Gazete Vatan Logo

O yazı gazeteciyi işinden etti!

İsrail’in Mavi Marmara saldırısında ölen Furkan Doğan için, ‘Onun gibi Amerikalı yaşamasa da olur’, ‘Ölmeyi hak etti’ diyen Guardian yazarı Josh Trevino işinden oldu.Gazete, Trevino’yu ‘rüşvet karşılığı köşe yazdığı’ gerekçesiyle kovdu

O yazı gazeteciyi işinden etti!



İngiltere’de sol basının en önemli gazetelerinden The Guardian, köşe yazılarıyla özellikle Müslümanlar arasında büyük tepki çeken Amerikalı gazeteci Josh Trevino ile yollarını ayırdı. Göreve geldiği ilk günden itibaren İsrail yanlısı ve İslamofobik yazılar kaleme alan Trevino, özellikle Mavi Marmara baskını öncesinde, gemide bulunan aktivistlerin öldürülmesi çağrısını yaparak büyük tepki toplamış ve İsrail’e bağlı Yahudi lobi kuruluşlarından para almakla suçlanmıştı. Haziran 2011’de aralarında Pulitzer ödüllü gazeteciler ve Yhaudi Soykırımı mağdurlarının da bulunduğu Amerikalı aktivistler ambargoyu kırmak için Mavi Marmara filosuyla birlikte Yunanistan’dan Gazze’ye hareket ettiklerinde, Trevino Twitter’da “Sayın IDF (İsrail ordusu): Eğer yeni Gazze filosuna ateş açmak zorunda kalırsanız, Amerikalıların çoğunun bununla sorunu yok. Ben dahil” diye yazmış, filodaki gazeteci Joseph Dana’nın da öldürülmesi için çağrı yapmıştı.

Sözleşmesi feshedildi

Filistin karşıtı bir İsrail lobisinin danışma kurulu üyesi de olan gazeteci Mavi Marmara filosunu “Nazi Konvoyuna” benzeterek batırılmasını da istemiş, gemide İsrail komandoları tarafından öldürülen 9 kişiden biri olan ABD vatandaşı Furkan Doğan için yazdığı, ‘Onun gibi Amerikalı yaşamasa da olur’, ‘Furkan Doğan kendi ülkesine karşı hareket etti ve ölmeyi hak etti’ tweet’leriyle özellikle İslam aleminden çok büyük tepki çekmişti.

Aleyhine kampanya vardı

Bu tartışmalı yazıların ardından Trevino’nun Guardian’daki işinden atılması için özellikle İslami dernekler uzun süre kampanyalar yürüterek internette Guardian’a baskı yapmaya devam etti. Ve o baskı dün sonuç verdi. Guardian gazetesi tarafından yayınlanan açıklamada Trevino’nun yabancı bir hükümetten para aldığının tespit edildiği belirtilerek Amerikalı gazetecinin sözleşmesinin feshedildiği duyuruldu. Gazete, Trevino’nun Malezya iktidar partisinden para aldığını ve 28 Şubat 2011’de kaleme aldığı Malezya hükümetini öven yazısının da bu para karşılığında yazıldığını tespit edildiği bildirildi. Trevino, daha önce de Irak’taki katliamların ‘gerekli ve yararlı’ olduğunu savunmuştu.

BASKINI KAMERAYA ÇEKERKEN İNFAZ EDİLMİŞTİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin hazırladığı rapora göre Furkan Doğan, İsrail komandoları tarafından “infaz” yöntemiyle öldürüldü. Raporda, 19 yaşındaki Furkan Doğan’ın elindeki küçük kamera ile çekim yaparken iki kere kafasından olmak üzere defalarca vurulduğu ifade edildi. Adli tıp raporundan yola çıkarak Furkan Doğan’ın güvertede bilinci açık ya da yarı bilinçli bir zaman yattığını ve daha sonra yüzünden vurulduğu tespit edildi.



“Mavi Marmara’yla Hamas’a destek vererek Furkan Doğan ülkesine karşı el kaldırdı. Ölümü hak etti.”

“Hayatta olmadığına memnun olduğumuz bazı Amerikalılar var. Bunlardan biri de Furkan Doğan”

Haberin Devamı