Gazete Vatan Logo

O Rum, bir cinayeti daha aydınlattı

Rumlar tarafından 52 yıl önce kaçırılan polis Hasan Nural Ezel’in cenazesine daha önce de itiraflarıyla iki kişinin kemik kalıntılarının bulunmasını sağlayan aynı Rum sayesinde ulaşıldı.

O Rum, bir cinayeti daha aydınlattı

Rumlar tarafından 1962’te kaçırılan polis memuru Hasan Nural Ezel’in cenazesine daha önce yaptığı itirafla iki mücahitin kemiklerinin bulunmasını sağlayan kimliği gizli tutulan Rum sayesinde ulaşıldı. Ezel’in cenazesine görev yaptığı polis istasyonunun 2 kilometre uzağındaki bir tepede ulaşılırken ismi gizli tutulan itirafçı Rum’un aynı dönem kaçırılan ama bir daha kendisinden haber alınmayan 4 Kıbrıslı Türk polisin de o bölgedeki kuyulara atıldığını anlattığı öğrenildi.

Kuyuda bulundu

Kayıp Şahıslar Komitesi de o bölgede yaptığı kayıp arama çalışmalarında Ezel’e ait olduğu düşünülen kemik kalıntılarına ulaştı. Ezel’in ailesinden alınan örneklerle de cenazenin Ezel’e ait olduğu kesinleşti. Söz konusu tepede 18 kuyunun bulunduğunu ve Ezel’e ait kalıntıların bu 18 kuyunun birinde bulunduğunu belirten yetkililer, diğer şehitlerin de kemiklerinin bulunup defnedileceğini açıkladı.

Devlet töreni yapıldı

Lefkoşa Mezarlığı’ndaki askeri törenin ardından toprağa verilen Ezel’in ailesi 52 yıllık acıyla gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

İlk itirafı değil

85 yaşındaki bir Rum, 3 ay önce ‘Vicdan azabı çekiyorum. 52 yıl önce iki Türk’ü öldürüp arabalarıyla gömdük’ dedi. Gösterdiği yerde yapılan kazıda araç bulundu. Adı açıklanmayan Rum ihbarcı, ‘Ben öldürmedim ama beraber gömdük’ diyerek aracın gömülü olduğu eski kömür ocağını tarif etti. 10 gün süren kazılarda araç bulundu. Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Girne sorumlusu İbrahim Nidai ile spor yorumculuğu yapan Şevket Kadir’in kimlikleri DNA testi ile doğrulanacak. Kayıplar Komitesi’ne gelen itiraf ve ihbarlar hakkında yasal işlem yapılmadığı için yatalak olduğu belirtilen Rum itirafçı ceza almamıştı.

150 kayıp bulundu

Bugüne kadar kayıp listesinde yer alan 150 kişinin kemiklerinin defnedildiğini kaydeden yetkililer ise 490 kayıp Türk’ün akıbetinin halen bilinmediğini belirtti.