Gazete Vatan Logo

Obezite ve yaş sindirim sistemi kanseri riskini artırıyor!

Kanserlerin yüzde 20'sinin gastrointestinal (sindirim sistemi) kanserlerin oluşturduğunu belirten uzmanlar, ileri yaş ve obezitenin sindirim sistemi kanserlerinde riski artırdığına dikkat çekiyor.

Obezite ve yaş sindirim sistemi kanseri riskini artırıyor!

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin desteği ile düzenlenen, 7’inci Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı İstanbul’da yapıldı.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, sindirim sistemi kanserlerin, ülkemizde de kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu söyledi, “Ülkemizde en sık kolon kanseri görülmektedir, bu kanseri mide kanseri izlemektedir. İleri yaş ve obezite, riski artırmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Yalçın, kalın barsak (kolon ve rektum) kanserine erken tanı konulduğunda başarı şansının yüzde 95'lere kadar ulaştığını belirterek, kolon kanserinin tüm kanserlerin yüzde 8'ini oluşturup sindirim sisteminin en sık görülen kanseri olduğunu anlattı. Bu kanserin kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada yer aldığını aktaran Uzman, Türkiye'de yıllık yaklaşık 10 bin-12 bin yeni vaka beklendiğini belirtti.

Haberin Devamı

“ÖZELLİKLE KALIN BAĞIRSAK KANSERİ YAŞLA ARTIYOR”

Ülkemizde kanserde son 5 yılda hızlı bir artışın olmadığını fakat kalın bağırsak kanserinin yaşla birlikte arttığını kaydeden Yalçın, 50 yaşından sonra mutlaka test yaptırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye’de yaşa bağlı olarak kanser sıklığı artıyor. Türkiye hızla yaşlanan bir ülke ama baktığımız zaman Sağlık Bakanlığı verilerine göreyse son 5 yılda hızlı bir artış yok. Kanser görülme hızı sıklığı bakımından bir artış yok ama biz hala bu oranın yüksek olduğuna inanıyoruz. Çünkü kalın bağırsak, mide, pankreas, karaciğer kanseri gibi kanserler aslında önlenebilir, taranabilir ve sayısı azaltılabilir kanserlerdir. Özellikle kalın bağırsak kanseri yaşla artıyor. O nedenle 50 yaşından sonra mutlaka dışkı testi yaptırmaları ve bunun dışında tarama kolonoskopi yaptırmaları gerekiyor. Bu hastalık şişman hastalarda özellikle göbek çevresi büyük hastalarda, daha az fiziksel aktivite yapan kişilerde yüksek enerjiyle beslenenlerde daha fazla oluyor. Daha çok yağlı beslenenlerde oluyor. Bu nedenle bu hastalarda beslenmelerine dikkat etmek, kilo kontrolünü sağlamak, hareketli olmak ve tarama testlerine girerek bu kanserden korunabilmek mümkün.”

Haberin Devamı

“KANSER KORKUSUNU YENMELİYİZ”

Kanserin korkarak değil ancak mücadele edilerek yenilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, şöyle konuştu:

“İnsanlar kanserden çok korkuyorlar. Önemli olan bundan korkmak değil. Korkuyu yenmeliyiz ancak korkuyu yenersek kanseri yenebiliriz. O zaman daha erken tanı konabilir, tedavimiz daha iyi yaptırılabilir ve kansere karşı daha iyi direnebilir. O yüzden korkmayalım mücadele edelim.

“BIÇAK DEĞDİ, HASTA KÖTÜ OLDU FOBİSİ YANLIŞ”

Bu hastalıkta esas tedavi cerrahidir ancak çok az kişide cerrahi mümkün oluyor ve cerrahi sonrası nüksler çok sık görülüyor. Ancak ameliyat sonrası koruyucu tedavinin etkinliği gösterilmiştir. Artık 'bıçak değdi, hasta daha kötü oldu' fobisini yıkma zamanı gelmiştir. Bu hastalıkta ileri evrede de birçok etkin ilaç ve tedavi kombinasyonları geliştirilmiştir. Bu ilaçlarla tedavi başarısında artış sağlanmıştır. Ülkemizde ileri evre pankreas kanseri tedavisiyle ilgili yaptığımız ulusal bir çalışma ocak ayında ASCO toplantısında kabul edilmiştir. Bu Türk bilim insanları için çok gurur verici bir gelişme olmuştur."

Haberin Devamı

DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU YERDE, DOĞRU HEKİME ULAŞMAK ÖNEMLİ

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Önceki Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da kanserin görülme sıklığı ve kanseri önleme konusunda şunları söyledi:

“Genelde ‘yeni haber var mı?’ diye sorulur, ancak sorun devam ediyor, yeni haber bu. Kanser sorunu büyümeye devam ediyor. Aynı hızla devam ederse dünyada 15 milyon civarında kanser bekleniyor. Türkiye’de 175 bin civarında kanser vakası bekleniyor. Ama bence herkesin konuşması gereken olay şu; 15 milyon kanserin yaklaşık 4-4,5 milyonu erken ölüm diye nitelendiriyor. Hemen bir şeyler yaptığımız takdirde kurtarabileceğimiz bir grup insan var. İnsanlar bir şeylerden ölecek tabi, hepsini kurtaramayız. Ama 8-9 milyonun neredeyse yarısını korunma, erken tanı ve hepinizin bildiği klasik yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. Dünya iyice korunmaya ilgili donanımlarını artırıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanı dahil herkes korunmanın farkında. Hani obezite, fizikler aktivite diyoruz, tütün diyoruz ya, sindirim sistemi kanserleri için de bunların özel bir önemi var. Tedavide de inanılmaz gelişmeler var. Tüm kanserler için bugün dünyanın geldiği rakam, doğru zamanda, doğru yerde, doğru hekime ve doğru merkeze ulaşabilenler için başarı şansı yüzde 72’dir.”

Haberin Devamı