Gazete Vatan Logo

Obama, Bush’un paketini bombalıyor

10 gün sonra ABD Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Obama, ekonomik krizle savaşta kılıçları çekti.

Hazırladığı yeni pakete destek arayan Obama’nın ekibi, Bush’un uygulamaya koyduğu 700 milyar dolarlık kurtarma paketine çok sert eleştiriler getiren bir rapor hazırladı



Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz ABD ekonomisini tarihin en büyük krizinden kurtarabilmek için ekibine bir rapor hazırlatan Barack Obama, Bush yönetiminin 700 milyar dolarlık paketine çok sert eleştiriler getiriyor.

Wall Street Journal, hazırlanan raporun ABD Hazinesi’nin kurtarma paketine şimdiye kadar yapılmış en iğneleyici eleştiri olduğunu yazdı. Rapor, “ABD Hazinesi’nin vergi mükelleflerinin parasıyla finans kuruluşlarını kurtarmak için yaptığı düzenlemelerde büyük boşluklar olduğunun” altını çiziyor.

Obama’nın hazırlattığı raporun henüz 350 milyar doları serbest bırakılmış olan kurtarma paketine getirdiği temel eleştiriler şöyle:

Nasıl geri alınacak?

* Uygulanmakta olan paket, mortgage borçlularının ve halkın elini rahatlatmakla ilgili hiçbir düzenleme içermiyor, tüm para Wall Street’e aktarılıyor.

* Hükümetin kredi verdiği bankaların, aldıkları parayı geri ödemelerini garanti altına alacak hiçbir düzenleme yapılmadı.

* Paketin başarısını ölçecek hiçbir standart oluşturulmadı.

*Kredi verilen kuruluşların yöneticilerinin aldıkları primlerle ilgili sınırlamalar çok esnek tutuldu.


ABD’de 2.6 milyon kişi işini kaybetti

ABD’DE tarım dışı istihdam Aralık’ta 524 bin azalırken, işsizlik oranı Ocak 1993’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarak yüzde 7.2 oldu. Çalışma Bakanlığı, Kasım ayı için tarım dışı istihdamdaki düşüşü 584 bin olarak revize etti.

Geçen yıl için işini kaybedenlerin sayısı 2.6 milyon olurken, bu 2.75 milyon kişinin işini kaybettiği 1945 yılından bu yanaki en yüksek seviye oldu.


Haberin Devamı