Gazete Vatan Logo

Öcalan'ın köyü için 'ayrımcılık' uyarısı!

Başbakanlık'a sunulan bir raporda, terör örgütü lideri Öcalan'ın köyüne "özellikle hizmet götürülmediği" iddia edildi. İddianın bile "ayrımcılık" olduğu değerlendirmesi yapan Başbakanlık'ın, hizmet vermekten sorumlu olan KÖYDES'i uyaracağı öğrenildi

Başbakanlık'a etkin bir sivil toplum örgütü kanalıyla gelen rapor, Doğu ve Güneydoğu'nun bazı illerinde KÖYDES projelerinin uygulanmasında ayrımcılık yapıldığı iddiasına yer verdi. Raporda, terör örgütü PKK'nın Lideri Abdullah Öcalan'ın doğduğu köy olan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Ömerli'nin, devlet hizmetlerinden yoksun bırakıldığı belirtildi. Aynı raporda yerel makamların KÖYDES çerçevesinde köye aktarılması gereken ödenekte kısıtlamaya gittiği, ödeneğin dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetiminde Ömerli'ye ayrımcılık yapıldığı iddia edildi. Raporda özellikle köyün içme suyu sorunuyla, köy yollarının kalite ve standartları eleştirildi.

"ÖRGÜTÜN İŞİNE YARAR"

Rapor üzerine konu Başbakanlık'ta değerlendirmeye alındı. Yapılan değerlendirmede Ömerli'nin, Öcalan'ın köyü olması nedeniyle hizmetten mahrum bırakıldığı iddiasının bile "ayrımcılık" olduğu, bu tutumun Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi ilkeleriyle örtüşmediği vurgulandı. Ayrıca kamu görevlilerinin konuyla ilgili genellemeci yaklaşımının, terör örgütü PKK'ya uzak duran vatandaşları da cezalandırdığı, bunun örgütün amaçlarına hizmet edeceği yorumu yapıldı. Yapılan incelemenin ardından Şanlıurfa'da KÖYDES projesine ait ödeneğin dağılımından sorumlu olan yerel yöneticilerin uyarılacağı öğrenildi.

Rakamlarla ayrımcılık iddiası

Ömerli köyüne uygulandığı ileri sürülen negatif ayrımcılık Şanlıurfa Valiliği'nin yayınladığı KÖYDES rakamlarına da yansıdı. Buna göre, Şanlıurfa'ya 2009 yılı KÖYDES projesi kapsamında 17.045.000 TL ödenek ayrıldı. Bu ödeneğin yüzde 43'ü köylere içme suyu sağlanmasına, yüzde 57'si ise köy yolları yapımına harcandı. 2009'da Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi için KÖYDES çerçevesinde 34 köy yolu, 109 içme suyu projesi yapılırken, Viranşehir için 19 köy yolu, 80 içme suyu projesine imza atıldı. Merkez ilçesi için de 12 köy yolu ve 84 içme suyu projesi uygulandı. Ancak Ömerli köyünün olduğu Halfeti ilçesi için 2009'da yapılan proje sayısı köy yolları için 1, içme suyu için ise sadece 3 oldu. 2010 yılı için Merkez ilçesine 3 milyon 602 bin 295, Birecik için 711 bin 708, Siverek için 2 milyon 377 bin 811, Halfeti için ise 406 bin 892 TL ödenek ayrıldı. (SABAH)

Haberin Devamı