Gazete Vatan Logo

Obama'nın aksine Trump: "Yola devam etme zamanı"

Obama'nın Rus diplomatları sınırdışı etme kararının ardından gözler seçilmiş başkan Trump'a çevrildi. Trump Twitter'dan yaptığı açıklamada durumu "Ülkemiz için daha büyük ve daha iyi şeyler için yola devam etme zamanı" şeklinde yorumladı.

Obama'nın aksine Trump: "Yola devam etme zamanı"

Obama yönetiminin 35 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı dünyada büyük yankı yarattı. İlişkileri Soğuk Savaş dönemini aratmayan iki ülke arasında gerginlik zirve yaptı. Diplomatik çevrelerde "sürpriz" olarak nitelenen kararın ardından Obama'nın ilk açıklaması dikkat çekti. Tatil için bulunduğu Hawaii’nin Honolulu kentinde konuşan ABD Başkanı Barack Obama bu gelişmeyi, “Rus Hükümetinin Amerika’nın çıkarlarına uluslararası normlara aykırı biçimde zarar verme çabalarına karşılık olarak hem gizli hem de açık bir şekilde yaptığı uyarılardan sonra atılan, uygun bir adım” olarak niteledi.

VOA'nın aktardığın göre “Bu eylemler, Rusya’nın agresif tutumu karşısında verdiğimiz tepkinin tümü değil” diyen kaydeden Obama, zamanını ve yerine bizim karar vereceğimiz bir takım yaptırımlar uygulanmaya devam edecek ve bunlar kamuoyuyla paylaşılmayacak” diye konuştu.

Rusya’nın ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına dair ayrıntılı bir raporun da ABD Kongresi’ne önümüzdeki günlerde sunulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili lideri Paul Ryan da, Rusya’nın devamlı olarak Amerika’nın çıkarlarına karşı hareket ettiğini ve Obama yönetiminin Rusya’ya karşı yaptırım uygulamada geç kaldığını söyledi. Ryan yaptığı açıklamada, “Yönetimin aldığı yaptırım kararı geç kalınmış bir adım olsa da, bu adım, Rusya ile sekiz yıldır yürütülen başarısız politikaları uygun bir şekilde sonlandırmış oldu. Bu ayrıca Obama yönetiminin, şimdiye kadar uyguladığı verimsiz dış politikanın başlıca örneğini oluşturuyor” dedi.

"YOLA DEVAM ETME ZAMANI"

Bu arada Obama'nın yeni Rusya yaptırımları öncesinde, "Biz kendi hayatımıza bakalım" diyerek bu tür adımları doğru bulmadığını ifade eden yeni Başkan Trump'ın nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu. Trump'ın yeni yaptırımlar bir yana, Rusya'ya yaptırımları gevşetmeye, hatta kaldırmaya hazırlandığı yorumları yapılıyordu. Bu durumda ABD'de halef ve selef başkanlar arasında Rusya konusundaki derin çatlak yeni bir aşamaya geldi.

Trump'dan ilk açıklama geç saatlerde geldi. Yeni başkan, "Ülkemiz için daha büyük ve daha iyi şeyler için yola devam etme zamanı" diye tweet atarak "ihtiyatlı ve muğlak" bir ifade kullandı. Ancak Trump, gelecek hafta istihbarat örgütlerinin başkanları ile görüşerek konuyla ilgili verileri güncelleyeceğini söyledi. Yani Trump, raporla ilgili somut bilgileri alıp ona göre değerlendirme yapacağının sinyalini verdi.

Haberin Devamı