Gazete Vatan Logo

Obama'ya 3 şart

Başbakan Erdoğan Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile başbaşa füze kalkanını görüştü

Başbakan Erdoğan, NATO’nun İran ve Kuzey Kore’ye karşı kullanmak istediği füze kalkanı projesiyle ilgili Obama ile yaptığı görüşmeden sonra, “Hassasiyetlerimizi aktardım. Bu noktada ayrı düşüncesi yok. Üç şartımız var. Son kararımızı buna göre vereceğiz” dedi

NATO’nun, İran ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerine karşı kurmak istediği füze kalkanı projesiyle ilgili G20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Erdoğan arasında kritik bir zirve gerçekleşti. 30 dakikalık görüşmede füze kalkanı projesinin en önemli parçası olan X-Band radar sistemini topraklarında konuşlandırmak konusunda “rahatsız” olan Türkiye’nin kaygıları ABD’ye aktarıldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin detaylarını Başbakan Erdoğan düzenlediği basın toplantısıyla verdi.

Başbakan Erdoğan, “ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeniz oldu, NATO Füze Kalkanı Sistemi gündeme geldi mi?” sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:”Bu görüşmemiz esnasında, balistik füze savunması ile alakalı konu aramızda ayrıca gündeme geldi ve hassasiyetimizi kendilerine aktardık” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: “Gördüğüm kadarıyla hassasiyetlerimiz noktasında herhangi bir farklı düşünceleri yok. Tabii hepsinden önemlisi bir NATO üyesi ülke olmamız hasebiyle her şeyin NATO çerçevesi içerisinde olması... Ve bu çerçeve içerisinde eğer bir adım atılırsa, bu adımı atabileceğimiz ki, bunun başında bir defa öyle bir anlaşma içerisinde herhangi bir ülkenin isminin kaydedilemeyeceği... Bunun yanında böyle bir balistik füze savunması nereye yerleştirilecek? Bu Türkiye’de böyle bir şey olduğu zaman Türkiye’nin genelini kapsaması lazım. Yani belli bir noktayı değil... Ve tabii bunu kimin komuta edeceği hususları. Ondan sonra bunun tabi teknik olarak bazı izahları var ki bu teknik izahlar konusunda da yine taleplerimiz oldu. Bu taleplere de ben doğrusu olumlu baktıklarını gördüm. Lizbon görüşmelerine ki ben katılamayacağım, Sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız katılacaklar, onlar o görüşmeleri yapacaklar. Ama şu anda ilk etaptaki yaklaşımlarımız bu bu yaklaşımlar çerçevesinde nasıl adım atılacağını artık NATO yetkililerinden göreceğiz. Ona göre de nihai kararı verilecek. Yani şu anda verilmiş olan nihai bir karar söz konusu değildir.”
‘15 Kasım diye bir şey yok’

Başbakan Erdoğan, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak 15 Kasımda Türkiye’de görüşmeler yapılacağına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, Erdoğan, şöyle konuştu: “15 Kasım diye bir şey yok. Şu anda Türkiye’nin İran’dan aldığı sonhaber, 23 Kasım ile 5 Aralık’ı bu ülkelere bildirdiklerini, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na bildirdikleri... İran bize bu şekliyle bildirmiş durumda. 15 Kasımı nereden çıkardılar bilemiyorum.”

Tüm NATO ülkelerinin ‘evet’ oyu gerekiyor

19-20 Kasım’da Lizbon’da gerçekleşecek olan NATO zirvesinde, füze kalkanı projesinin hayata geçirilmesi için tüm NATO üyesi ülkelerin “evet” oyu kullanması gerekiyor. Ankara’nın füze kalkanına onay verip, bunun topraklarında konuşlanmasına “hayır“ deme hakkı da bulunuyor. Böyle bir durumda ABD’nin ikinci alternatif olarak Bulgaristan ve Romanya’yı düşündüğü belirtilmişti.

Kahkahalar koridoru çınlattı

Başbakan Erdoğan, Seul’de düzenlenen G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ile de 30 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeyi haber alan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de koşarak toplantıya katıldı. Üçlünün kahkahaları toplantı salonunu çınlatırken, diğer dünya liderleri ise kapıdan kimin gülüştüğüne baktı.




Emine Hanım DEFİLE İZLEDİ

Emine Erdoğan, G20 zirvesine katılan hükümet ve devlet başkanlarının eşleriyle birlikte evsahibi Güney Kore First Lady’sinin kendileri için hazırladığı etkinliklere katıldı. Eşler önce Kore Ulusal Müzesi ile Mobilya Müzesi’ni dolaştı. Mobilya müzesi önünde aile fotoğrafı çektirdi. Ardından Kore inancına gore yaşlandırmadığına inanılan kapıdan geçti. Erdoğan Kore geleneksel kıyafetlerinin tanıtıldığı moda gösterisini izlemesinin ardından mankenlerle bir de hatıra fotoğrafı çektirdi.



Sarkozy çok keyifliydi

Ülkesinde destek oranı çok düşük seviyelerinde seyreden ve Fransa’nın en sevilmeyen Cumhurbaşkanı olarak nitelendirilen Nicolas Sarkozy, eşi Carla Bruni’yi getirmediği zirvede dünya liderlerinin adeta peşinden ayrılmadı. Rusya, Çin, ABD ve Almanya liderlerine yakın temasları gözlerden kaçmadı.

Haberin Devamı