Gazete Vatan Logo

Obama'dan Müslümanlara barış mesajı

Barack Hüseyin Obama, dün görkemli bir törenle Amerika’nın 44’üncü başkanı oldu. Yemin töreninde yaptığı konuşmada Bush döneminde yaşananları silmek istercesine Müslüman dünyasına, “yeni bir başlangıç istiyoruz” diyerek seslendi



Amerika’nın ünlü siyahi hakları savunucusu Martin Luther King, bundan 46 yıl önce Washington’da aynı yerde 250 bin kişiye hitap ederek “Bir rüyam var” demişti. İşte o rüya, dün resmen gerçek oldu. Afrika kökenli bir babanın çocuğu olan Barack Hüseyin Obama, 2 milyon kişinin katılımıyla gerçekleşen Amerikan tarihinin en görkemli yemin töreniyle ABD’nin 44’üncü başkanı oldu.



47 yaşındaki Obama, Beyaz Saray’da Bush ailesinden başkanlık konutunun temsili anahtarını aldıktan sonra eşi Michelle, kızları Malia ve Sacha ile, Lincoln anıtı önünde kurulan tören alanına kendisi için özel olarak hazırlanan “44” plakalı limuzinle kendisini alkışlayan coşkulu kalabalığın arasından geçerek geldi.



Eski başkanlar Carter, Clinton, Baba Bush ve görevi devraldığı George W. Bush’un ardından sahneye çıkan Obama, Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts’ın ardından başkanlık yeminini tekrarladı. Bu sırada sol elini eşi Michelle’in tuttuğu İncil’e koydu. Yeminine “Ben Barack Hüseyin Obama” diye başladı. Ancak sahneye çıkışı anons edilirken “Barack H. Obama” denildi. Törenin birkaç dakika uzaması dolayısıyla Obama, yemin etmeden birkaç dakika önce, 12.00’yi (TSİ 19.00) gösterdiğinde, ABD Anayasası’na göre Başkan oldu.

Yemin metnini unuttu
Yeni başkan yeminine başlamak üzereyken şok edici bir şekilde yemin metnini unuttu. Roberts’a doğru gülümseyerek kendisine yardım etmesini talep eden bir bakış attı. Sonunda 35 keilmelik metni “Tanrı yardımcım olsun” diye bitirerek milyonların çığlık ve alkışları arasında resmen “başkan” oldu.
Yeminsiz başkan oldu

Hemen ardından kurşun geçirmez camla kaplı podyumun gerisinden 20 dakikalık tarihi konuşmasını yaptı. İlk kez bir ABD Başkanı konuşmasında Müslüman dünyasına hitap etti. İslam dünyasıyla bozulan ilişkilerin düzeltileceği mesajını konuşmasının “Müslüman dünyasına sesleniyorum” diyerek başladığı bölümünde “Biz karşılıklı çıkar ve karşılıklı saygıya dayalı, ileriye doğru götürecek olan yeni bir başlangıç arıyoruz” diyerek verdi.

“Hepsini aşacağız”

Ardından şöyle devam etti: Çatışmanın tohumlarını saçmak isteyen ve kendi toplumlarının sorunlarından Batı’yı sorumlu tutan dünya liderlerine sesleniyorum: Halkınızın sizi yok ettiklerinizden değil yaratabilecekleriniz üzerinden yargılayacağını bilin. Yolsuzluk ve yalanlarla, muhalifleri susturarak iktidarda kalmaya çalışan liderlere sesleniyorum: Siz tarihin yanlış tarafında yer alıyorsunuz; ancak biz size de bir dost eli uzatacağız.


Ekonomik kriz ve eşitlik temasının hakim olduğu konuşmanın satırbaşları ise şöyle:

* Şu an bir krizin ortasındayız, ulusumuz savaş içinde, ekonomimiz kırılgan. Şimdi zor tercihler yaparak ulusumuzu yeni çağa hazırlamak zorundayız. Bugün burada umudun koruya egemen olduğunu göstermek için toplandık. Amerika, şuna emin ol! Bu sorunların hepsini aşacağız. Amerika’yı yeniden inşa etmenin zamanı geldi.

* Her insan eşit ve özgür olma hakkına sahiptir. Bundan onlarca yıl önce buradaki restoranlarda yemek servis edilmesi yasak olan bir adam şimdi karşınızda en kutsal yemini etti.

İNCİL’İ KARISI TUTTU

Obama yemin ederken elini koyduğu ABD’nin ilk başkanı Abraham Lincoln’ın İncil’ini karısı Michele Obama tuttu. Yeminini tamamladıktan sonra Başkan’ı ilk kutlayan 7 yaşındaki küçük kızı Sasha oldu. Malia babasına, Okey işareti yaptı.

