Gazete Vatan Logo

Obezite sağlık sorunlarına yol açabilir

Obezite, günümüzde insan sağlığını etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri olarak görülmektedir.

Obezite sağlık sorunlarına yol açabilir

Aşırı kilolu veya obez olmak yaşam kalitenizi ve beklentilerinizi azaltabilir. Obezite zaman içerisinde çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezitenin yol açtığı sağlık problemleri hakkında bilgi verdi.

OBEZİTEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Obezite oranları dünya çapında hem yetişkinlerde hem de çocuklarda giderek artış göstermektedir. Aşırı kilolu olma durumu ve obezite, sağlık açısından risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Enerji alımını artırmaya ve enerji harcamalarını azaltmaya ek olarak, kilo alımını etkileyen çeşitli faktörler vardır:

Toplumsal faktörler

Hormonal bozukluklar

Psikolojik faktörler

Genetik ve aile faktörleri

Hareketsiz yaşam, genetik roller, sosyolojik ve psikolojik etkiler, sigara, alkol obeziteye neden olmaktadır. Kişi strese ya da depresyona bağlı olarak da kendini yemek yiyerek sakinleştirme yoluna gidebilir.

OBEZİTE İLE ARTAN KRONİK HASTALIK RİSKİ

Obezite, vücudunuzdaki birçok sistem üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilen ciddi, kronik bir hastalıktır. Bununla birlikte, yetişkin yaşlarınızda kazanılan kilo miktarı da riske katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Obezite riskini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak için kişi, doktor kontrolünde sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmalıdır. Eğer doğru zamanda gerekli önlemler alınmazsa obezite birçok sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Obezite ile ilişkili kronik durum ve hastalıklardan bazıları şunlardır:

İnsülin direnci

Yüksek tansiyon

Kalp-damar hastalığı

İnme

Meme ve kolon kanseri gibi bazı kanserler

Tip 2 diyabet

Safra kesesi rahatsızlığı

Polikistik over sendromu

Osteoartrit ve sırt ağrısı gibi kas-iskelet sistemi sorunları

Katarakt

Uyku apnesi