Gazete Vatan Logo

Öğrenci yurtlarını Anadolu’ya açıyor

Türkiye’de öğrenci yurtlarına yatırımlar artıyor. Bu alandaki ilk kuruluşlardan olan Republika Academic Aparts, yatırımlarına Eskişehir, Gaziantep ve İzmir’i eklemek için gün sayıyor.

Öğrenci yurtlarını Anadolu’ya açıyor

Üniversite tercih sonuçları açıklandı, şehir dışında okul kazanan öğrenciler için ‘kalacak yer’ telaşı başladı. Birçok öğrenci tanıdık yanı, devlet yurdu, kiralık ev gibi seçeneklere yönelirken, gayrimenkul sektöründe yeni bir yatırım aracı olarak dikkat çeken öğrenci yurtları yeni bir seçenek olarak öğrencilerin karşısına çıkıyor. Türkiye’nin büyümekte olan genç nüfusu ve artmakta olan hanehalkı gelirinden dolayı yüksek öğretime olan yoğun talep ve kurumsal kalitede öğrenci konaklama olanaklarındaki eksiklik doğrultusunda öğrenci konaklama yatırımları artıyor. Bu alana yatırım yapan kuruluşlardan birisi de Serdar Bilgili’nin sahibi olduğu BLG Capital... 2011 yılında kurulan ve kurulduğu tarih itibarıyla öğrenci konaklama konusundaki öncü kurumsal işletmecilerden birisi olan Republika Academic Aparts, daha sonra Abraaj Group’tan da bu alana yatırım çekti.

Yurt açığı var

Republika Academic Aparts’ın Genel Müdürü Doğan Kabakçı ile Türkiye’deki öğrenci konaklama sektörünü ve yeni yatırımlarını konuştuk. Türkiye’de ciddi bir yurt ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Kabakçı, şu bilgileri verdi: “Her yıl yeni üniversiteler açılıyor. İstanbul’da 660 bin öğrenci var, 280 bin yatak kapasitesine ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor. Devlet yurtlarında 54 bin yatak var, 100 bin yatağın da devlet dışındaki yurtlarda olduğu hesaplanıyor. Öğrenci konaklama konseptli yatırımlardaki yatak kapasitesi de 3-5 bini geçmiyor.”

Haberin Devamı

Sadace yurt değil sosyal yaşam

ÖĞRENCİ konaklama yatırımlarının yalnızca bir gayrimenkul yatırımı değil operasyon gerektiren bir iş olduğunu vurgulayan Kabakçı, “Biz öğrencilere yalnızca kalacak yer vermiyoruz, sosyal yaşam da satıyoruz. Republika, en üst standartlarda tasarlanmış, öğrenciler ve genç profesyoneller için ideal bir yaşam deneyimi sunan kafe, restoran, havuz, spor salonu, çalışma ve oyun odaları gibi sosyal alanlardan oluşuyor” diye konuştu. Kabakçı, Ortaköy’de fiyatların 1.325 lira ile 3 bin 500 lira arasında değiştiğini, Florya ve Büyükçekmece’de ise 650 ile 2 bin lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

İzmir ve Eskişehir

Republika Academic Aparts’ın şu anda İstanbul’da Ortaköy, Büyükçekmece ve Florya’da toplam 1.500 kapasiteyle faaliyet gösterdiğini ifade eden Doğan Kabakçı, “İstanbul’da Anadolu yakasında yeni yer arayışımız sürüyor. İzmir, Gaziantep ve Eskişehir’de de yatırıma çok sıcak bakıyoruz. Vakıf üniversitelerinden ‘yurtları biz yapalım, işletmecimiz olun’ şeklinde teklifler de geliyor. Bunları da değerlendiriyoruz. Eskişehir ve İzmir yatırımlarımız hayata geçince 2 bin 500 yatak kapasitesine çıkmış olacağız” diye konuştu.