lisesine yerleşebilecektir. Ortak sınavların yerleştirme işleminde geçerli puandaki yüzde 70’lik etkisi Türkiye genelinde adaletli bir yerleştirmeyi kolaylaştıracaktır.

SINAV GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAK?

MEB, sınav güvenliğine ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:
* Normal dönemde alınan tedbirlere ek olarak; öğretmenlerin sınav gözetmeni olarak farklı okullarda görevlendirilmesi, öğrencilerin farklı sınıflara dağıtılması, sınav salonlarına kamera sistemi kurulması, tedbirleri öngörülmektedir.
* Üst araması gibi önlemler merkezi değerlendirmeleri amacının dışında farklı bir konuma getirerek öğrencileri baskı altına alabilir.
* Kopya işlemi sınav salonunda görevli öğretmenler tarafından tespit edilen öğrencinin sınavı tutanağa bağlanarak geçersiz sayılacaktır.
* Ortak sınav güvenliğine yönelik olarak en az 2 farklı kitapçık türü öngörülmekle birlikte ihtiyaca göre daha fazla kitapçık türü de hazırlanacaktır. Bu aşamada kişiye özgü kitapçık uygulanması düşünülmemektedir. Sistemin orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi planlandığından o dönemde barkod benzeri sistemlerle yazılıların değerlendirilmesi düşünülmektedir.
* Sınava kalem, silgi ihtiyaçlar haricinde cep telefonu, kitap, defter malzemeler getirilmeyecektir.

Haberin Devamı