Gazete Vatan Logo

O şimdi Patnos Noteri

Ankara Cumhuriyet Savcısı idi, şimdi Patnos Noteri oldu

HSYK'nın telefon dinlemelerle ilgili yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle disiplin cezası verdiği Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan'ın cezasının kaldırılması için yaptığı itiraz HSYK Genel Kurulu'nca reddedildi. HSYK 2. Dairesi'nin ceza kararından sonra kendi isteğiyle emekliye ayrılan ve noterliğe başvuran Polatkan halen Patnos Noteri olarak görev yapıyor.

"DİSİPLİN CEZASI ALSAM DAHİ..."

Polatkan, "derece yükselmesinin durdurulması" cezasının kaldırılması için yaptığı itiraz başvurusunda HSYK 2. Dairesi kararında kendisi için “görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırdığı" ifadelerinin yer aldığını belirterek "Bu ifadeyi kabul etmiyorum ve etmeyeceğim. Disiplin cezası alsam dahi, görevimi dosdoğru ve tarafsız yapma ilkesini hiç terk etmeyeceğimin ve bu görev anlayışımla görevimi sonlandırdığımın bilinmesini isterim" dedi.

TELEKULAK SORUŞTURMALARI

Polatkan hakkında dönemin Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Ali Feyyaz Paksüt'ün izlenmesi ve dinlenmesi iddiasıyla yürüttüğü soruşturma ve dönemin Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun verdiği kendisi ve meslektaşlarının hukuka aykırı genel dinleme kararıyla telefonlarının dinlendiği yolundaki şikayet üzerine yürüttüğü soruşturma nedeniyle disiplin cezası verildi.

Polatkan'ın tüm Türkiye'deki telefon ve internet iletişiminin izlenmesi kararını veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iddiayı içeren müzekkere yazdığı ve böylece görevde kayıtsızlık gösterdiği iddia edildi. Savcı Polatkan, müzekkerenin yazıldığı 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nın kendisini HSYK'ya şikayetiyle başlayan soruşturmada "Müzekkere ile hakimleri itham ve rahatsız edecek bir işlem yapılmamıştır. keyfi ve kayıtsız bir davranışım olmadığını sadece mahkeme başkanının şikayetinin, bir takım yorumlarla istikbale yönelik ön almaya dayalı bir davranış olduğuna inanıyorum" savunmasını yaptı.

POLİSLER MAHKUM OLDU

Polatkan Paksüt'ün dinlenildiği ve izlenildiği iddiasına ilişkin olarak soruşturma yürütmek için yetkili makamlardar izin istemediği ve tanıkların ifadesini aldığı, İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nde yasadışı dinleme yapılıp yapılmadığını tespit için arama yaptırdığı için de suçlandı. Suçlamalar arasında "Osman Paksüt'ün izlenmediği ve olayın yanlış anlamadan ve yanlış değerlendirmeden kaynaklandığına dair Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve İl Emniyet Müdürü’nün de aralarında bulunduğu yetkililerin açıklamaları yer aldığı halde" soruşturmaya devam etmek iddiası da yer aldı. Polatkan, savunmasında Paksüt ve eşi Ferda Paksüt'ün Ankara tenis Klübü'ne giderken takip edildiklerini fark etmeleri üzerine gelişen olayda polis memurları için dava açıldığını ve dava sonunda polislerin "özel hayatın gizliliğini" ihlal suçundan mahkum olduğuna dikkat çekti. Polatkan mahkemenin kararında "polislerin izleme ve dinleme yaptıklarını ve olayın görevle bir ilgisinin bulunmadığını" belirttiğine ve soruşturma izni alınmadan yargılama yapıldığına dikkat çekti.

"BİZZAT OKUYUN" İSTEĞİ

2. Daire kararına karşı yaptığı itirazda "İsteğim, daha önce yaptığım ve yeniden inceleme isteminde ikince daire üyelerine verdiğim suçlamalara ilişkin açıklamalarımı içeren dosyaların üyelerce bizzat okunarak karar vermesidir" diyen Polatkan, "Bu soruşturma nedeniyle 'görevimi doğru ve tarafsız yapamayacağım kanısını uyandırdığım' belirtilmiştir. Bu ifadeyi kabul etmiyorum ve etmeyeceğim. Disiplin cezası alsam dahi, görevimi dosdoğru ve tarafsız yapma ilkesini hiç terk etmeyeceğimin ve bu görev anlayışımla görevimi sonlandırdığımın bilinmesini isterim. Ayrıca kişisel kanaatimce bu soruşturmanın başlatılma nedeni emniyet görevlileridir. Bu nedenle, itirazım sonucunda hakkımda verilen disiplin cezasının kaldırılmasını talep ederim" ifadelerini kullandı.

Genel Kurul, Polatkan'ın ceza kararına yaptığı itirazı reddetti. Karar halen Patnos'da noterlik görevini yürüten Polatkan'a tebliğ edilmedi.

Haberin Devamı