2 MİLYON KİŞİ SOĞUKTA İZLEDİ

Yemin törenini izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park’ta yaklaşık 2 milyon kişi toplandı. Töreni 240 bin kişi davetiyeli olarak önden, 1.5 milyondan fazla insan ise parkta ayakta izledi. 600 bin kişinin yaşadığı Washington’da metroyu dün 500 bin insan kullandı. Eksi 11 derece soğukta bekleyen Amerikalılar, birbirlerine sarılarak ve şarkı söyleyerek ısınmaya çalıştı. 1841’de başkan seçilen William Henry Harrison, dondurucu soğukta 1 saat 45 dakika konuşma yapmış, birkaç hafta sonra zatürreden ölmüştü.

Hollywood oradaydı

Yemİn törenine ABD’nin en ünlü yıldızları da katıldı. Her biri 50 bin dolar olan VIP biletlerini satın alarak törene katılanlar arasına Steven Spielberg, Beyonce, Denzel Washington, Oprah Winfrey, U2, Bruce Springteen, Stevie Wonder, Muhammed Ali, Dustin Hofmann, Magic Johnson, Aretha Franklin gibi isimler vardı. Yemin töreninden sonra başta Washington olmak üzere New York, Miami gibi büyük kentlerde VIP partileri düzenlendi. Biletlerin haftalar önce tükendiği VIP bölümüne bileti olmasına rağmen “yer bulamam korkusu” ile ilk Denzel Washington geldi. Ünlü pop yıldızı Madonna, iki gün önce açık çek verse bile, yıldızların oturduğu bölümde yer bulamadı.

Güvenliği 40 bin görevli sağladı

Obama’nın yemin töreni için eşi benzeri görülmemiş güvenlik önlemleri alındı:



* İç Güvenlik Bakanlığı, kimyasal silahla saldırı dahil her türlü ihtimale karşı hazırlık yaptıklarını açıkladı.

* Tören için 32 bin askeri personel görev aldı. Çatılara yüzlerce keskin nişancı yerleştirildi.

* Kentteki 4 bin polise ek olarak tüm ülkeden 4 bin güvenlik gücü de gönderildi. 5 bin 265 güvenlik kamerası yerleştirildi.

* 10 savaş ve casus uçağı kentin üzerinde devriye gezdi.

* Tören bölgesine şemsiye hatta sırt çantası bile sokulmadı.

* Obama bombalara ve kimyasal silahlara karşı korumalı bir limuzinle geldi.

İşte tarihi metni yazan genç dahi!

Barack Obama’nın tarihe geçen konuşmasının arkasında 27 yaşında bir dahi var. Obama’yı Beyaz Saray’a taşıyan Iowa konuşmasının yazarı ve başkanlığı getiren “yes we can” sloganının yaratıcısı Jon Favreau, ABD tarihine başkanlık konuşmasını yazan en genç insan olarak geçti. Favreau’nun kaderi, 2004 yılında, John Kerry’nin başarısızlığa uğradığı başkanlık kampanyası sırasında değişti. O sıralar üniversiteden yeni mezun olmuş bir metin yazarıyken şans eseri Obama ile tanıştı. Illinois senatörüne konuşması konusunda naçizane birkaç tavsiye verdi. Bu tavsiyeler o kadar etkili oldu ki, Obama ona hayran kaldı. O günden sonra da tüm konuşma metinlerini ona emanet etti. Ancak Favreau’nun gençliğinden kaynaklanan enerjisi ve hin zekası zaman zaman başına bela da oldu. Obama’nın seçimi kazanmasının ardından bir toplantıda gerçek boyutlardaki Clinton kartonun göğüslerini ellerken çekilen resimleri facebook’a düştüğünde büyük tartışma yaratmıştı.

Double espresso ve Red Bull dopingi

* Favreau, tarihi yemin töreni metnine de son 2 ayını vakfetti...

* Her gün Starbucks’a giderek konuşma üzerinde günde 16 saat çalıştı.

* Bazı geceler saat 3’e kadar metin yazmayı sürdürdü, double espresso ve Red Bull içerek uyanık kaldı.

* Metnin müsveddesi Obama ve Favreau arasında 4-5 kez dolaştı.

Türkler Obama’ya umutla bakıyor

BBC’nin 17 ülkede yaptığı ankete göre, Bush politikaları ile bozulan ABD’nin dünyayla ilişkileri Obama ile yeniden iyileşecek. Obama’nın bu ilişkileri düzelteceğine inanan Türkler’in oranı yüzde 51

