Gazete Vatan Logo

Obez liginde dünya 29'uncusu olduk

Türk insanı giderek şişmanlıyor. Uluslararası Obeziteyle Savaş Örgütü'nün verilerine göre Türk erkeklerinin yüzde 16'sı aşırı kilolu. Kadınlarda ise durumumuz daha vahim. Her 3 kadından biri obez Türkiye obezite salgınıyla karşı karşıya...

Uluslararası Obeziteyle Savaş Örgütü'nün (International Obesity Task Force) araştırmasına göre Türk kadınları obezite liginde Avrupa'da 3'üncü, dünyada 26'ncı çıktı. Buna göre:

Türk kadını erkeklerden şişman. Obez Türk kadınlarının oranı %29.4..

Yüzde 16.5'i obez olan Türk erkekleri obezlikte Avrupa'da 11, dünyada 37'nci.

Erkek ve kadınların ortalaması dikkate alındığında Türkiye'de her 4 insandan biri (%23) obez. Yani, Türkiye'nin dünya obezite ligindeki yeri 29'unculuk...

Uzmanlara göre Türkiye'de obezitenin artmasının en büyük nedeni hareketsiz bir yaşam ve sağlıksız beslenme. Türkler, günlük koşturma içinde ABD'liler gibi fast food'la besleniyor.

Küresel salgın oldu
Başta Amerika olmak üzere Yunanistan, Almanya, Hırvatistan da obezitenin hızla arttığı arttığı ülkeler... Uzmanlar "Bu sadece Amerika'da yaşanan bir salgın olmaktan çıktı. Küresel patlama yaşanıyor. Gelişmekte olan hükümetler ekonomilerinin büyük bölümünü teknolojiye ayırıyor. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırırken, bir yandan daha az hareket etmelerine yol açıyor. Obezitenin patlamasında ikinci suçlu sağlıksız beslenme" diyor. Obezite kanser, kalp krizi ve yüksek tansiyondan ölümlerinin başlıca nedeni. Bu trend devam ederse insan ömrü de azalacak.

Haberin Devamı