Gazete Vatan Logo

O silahlar ABD’yle beraber toplanabilir!

“PYD’den silahları alacağız” diyen ABD’li bakanla görüşecek olan Bakan Işık, “Silahların toplanmasına yönelik birlikte bir mekanizma oluşturabilir miyiz, ona da bakacağız” dedi

O silahlar ABD’yle beraber toplanabilir!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rakka operasyonu için ABD tarafından PYD/YPG’ye silah verilmesiyle ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi. Işık dün NTV’de katıldığı programda özetle şunları söyledi:

Listeler uyuşmuyor!

“Eğer ABD, ‘ben bu silahları Rakka operasyonuyla ilgili işim bittikten sonra toplayacağım’ diyorsa, bunu yapmak durumunda. Sözünü tutmak isterse büyük oranda tutar. Belki yüzde 100 olmaz ama büyük oranda tutar. Bunu da uygulamada göreceğiz. Biz bunun takipçisi olacağız. (ABD Savunma Bakanı’nın mektubu) Bu bizim açımızdan bir yazılı taahhüttür. Bu yazılı taahhütü alacağız ve bundan sonraki bütün adımları bu taahhütlere göre değerlendireceğiz. Bu mektubu olumlu bir adım olarak görüyorum ama uygulamanın esas olduğunu da çok net olarak ifade ediyorum. Basına yansıyan adetler ile bize gelen adetler arasında tutarsızlık var. Bunları ABD Savunma Bakanı ile oturacağız, konuşacağız. Belki PYD’ye verilen silahların toplanmasına yönelik birlikte bir mekanizma oluşturabilir miyiz, ona da bakacağız. Bunu çarşamba günü Brüksel görüşmesinde ele alacağız.”

Haberin Devamı

‘Şımarık çocuk PYD’

“Türkiye, bölgede PYD’nin şımarık çocuk olmasına müsaade etmeyecek. Türkiye’ye yönelik en küçük bir tehdit, angajman kuralları gereğince karşılanacak, karşılığını bulacak. Hiç orada tereddüt yok. Burada PYD, YPG terör örgütünün Türkiye’ye yönelik en küçük bir hareketi anında cezalandırılacak. Eğer bu bizim kendi sınırlarımız içerisinde karşılanmıyorsa, o zaman gereği yapılacak. Bunu biz ABD dahil, herkese söyledik. Şu andaki bütün hazırlıklar buna yönelik.”

‘Temizlik sürecek’

TSK içindeki FETÖ yapılanmasının belinin kırıldığını, sistematik olarak faaliyet gösteremeyecek hale getirildiğini belirten Işık, “TSK’da bir harekat kabiliyetleri kalmadı. Ancak bu temizliğin tamamen bittiği anlamına gelmez. Her gelen yeni bilgiyi değerlendiriyoruz” dedi.

Bedelli yok

Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadele ettiğini hatırlatan Işık, böyle bir dönemde bedelli askerin gündeme gelmesinin dahi askerlerin moralini bozacağını belirtti. Işık, “Terörle mücadele sürerken, bedelli askerliğin konuşulmasının dahi doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

YAŞ çalışması askerle birlikte

Kamuoyundaki “Yüksek Askeri Şura’da söz sahibi sadece siviller mi olacak?” şeklindeki soru işaretlerinin hatırlatılması üzerine Işık, “Demokratik bir ülkede son sözü siviller söyler. Ama siviller son sözü söylerken askerlerle çok yakın bir çalışma içerisinde bulunurlar. Askerlerin görüşlerini alırlar. O görüşleri her yönüyle değerlendirirler. Şu anda da iyi bir koordinasyon, güçlü bir çalışma var aramızda” diye konuştu. Işık, kuvvet komutanlarının görev süresinin uzatılıp uzatılmaması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile değerlendirilerek bir karar alınacağını söyledi.