Gazete Vatan Logo

O yargılama başladı

Başbakan'ın izninden sonra ilk duruşma!

MİT yasasındaki değişiklik üzerine Ergenekon davası kapsamındaki yargılaması durdurulan emekli MİT görevlisi Özel Yılmaz’ın, Başbakanlığın verdiği izin üzerine tekrar yargılanmasına başlandı. Tutuksuz sanık Özel Yılmaz’ın katılmadığı duruşmada, mahkeme heyeti 5 Ağustos’ta kararı açıklanan Ergenekon Davası’nın gerekçeli kararı yazılana kadar Özel Yılmaz hakkındaki dosyanın bekletilmesine karar verdi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin karşısına yapılan yeni adliye binasında görülen duruşmaya tutuksuz sanık Özel Yılmaz katılmazken, avukatı Erol Canözkan hazır bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Avukat Erol Canözkan mahkemeye 7 sayfalık savunma ve müvekili Yılmaz’a ait 10 günlük istirahat raporunu sundu. Avukat Canözkan, müvekkilin 35 yıllık meslek yaşantısında pek çok takdirname ile ödüllendirildiğini belirterek, "Müvekilimiz hakkında ’Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlaması ile 4 yıllık süreç içerisinde gerek kendisi ve gerekse ailesi ve çevresi son derece üzülmüştür. Olaylar sırasında İzmir Bölge Başkanlığı görevine naklen ve terfien atanan Özel Yılmaz tam 7 ilden sorumlu başkan olarak yaptığı görev sonrası yaş haddinden emekliye ayrılmıştır" dedi.

"MÜVEKKİLİMLE İLGİLİ ŞÜPHE DUYULACAK BİLGİ VE BELGEYE RASTLANMADI"

Avukat Canözkan, Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde yapılan idari soruşturmada müvekkili Özel Yılmaz’ın üzerine atılı suçları işlediğine dair kuvvetli şüphe duyulmasını gerektirecek bilgi ve belgeye rastlanılmadığını söyledi. Canözkan, müvekkilinin hukukun dışında çıkmadığını belirterek, "Bedrettin Dalan’ın 15 Ekim 2008 tarihinde yurtdışına çıktığı iddia olunmakta ise de o tarihte müvekkilimin kalbine stent takıldı. Müvekkil Özel Yılmaz’ın tedavisine ilişkin raporlu olduğunu dair raporun fotokopisini de mahkemeye sunuyoruz" diye konuştu.

"MÜVEKKİLİMİN BERAATİNE KARAR VERİLMESİNİ TALEP EDERİZ"

Erol Canözkan, "Sayın mahkeme, tahkikat savcılığının hiçbir belge ve delile dayanmayan sadece varsayımlardan ibaret olan iddianamesi ile cezalandırılması istenen müvekkilimiz hakkındaki müsnet suçu işlediğine dair hiçbir kanuni delilin mevcut olmadığı hususunun da sayın mehkememizce nazara alınarak, uzun zamandır yargılanmakta olan müvekkilimiz daha fazla mağduriyetine mahal verilmeksizin beraatine karar verilmesini talep ederiz" ifadelerini kullandı.

GEREKÇELİ KARARI YAZILANA KADAR ÖZEL YILMAZ HAKKINDAKİ DOSYANIN BEKLETİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Gerekçeli karar yazılana kadar davanın bekletilmesi talep ve mütalaa olunur" dedi. Duruşmaya verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, 5 Ağustos’da kararı açıklanan Ergenekon Davası’nın gerekçeli kararı yazılana kadar Özel Yılmaz hakkındaki dosyanın bekletilmesine karar verdi. Ayrıca MİT Müsteşarlığı’nın Özel Yılmaz hakkında yürüttüğü idari soruşturmaya ilişkin raporun incelenmesi için mahkemeye gönderilmesine hükmeden mahkeme heyeti, davayı 17 Aralık 2013 saat 09.30’a erteledi.

ÜYE HAKİMLER İZLEYİCİ SIRALARINDA İZLEDİ

Öte yandan duruşmaya Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Ercan Fırat çıktı. Diğer üye hakimler Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal ise izleyici sıralarında duruşmayı izledikleri görüldü. İddianemede, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık Özel Yılmaz’ın, davanın firari sanığı Bedrettin Dalan’a operasyon konusunda bilgi vererek ’kaç’ dediği iddia ediliyor.

Haberin Devamı