Amerika’nın dünyanın diğer ülkeleri ile ilişkileri, Bush yönetiminde bulunan neo-con’ların agresif politikaları nedeniyle bozuldu. Guantanamo ve Ebu Garib skandalları ile Irak ve Afganistan savaşları ABD karşıtlığını artırdı. SBush’un küresel ısınma ve Afrika’daki açlık konularında da vurdum duymaz tavırları da ABD ile başta Avrupa olmak üzere Müslüman dünyası ve Uzakdoğu’nun arasının açılmasına neden oldu. Ancak Yeni Başkan Obama’nın “değişim rüzgarı” sadece ABD’de değil tüm dünyada da eseceğe benziyor. İngiliz BBC televizyonunun 17 ülkede 17 bin kişi ile yaptığı ankete göre, ABD’nin dünyanın geri kalanı ile ilişkileri Obama döneminde iyileşecek. Japonya ve Rusyadakiler hariç, katılımcıların yüzde 67’si, Obama’nın ABD’nin diğer ülkelerle ilişkilerini güçlendirmesine olanak sağlayacağı yönünde görüş bildirdi. Türkler de Obama’nın ABD’nin dünyadaki popülerliğini artıracağı görüşünde. Ankete katılan Türkler’in yüzde 51’i ABD ile ilişkilerde iyileşme görüleceğini düşünüyor. Bu oran geçen yıl yüzde 11’di.

Kennedy Fenalaştı

GEÇEN ay beyninde ameliyat edilmesi imkansız bir bölgede tümör tespit edilen Kennedy ailesinin senatör üyesi Edward Kennedy (76), Obama için yemin töreni sonrasında düzenlenen yemekte nöbet geçirerek bayıldı. Hemen ardından bir başka Demokrat senatör Robert Byrd bayıldı. Her iki senatörün de ambulansla acil olarak hastaneye kaldırıldığı görüldü.

İşte anketin Türkiye ayağından bazı detaylar

* Türkler’in yüzde 72’si, Obama’nın birinci önceliğinin küresel ekonomik kriz olması gerektiğini düşünüyor. Diğer öncelikler ise, Irak’tan çekilmek (yüzde 49), ABD’nin Türkiye ile ilişkisini geliştirmek (yüzde 47), küresel ısınmayı engellemek (yüzde 45) ve İsrail ile Filistin barışını sağlamak (yüzde 33)

First Lady yine rüküş

Daha önce seçim gecesi giydiği kıyafet nedeniyle eleştirilen Michelle Obama, yemin gününde de sınıfta kaldı. Isabel Toledo imzalı altın rengi mantosu ve parıldayan elbisesi, gün ışıgındaki bir tören için fazla ’ışıltılı’ bulundu. Barack Obama ise bu tarihi günde kırmızı kravatı tercih etti.

Obama’nın ikizi!

ABD’nİn yeni başkanı Obama’nın çocukluğunu geçirdiği Endonezya’da yaşayan Ilham Anas adlı gazetecinin, siyahi başkanla olan benzerliği görenleri şaşırtıyor. Yerel basının ilgi odağı olan 34 yaşındaki magazin fotoğrafçısının Obama ile herhangi bir akrabalığı bulunmuyor. Yerel bir ilaç firması, Anas’ı reklamlarında oynatmaya başladı.



Bush’tan özel not


BUSH halefi Obama’ya gelenek olduğu üzere Oval Ofis’te bir not bıraktı. Bush’un notta “görevinizde başarılı olmanızı en içten şekilde diliyorum” dediği belirtildi. Bill Clinton da görevini Bush’a devrederken kendisine Bush’un babası George Bush tarafından bırakılan notu iletmişti.


İlk Sarkozy tebrik etti

BaŞkanlIk seçimleri daha kesinlik kazanmadan Barack Obama’yı telefonla tebrik eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yine birinciliği bırakmadı. Fransa lideri yemin törenini beklemeden Obama’ya resmi tebrik mesajı gönderdi.

Cheney tekerlekli sandalyede


Yeni Amerikan Başkanı Barack Obama, yemin etmeden iki saat önce eşi ile Beyaz Saray’a giderek Başkan George Bush ve eşi Laura’nın kahvesini içmeye gitti. Bush ailesi Obama çiftini Beyaz Saray’ın önünde karşıladı. Bush çifti görüşme sonrasında Beyaz Saray’da kalan son eşyalarını da alarak Teksas’ın yolunu tuttu. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise yeni evine taşınırken belini incince Obama’nın yemin törenine tekerlekli sandalye ile gelmek zorunda kaldı.

Kenya yemin sarhoşu

Obama’nın babasının memleketi Kenya’da da büyük bir coşku vardı. Gazeteler, birinci sayfalarını Obama’ya ayırdı .Yemin töreni, başkent Nairobi’de meydanlarda ev ekranlardan izlendi. Obama’nın babasının ve babaannesinin yaşadığı köyde de binlerce Kenyalı toplandı. Çoğu insanın yerel kıyafetlerle katıldığı kutlamalara, beyaz turistler de katıldı.


Hindistan’da mevlit okundu


Amerika’nın yeni başkanı yemin ettiği sıralarda Hindistan’da Obama adına bir camide mevlit okutuldu. Yeni Delhi’deki Nizameddin Evliya türbesinde okunan mevlitte siyahi başkanı için dualar ve ilahiler okundu. Hindistan yüzde 72 destek oranıyla dünyada Amerikan yönetimine en büyük destek veren ülke.

Haberin Devamı