Gazete Vatan Logo

Obama İngilizlere 'AB'den çıkmayın' dedi

ABD Başkanı Barack Obama İngiltere Başbakanı David Cameron ile Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi.

Obama İngilizlere 'AB'den çıkmayın' dedi

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Obama, Britanya'nın Avrupa Birliği'nde kalarak güçlü bir Avrupa'ya öncülük edeceğini İngiltere'nin AB'den çıkmasının ABD'yi etkileyeceğini dile getirdi.

Obama İngiltere'nin içişlerine karışmaması yönündeki eleştirilere karşılık olarak ''Sadece görüşümü bildiriyorum. İnsanlar tartışmalardan korku duymamalı. Bu bir tehdit olarak değil; tartışmayı zenginleştirme olarak görülmeli” diye konuştu.

Obama, Cameron ikili görüşmesinin ardından Maliye Bakanı George Osbourne, Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İçişleri Bakanı Theresa May ve Savunma Bakanı Michael Fallon'ın katıldığı toplu görüşme gerçekleştirdi.

İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi

Basın toplantısında konuşan David Cameron, bu ziyaretin Obama'nın İngiltere'ye beşinci ziyareti olduğunu söyleyerek İngiltere ve ABD arasındaki güçlü ilişkilere dikkat çekti.

Cameron, küresel ekonominin günümüzde ciddi sorunlarla yüzleştiğini ifade ederek İngiltere ve ABD ekonomilerinin dünyada büyüyen ''en hızlı'' ekonomiler olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Başbakan Cameron, Suriye ve Irak'taki koalisyon güçleriyle IŞİD ile mücadelenin devam ettiğine de dikkat çekti.

OBAMA: KRALİÇE DÜNYANIN GERÇEK BİR MÜCEVHERİ

ABD Başkanı Obama ise Kraliçe 2. Elizabeth ile ilgili olarak kendisinin sadece İngiltere'nin değil dünyanın gerçek bir mücevheri olduğunu söyledi.

Obama, İngiltere ve ABD'nin dünyanın en eski ve en güçlü müttefiki olduğunu iki ülkenin birlikte hareket ettiğinde dünyanın ''daha güvenli ve daha iyi'' olacağını ekledi.

Obama, İngiltere'nin AB referandumu ile ilgili olarak kendi görüşünü dile getirdiğini İngiltere'nin AB'de kalması durumunda daha güçlü bir Avrupa'nın oluşmasına yardım edeceğine inandığını söyledi.

Obama ayrıca İngiltere ve ABD arasındaki ticaret anlaşmasının İngiltere'nin AB'den ayrılması halinde yakın zaman gerçekleşmeyeceğini de ekledi.

'SURİYE'DEKİ KRİZ SİYASİ UZLAŞMA OLMADAN SAĞLANMAZ'

Obama, Rusya'nın Suriye'ye yönelik hava saldırıları hakkındaki bir soru üzerine Esad rejimini eleştirerek ''Suriye'deki krizi siyasi bir uzlaşma olmadan sağlayamayız” diye konuştu.

Haberin Devamı