Gazete Vatan Logo
Magazin Oğlunuz Erdal...

Oğlunuz Erdal...

Erdal Eren'i anlatan anlatan 'Oğlunuz Erdal' belgeseli Beyoğlu Sineması'nda seyirciyle buluşuyor

17 yaşında idam edilen Erdal Eren 12 Eylül'ün en büyük sembollerinden biri. Dönemi anlatan 'Oğlunuz Erdal' belgeseli bu akşam Beyoğlu Sineması'nda seyirciyle buluşuyor.

Sinan Suner, Erdal Eren ve Ercan Koca... Bu üç isim, 12 Eylül 1980 darbesiyle yok edilmeye çalışılan bir kuşağın simgesi. Polis kurşunu, idam kararı ve işkenceyle, art arda sonlanan üç yaşam. 30 yıl sonra Türkiye bu karanlık dönemi yoğun biçimde tartışmaya başladı. Yazılan kitaplardan çekilen filmlerden biri de bu akşam Beyoğlu sinemasında gösterilecek olan ‘Oğlunuz Erdal’ belgeseli.

Sosyal Araştırmalar Vakfı (SAV) / 74 – 83 çalışma grubunun yapımcılığını üstlendiği belgesel, bu üç isim üzerinden bir dönemin gençliğini anlatıyor. Belgeselde Erdal Eren, Sinan Suner ve Ercan Koca’nın ailelerinden, çocukluk ve cezaevi arkadaşlarından ve Erdal Eren’in idam kararını iki kere bozan emekli hakim albay Ahmet Turan’dan, o sırada Mamak’ta asteğmen olan gazeteci Namık Koçak’tan, Erdal Eren’i son gecesinde görerek fotoğraflayan Savaş Ay’dan ve dönemin bir çok tanığından görüşler bulunuyor.

Tunç Erenkuş’un rejisini üstlendiği ve Tevfik Baş’ın röportajları yaptığı belgesele Erdal Eren’le ilgili hiç yayınlanmamış bir televizyon programı da eklenmiş. Yönetmen Erenkuş hem dönemi hem de Erdal Eren’i şöyle değelendiriyor: “Direngen ve erdemli bir kuşak, darbe ile alaşağı edildi, Türkiye darbeyle sakatlandı, sakat kaldı. İşte Erdal Eren bu vahşeti hatırlatan, en yalın, en güzel yüzlü simgedir.”

‘Oğlunuz Erdal’ belgeseli bu akşam 21.30’da Beyoğlu Sineması’nda ücretsiz olarak izlenebilir. (Radikal)

Haberin Devamı