Gazete Vatan Logo

Öcalan VATAN'a konuştu

‘Türkiye iademi istemiş bu talep rahatsız edici’

PKK’dan ayrıldıktan sonra, ayrı bir örgüt kuran sonra ondan da ayrılan ve halen Kuzey Irak’ta yaşayan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın hafta sonu Erbil’de gerçekleştirilen üçlü güvenlik zirvesinde kendisinin iadesini istediği yönünde duyumları olduğunu söyledi.

VATAN’ın sorularını yanıtlayan Öcalan şöyle dedi: “Sayın İçişleri Bakanı’nın Erbil’de yapılacak toplantıya katılmasını çok önemsiyordum. Çünkü ben sorunun çözümüne katkı sağlamak istiyorum. Ama bana direk ya da dolaylı ’dön ve yasal durumun çözülecektir’ gibi bir mesaj ulaşmadı. Bilakis, benim iademi istedikleri yönünde bir bilgi ulaştı. Bu ’iade talebi’ çok rahatsız edici. Bu konuda Bölgesel Kürt Yönetimi’nden bazı yetkililer ile temas kurdum. Onlar da, Türk yetkililere iade işleminin gündemlerinde olmadığını, Türkiye’deki çözüm sürecinde bu yöndeki taleplerin ters tepki çekeceğini’ belirtmişler.

Bölgesel yönetim Başkanı Mesut Barzani, her fırsatta dile getirir. Sayın Barzani, çözümün siyasette olduğunu, iadelerle olmayacağını ifade eder. Sayın Barzani’nin de bu talepleri ciddiye almayacağına inanıyorum. Bu anlamda, Bölgesel Yönetimin tutumunu gerçekçi buluyorum. Birkaç gün daha mesaj bekleyeceğim. Eğer sonuç gelmezse, dönme isteğimi askıya alacağım. Türkiye sürece katkı vermemizi istemiyor’ diye algılıyorum. Eğer bir iade uğraşı içinde olurlarsa da demokratık açılım sürecine söylemlerimizle net tavır koyarız.

Benim PKK’da direkt silahlı eylemim yoktur. Eğer PKK, Kürt sorununun çözümünü istiyorsa herşeyden önce kendisini demokratikleşme sürecine dahil tutmalıdır. İnsanları baskı altında tutup; ölüm tehditlerinde bulunmamalı. PKK Türkiye’ye dönüşümüzü istemiyor.”

Öcalan odasına TV istiyor

İmralI’da kaldığı koğuşu yenilenen, duvarları da ithal duvar kağıdı kaplanan terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan, şimdi de odasına televizyon istiyor.

Ancak, Öcalan’a yerinin değiştirilmesinin ardından verilmesi beklenen televizyon, hücre cezası gerekçe gösterilerek verilmiyor. Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, 15 gün önce cezaevi idaresinin, televizyon alınması için müvekkillerinin hesabına para yatırılmasını istediğini, ancak geçen hafta yaptıkları görüşmede hücre cezası nedeniyle söz konusu televizyonun verilmeyeceğinin söylendiğini aktardı. Bilmez, “Mart 2009’da verilen hücre cezasını gerekçe göstererek bir yıl boyunca haklarını kısıtlama kararı almışlar. Bu kısıtlama kararının kaldırılması için bir yılın dolması gerekiyor. Ancak müvekkillimize kesinleşmemiş olan biri 10 gün biri de 20 gün olmak üzere iki hücre cezası daha verildi. Bu durum müvekkilimizin haklarının pazarlık konusu yapılması demektir” dedi. İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine nakledilen 5 hükümlüye televizyon verildiği, bu televizyonlardan sadece TRT kanallarının izlenebildiği bildirildi.

Mahmur’dan dönüş için ilk şart Öcalan!

Mahmurlular, toplu geri dönüş ve ortak yaşam koşullarının oluşturulup olgunlaşması için 10 talebini şöyle sıraladı:

1 Türkiye’nin gerçek anlamda demokratikleşebilmesi ve kalıcı toplumsal barışın tesis edilebilmesi için Öcalan’ın üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve önünün açılması.

2 Askeri operasyonların durdurulması, çatışmalı ortamın son bulması.

3 Kürt sorununun barışçıl, demokratik siyasi çözümünün önünün açılması.

4 Kürt halkının özgür iradesinin esas alma temelinde çözümün diyalog ve müzakere yöntemiyle gerçekleştirilmesi.

5 Kürt halk kimliğimiz temelinde ve Anayasal güvenceye sahip olarak özgür ve eşitçe birlikte yaşamak.

6 Anadilimiz olan Kürtçeyi özgürce öğrenmek geliştirmek ve tarihi değerlerimizi, kültürümüzü, coğrafyamızı ana dilimizle yaşamak.

7 Irak Kürdistan bölgesinde T.C. vatandaşı Kürtler olarak 8 ayrı kampta bulunuyoruz. Kürt sorununun çözümüyle Türkiye’- de kendi öz irademizle yaşamayı ve kendi güvenliğimizi kendimizin sağlayacağı toplu bir yerleşik yerinin yapılması ve dönüşümüzün BM denetiminde olması.

8 Çocuklarımızı Kürtçe adlandırmak Kürtçe eğitmek.

9 Kürt halkı olarak tarihimizi kültürümüzü sanat ve edebiyatımızı özgürce yaşamak geliştirmek ve korumak.

10 Korucuk sisteminin kaldırılması...

Haberin Devamı