Gazete Vatan Logo

Obama’dan Türkiye şartı

ABD, İsrail’in Hamas’la ateşkes konusunda yürütülen müzakerelerde Türkiye ve Katar’ın dışlanması talebini geri çevirirken, koşulsuz insani ateşkes konusunda bastırıyor

İsrail’in, Filistinli militanların roket saldırılarını sona erdirmek için Gazze’ye yönelik başlattığı ‘Koruyucu Hat’ operasyonunu bitirmek için diplomatik temaslarını sürdüren Beyaz Saray, Tel Aviv yönetiminin Türkiye ve Katar’ı dışlama talebini reddetti.

İsrail basınında çıkan haberlere göre ABD Başkanı Barack Obama, önceki akşam telefonda görüştüğü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya operasyonu sona erdirmesi için ‘ağır baskı’ yaptı.

Öncelik insani ateşkes

Mısır’ın önerdiği ve Tel Aviv tarafından tercih edilen ‘koşulsuz ateşkes’ ve ardından Hamas’ın taleplerinin görüşülmesini içeren planı desteklediğini vurgulayan Obama, Netanyahu’nun Katar ve Türkiye’nin müzakerelerden dışlanması talebini ise geri çevirdi.

Haberlerde Obama’nın, Netanyahu’nun Gazze’nin silahtan arındırılması yönündeki talebini de reddettiği, böyle bir düzenlemeyi, Hamas ile bir ateşkesin değil, İsrail ile Filistinliler arasında varılacak genel bir barış anlaşmasının parçası olarak gördüğünü söylediği belirtildi. Obama ayrıca, Gazze’de koşulsuz insani ateşkesin tesis edilmesinin stratejik bir zorunluluk olduğunu da dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Yahudilerle bir arada yaşarız’

Hamas lideri Halid Meşal, Yahudilerle birarada yaşamayı kabul edebileceklerini, ancak işgalciler ve yerleşimcilerle aynı topraklarla birarada olamayacaklarını söyledi. Meşal, CBS kanalına verdiği demeçte Nisan ayında gerçekleştirilen barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından İsrail’i sorumlu tuttu. Meşal, “(İsrail Başbakanı) Netanyahu umudumuzu ve hayalimizi öldürdü. ABD’nin başlattığı inisiyatifi de öldürdü” dedi. Fanatik ya da köktenci olmadıklarının altını çizen Meşal, “Yahudilerle Yahudi oldukları için savaşmıyoruz. İşgalcilerle savaşıyoruz” diye konuştu.

Yüzde 75’i sivil

BM, İsrail operasyonunda Gazze’de ölenlerin yüzde 75’inin sivillerden oluştuğunu, 200’e yakın bölümünün de çocuk olduğunu duyurdu. Dünkü kayıplarla birlikte ölü sayısı 1063’e ulaştı.