Gazete Vatan Logo

Obezite ile mücadele anaokulunda başlayacak

Sağlık Bakanlığı obez nüfus oranının düşürülmesi için 3-6 yaş anaokulu çocuklarından başlamak üzere bir dizi önlemi hayata geçirecek

Sağlık Bakanlığının program koordinatörlüğündeki ‘’Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı Eylem Planı’’na göre, Türkiye’nin 6-11 yaş kilolu ve obez nüfus oranı 2018’e kadar yüzde 22,9’dan yüzde 21,1’e, 19 yaş ve üzeri obez nüfus oranı ise yüzde 30,3’den yüzde 25’e düşürülecek. 3-6 yaş ve ilköğretim çağı çocukları için egzersiz programları geliştirilecek ve uygulanması sağlanacak.

Ortaokul ve lise öğrencilerinde obezite araştırması yapılacak. ‘’Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’’ ve ‘’Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi’’ güncellenecek ve tanıtımı yapılacak. Öte yandan çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylere yönelik sağlıklı beslenme programları yürütülecek. Bu kapsamda güncellenen Kantin Genelgesi yürürlüğe konulacak. ‘’Beslenme Dostu Okul’’ programı kapsamında sertifikalı okul sayısı artırılacak, eğitim verilecek ve gerekli denetimler yürütülecek. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ve Hastane Bilgi Sistemi veri tabanlarının obezite konusunda veri üretmesini sağlayacak mekanizma kurulacak. Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) obezite tedavisinin yer alması sağlanacak ve obezite cerrahi merkezlerinin standartları ve ameliyat endikasyonları belirlenecek.

Haberin Devamı