Gazete Vatan Logo

Obama teyakkuzu

İşte İstanbulluları ve Ankaralıları bekleyenler...

Ankara’da tüm sivil havacılık kurumlarına şehir merkezi üzerinde uçuş yasağı konuldu. Atatürk Havaalanı’nda ise sarı alarma geçildi. Obama’nın da katılacağı Medeniyetler İttifakı Forumu nedeniyle İstanbul’da 8 bin 800 polis görev yapacak. Birçok cadde ve sokak trafiğe kapatılacak

Bu akşam Ankara’ya gelecek olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Başkent’te 5 Nisan 2009 Pazar günü saat 18.00’den itibaren bazı yollar trafiğe kapatılacak. Güvenlik gerekçesiyle Obama’nın kullanacağı güzergah gizli tutulduğu için birden fazla güzergahta trafik yasağı uygulanacak. Aynı şekilde Obama’nın kalacağı Sheraton Oteli’ne çıkan yollarda da trafik kesilecek.

Uçuş yasağı

Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Obama’nın Ankara ziyaretiyle ilgili güvenlik tedbirleri çerçevesinde, 6 Nisan Pazartesi günü il merkezi üzerinde polis ve askeri hava araçları haricinde tüm sivil havacılık kurumlarına ait hava araçlarına uçuş yasağı getirildi. Ayrıca 5 Nisan Pazar ve 6 Nisan Pazartesi günleri çeşitli saatlerde bazı güzergahlar tek taraflı olarak konuk başkanın geçişlerinde kısa süreli trafiğe kapatılacak.

‘Vatandaş sabırlı olsun’

İstanbul’da ise 06-07 Nisan 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Medeniyetler İttifakı II. Forumu ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın ziyareti nedeniyle 8 bin 800 polis görev yapacak. İstanbul’da birçok ana arterde trafik Obama ve diğer devlet başkanlarının geçişleri sırasında kapatılacak.

Yolların konukların geliş ve gidişlerinde kademeli olarak yavaşlatılıp kapatılacağını bu nedenle de vatandaşların sabırlı olmalarını isteyen İstanbul Valisi Muammer Güler “İstanbul’da trafik normal akışında olacak. Metrobüs, otobüs ve şehir hatları seferleri düzenli yapılacaktır. Ancak Obama’nın Ayasofya ve Sultanahmet ziyareti sırasında tramvay seferleri iptal edilecek. İstanbul’da bir ilköğretim okulu ve bir lise Salı günü tatil edilecek. Trafiği çok etkilememek için Dolmabahçe ve Çırağan Sarayı’dan geliş ve gidişler deniz yolu ile yapılacak” dedi.

Havaalanında da alarm

Obama’nın İstanbul’a yapacağı ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı’nda güvenlik önlemleri sarı alarm seviyesine yükseltildi. Obama yarın Ankara’dan, Air Force One ile saat 19.10’da Atatürk Havalimanı’na gelecek. Sarı alarm düzeyi Başkan Obama’nın 7 Nisan Salı günü İstanbul’dan ayrılacağı öğleden sonraya kadar devam edecek. Barack Obama’nın uçağı Atatürk Havalimanı’na gelişinden ve gidişinden 15’er dakika önce havalimanı trafiği, uçakların iniş ve kalkışlarına kapatılacak. Obama’nın İstanbul’a geleceği pazartesi günü akşam ve İstanbul’dan ayrılacağı salı günü öğle saatlerinde havalimanı yolu giriş ve çıkış trafiğine kapalı olacak.

Yetkililer, Obama’nın geliş ve gidiş saatleri, öncesi ve sonrasında Atatürk Havalimanı’na gelecek vatandaşların uçaklarını kaçırmamaları ve mağdur olmamaları için metroyu tercih etmeleri gerektiğini bildirdiler.

Sarı Alarm: Belirgin risk

5- YEŞİL: Düşük. Önceden hazırlanmış güvenlik tedbirlerinin tatbikata alınmasını gerektirir. Personel, güvenlik sistemleri hakkında bilgilendirilir.

4- MAVİ: Genel risk. Haberleşme hatları kontrol edilir, müdahale prosedürleri gözden geçirilir.

3- SARI: Belirgin risk düzeyi. Kritik noktalarda izleme görevleri artırılır.

2- TURUNCU: Yüksek. Silahlı kuvvetler ve güvenlik birimleri arasındaki koordinasyon kontrol edilir. Halka açık organizasyonlarda tedbirler üst seviyede alınır.

1- KIRMIZI: Ciddi tehdit seviyesi. Özel eğitimli birimler ve acil durum ekipleri alarmda bekletilir. Hükümet ve kamu tesisleri geçici olarak kapatılır.

Ankara ve İstanbullular bunalacak

Güvenlik nedeniyle Obama’nın geçeceği güzergahlar tam olarak açıklanmıyor. Ancak Ankara’da Esenboğa’dan ABD Başkanı’nın kalacağı Sheraton Oteli’ne, İstanbul’da ise Atatürk Havalimanı’ndan Çırağan Sarayı’na giden caddeler ve bu caddelere çıkan birçok yol trafiğe kapatılacak. Bu iki otelin çevresine araç parkedilemeyecek.

ABD Başkanı ‘Medeniyetler İttifakı’na ilgiyi artırdı

ABD Başkanı Obama Ankara’daki temaslarının ardından İstanbul’a geçecek. Aynı gün İstanbul’da “BM Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu” düzenleniyor. Obama’nın forumda bir konuşma yapıp yapmayacağı resen açıklanmadı. Ancak ABD Başkanı’ın aynı tarihte İstanbul’da olması bile Foruma ilgiyi önemli ölçüde arttırdı. Aralarında Ermenistan, Rum Kesimi, Fransa ve İngiltere’nin de Bulunduğu 30 Ülke Dışişleri Bakanlarının Katılımı Teyid Edildi.

Forumun resmi açılışı yarın sabah 09.00’da Çırağan Sarayı’nda “Medeniyetler İttifakı” öncüleri Türkiye ve İspanya Başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ve Jose Luis Rodriguez Zapatero ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Portekiz eski Cumhurbaşkano Jorge Sampaio’nun konuşmaları ile başlayacak. Barack Obama’nın ise forumun hangi bölümüne katılacağı henüz açıklanmadı. Buna ek olarak ABD’nin, Bush Döneminde üyesi olmadığı “Medeniyetler İttifakı” girişimini destek amacıyla oluşturulan “Dostlar Grubu” na girip girmeyeceği de henüz bilinmiyor. “Dostlar Grubu” na şimdiye kadar 83 ülke ile 17 bölgesel ve uluslararası örgüt üye oldu.

TÜRKİYE-İSPANYA KONFERANSI

Medeniyetler İttifakı Forumu’ndan önce İstanbul ’Türkiye-İspanya Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Sabancı Müzesi’ndeki konferansta İspanya AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Diego Lopez Garrido da bir konuşma yaptı. Konferansa katılan İspanya Ulaştırma Bakanı Magdelena Alvarez, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Güler Sabancı ile bir süre sohbet etti.

Haberin Devamı