Gazete Vatan Logo

Oger, Türk Telekom hisselerini satıyor

Oger Telecom'un 27.12 milyon adet borsada işlem gören hisse satışı sonrası Türk Telekom'da payı kalmayacak.

Oger, Türk Telekom hisselerini satıyor

Oger Telecom Limited, Türk Telekom'da sahip olduğu yaklaşık 27.12 milyon adet Borsada işlem gören D grubu hissenin satışına başladığını ve işlem sonunda şirkette payı kalmayacağını; ancak söz konusu payların borsada işlem gören nitelikte olması nedeniyle Ojer Telekomünasyon A.Ş'nin Türk Telekom'daki yüzde 55'lik hissedarlığında bir değişiklik olmayacağını duyurdu.

Türk Telekom'un dokuz aylık faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, yüzde 15'i halka açık olan şirkette Hazine Müsteşarlığı'nın yüzde 30, Ojer Telekomünikasyon A.Ş'nin ise yüzde 55 payı bulunuyor. Ojer Telekomünikasyon A.Ş'de ise Oger Telecom Limited yüzde 99 hissedar konumunda bulunuyor.

Oger Telecom Limited'den KAP'a yapılan açıklamada, bugün itibarıyla Türk Telekom'da toplam 27.12 milyon adet D grubu hisse satış işlemine başlandığı belirtilerek, "Bu işlemle birlikte şirketimizin Türk Telekomünikasyon A.Ş. sermayesindeki payları yüzde 0'a düşecektir" denildi.

Ödenmiş sermayesi 3.5 milyar lira olan Türk Telekom'da halka açık yüzde 15 pay, 525 milyon adet D grubu nominal hisseye denk geliyor. Buna göre, Oger Telecom'un satacağı 27.12 milyon adet nominal pay, halka açık hisselerin yüzde 5.17'sini oluşturuyor.

Haberin Devamı

"Satış kararı nakit yaratma ihtiyacından kaynaklanıyor"

Satış kararıyla ilgili değerlendirmede bulunan ve adının kullanılmasını istemeyen bir telekom analisti, "Şirket banka borcunu ödeyememiş, takvimde geri düşmüştü. Bu nedenle yaratabileceği nakit kaynaklara ihtiyacı var. Borsada işlem gören hisseler likit varlık olarak düşünüldüğünde, nakit yaratmasına yardımcı olacak bu işlem mantıklı bir hareket" dedi.

Aynı analist, şirketin satış işleminden yaklaşık 40 milyon dolarlık nakit yaratabileceğini belirtti.

Dubai merkezli Oger Telecom'a ait Ojer Telekomünikasyon'un 4.75 milyar dolarlık kredinin Eylül ayındaki 290 milyon dolarlık taksitini ödeyemediği yönünde basında haberler yer almıştı.

Reuters'a konu hakkında değerlendirmede bulunan konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, bir sonraki takside ilişkin de endişelerin bulunduğunu belirterek, "Türk Telekom 290 milyon dolarlık borcunu ödeyemedi ama diğer borcu Mart ayında geliyor. Şu anda yapılandırma ya da bazı adımlar atılamazsa Mart'taki taksidi de ödemesi mümkün olmayabilir" demişti.

Haberin Devamı

Oger Telecom'un pay satışının ardından, Ojer Telekomünikasyon'un şirketteki yüzde 55 hissedarlığında ise bir değişiklik olmayacağı belirtilen KAP açıklamasında şöyle denildi:

"Söz konusu işlemin Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin halka arzını müteakiben şirketimiz tarafından 15 Mayıs 2008 ve 13 Haziran 2008 tarihleri arasında edindiği borsada işlem gören paylar ile sınırlı olduğunu belirtmek isteriz. Dolayısıyla söz konusu işlem, Ojer Telekomünikasyon A.Ş.'nin Türk Telekomünikasyon A.Ş. nezdindeki yüzde 55'lik hissedarlığı üzerinde herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak ve söz konusu yüzde 55'lik hissedarlık aynı şekilde devam edecektir."

Türk Telekom hisseleri saat 1628 itibarıyla yüzde 5.61 kayıpla 5.22 liradan işlem görüyor. BIST-100 endeksi ise yüzde 2.1 düşüşte.

Haberin Devamı