Gazete Vatan Logo

Obama neden kazandı?

Seçim yarışının çok çetin geçmesi beklenen 7 eyaletten 6’sında zafer kazanarak Beyaz Saray’a tahmin edilenden çok daha rahat bir şekilde ulaşan Obama’nın seçimi kazanmasında birçok faktör rol oynadı

OTOMOBİL ENDÜSTRİSİ: Ekonomik krizden en çok etkilenen endüstrilerin başında otomobil endüstrisi geliyordu. Obama, General Motors, Chrysler gibi dev Amerikan otomobil firmalarına 25 milyar dolarlık yardım yaparak hem bu firmaları batmaktan kurtardı hem de bu fabrikalarda çalışan onbinlerce kişinin işsiz kalmasını engelledi. O dönemde Romney’nin de aralarında olduğu Cumhuriyetçiler, bu firmaların batması gerektiğini belirten açıklamalar yaptı. Otomotiv endüstrisi işçilerinin yoğun bir şekilde yaşadığı Ohio ve Michigan’daki seçmenler bunu unutmadı. Kendilerinin işsiz kalmasını engelleyen Obama’ya oy vererek Ohio’nun tercihini Demokratlar’dan yana kullanmasına olanak sağladılar. Sandık çıkış anketlerinde Ohio’luların yüzde 59’u ‘otomotiv endüstrisi kurtarma paketinin oy tercihlerinde etkili olduğunu’ söyledi.

SİHİRLİ EYALET OHIO: ABD seçimlerini özetlemek için tek cümle yeterli: Ohio’yu alan seçimi kazanır.. İşte son 12 seçimdir tutan bu sihirli formül 13’üncü seçimde de doğru sonuç verdi.

FLORIDA GELENEĞİ: 1924 yılından bu yana Cumhuriyetçi adaylar Florida’yı kazanamadıklarında seçimi de kazanmaları mümkün olmuyor. Nitekim yine bu kural işledi. Belki Florida’da oy sayımı halen devam ediyor ama Obama’nın burada da kapatılması güç bir fark yakaladığı belirtiliyor. Bundaki temel etken ise Obama’nın bu bölgede yaşayan Hispanik seçmene sempatik gelen politikalara imza atması. En önemlisi ilk kez bir ABD Başkanı ülkede yasadışı olarak bulunan göçmenlerin çocuklarına, ‘Dilediğiniz işte çalışabilirsiniz, sınırdışı edilmeyeceksiniz’ garantisi verdi. Bu da Florida’daki ‘Latino’ olarak anılan kesimin yüzde 60 oranında Obama’yı tercih etmesinde etkili oldu.

SANDY KASIRGASI: Obama’dan önceki ABD Başkanı Bush, siyahi Amerikalılar’ın yoğun şekilde yaşadığı New Orleans’ı vuran Katrina kasırgasında yeterli önlem alamamış ve yardım faaliyetlerinde çok geç kalmakla eleştirilerek yerden yere vurulmuştu. Obama, bundan ders çıkardı. ABD’yi son yıllarda vuran en büyük kasırga olan Sandy’den hemen sonra kapı kapı dolaşarak yardım faaliyetleri yürütüldü. Obama kasırgada güven veren bir başkan imajı çizdi ve bunda da başarılı oldu. Yine anketlere göre ‘Sandy kasırgası kullandığım oyda etkili oldu’ diyen seçmenin oranı yüzde 42. Bunların yüzde 60’ının Obama’ya oy verdiği anlaşıldı.

Haberin Devamı