Gazete Vatan Logo

Öcalan'ın doğum gününü Birecik'te kutladılar

500 kişilik grubun, bölücübaşının köyüne gitmesine izin verilmedi

Bçlücübaşı Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlayacaklarını söyleyen yaklaşık 500 kişilik grup Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde PKK flamaları ve Apo posterleriyle yürüyüş yaptı. Sabah Birecik İlçesi'nde toplanan Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) üyeleri ve DTP'liler kutlama yapmak için Halfeti İlçesi'ne gitmek istedi, ancak köye sokulmadı.

Sabah saatlerinden itibaren Şanlıurfa-Gaziantep karayolunun belirli noktalarında jandarma arama noktaları oluştururken, Birecik ilçe merkezine de Şanlıurfa'dan çok sayıda takviye polis geldi. Polis araçlarının yanı sıra Şanlıurfa Belediyesi ve özel halk otobüsleriyle Birecik'e getirilen polisler ilçe merkezinde beklemeye başladı. İlçeye getirilen panzerler de Birecik Köprüsü altında bekletildi. Şanlıurfa il Emniyet Müdürü Kutlay Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Fahri Cici de ilçeye giderek Birecik Kaymakamı Tuncay Soner ile birlikte alınan güvenlik önlemlerini yerinde inceledi.

Öğlen saatlerinde, araç konvoyuyla Birecik'ten Abdullah öcalan'ın doğum yeri olan ve ailesinin oturduğu Halfeti'nin Ömerli Köyü'ne gitmek istedi. Ancak güvenlik güçleri gruba izin vermedi. Bunun üzerine yaklaşık 500 kişilik grup, ilçenin Adnan Menderes Meydanı'nında bulunan DTP teşkilatı önünde toplandı. Fırat Nehri kenarındaki Zübeyde Hanım Parkı'na doğru yürüyen grup burada Öcalan posterleri ile PKK flamaları açıp sloganlar attı. Posterler arasında Abdullah öcalan ile annesi Üveyş Öcalan'ın posterleri ile bir süre önce öldürülen 14 PKK'lının fotoğraflarının bulunduğu posterler dikkat çekti. İlçede yoğun güvenlik önlemi alan polis eyleme müdahale etmedi.

Yürüyüş sonrası TUHAD-FED Genel Başkanı Nursel Aydoğan basına bir açıklama yaptı. Aydoğan açıklamasında, Öcalan'ın tecrit altında olduğunu öne sürerek ailesi ile dayanışma için ilçede bulunduklarını söyledi. Aydoğan, "Diyarbakır merkezli olaylar sonrası etnik bir çatışma ile karşı karşıya bulunmanın kaygılarını taşıyoruz. Buna Başbakan'ın ve hükümetin dikkatini çekmek ve barışın kapısının aralanmasını istiyoruz. Bu güne kadar yaşananlardan umarız bir ders çıkartılır" dedi.

Daha sonra TUHAD-FED Genel Sekreteri Ali Erdemirci yazılı bir basın açıklamasını okudu. Erdemir'in açıklaması sık sık atılan sloganlarla kesildi. Açıklamada, "Bizler sorunların çözümü için demokratik mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu demokratik mücadelenin sürdürülmesinde demokratik bir hukuk devletinde olamayacak açıklamalarla halkın demokratik eylemliliklerini terör eylemliliği gibi göstererek şiddetin tırmandırılmasına neden olan Sayın Başbakanı ve AKP iktidarını kınıyor her şeye rağmen çözümün demokratikleşme ve barışta olduğunu ifade ediyoruz" denildi.

Yazılı açıklamanın ardından grubun içinde bulunan kadınlara karanfiller dağıtıldı. Kadınlar ellerindeki karanfilleri Fırat Nehri'ne atarak barış istediklerini söyledi. Grup daha sonra tekrar parti binası önüne gelerek buradan olaysız dağıldı.

Haberin Devamı