Gazete Vatan Logo

O özrü kulağımla duymak isterim!

Baykal'dan kritik çıkış


Cumhuriyet Halk Partisi Eski Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini değerlendirerek, devletler arası özür dilemelerin üstü kapalı yapılamayacağını belirtti ve "Bu özür gönlümüzden geçen özür değil! İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu'nun Türk Milleti'nden özür dilediğini ben kulaklarımla duymak isterim. Bizden özür dilerken senin dudağını, gözünü yüzünü bir görelim" dedi.

Baykal daha sonra CHP içerisinde Kılıçdaroğlu ve Baykal arasında çatlak beklentisi olan çevrelere de seslenerek, "CHP içinde bir ayrışma, bir çatışma bekleyenler, yanılgı içindedir. CHP birlik ve bütünlüğünü koruyacaktır. Korumak zorundadır. Koruyor, bundan sonra da korumaya devam edecek. Ben bu konuda sorumluluk taşıyan eski bir genel başkan olarak görevimi yapıyorum, yapmaya da devam edeceğim. Ülkemiz böyle bir dağılma, bölünme sürecine sürüklenirken, esas olan CHP'nin birlik ve beraberliğini korumasıdır" şeklinde ifadeler kullandı.

İl Özel İdaresi'nde verdiği konferans sonrası, kendisini Kayseri'ye davet eden Yeni Ufuklar Derneği'nde kahvaltıya katılan Cumhuriyet Halk Partisi Eski Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye'den özür dilemesi konusunu değerlendirdi.

Baykal şöyle konuştu:

"Bu özrü duymuş değilim. Net bir şekilde özür dilendi mi dilenmedi mi bilmiyoruz. Olmuştur belki. Dış İşleri Bakanı yazılı bir şeyler söylüyor ama bu özrün sahibi kim? Bizden özür dilendiğini yine biz söylüyoruz. Halbuki Netenyahu'nun bizzat kendisi çıkıp özür dilemesi lazım. Yani bir telefon trafiği içinde süzülmüş bir lafı yeterince özür olarak kabul etmek ne kadar yerinde bir karardır? Bizden özür dilerken senin dudağını, gözünü yüzünü bir görelim. Bu yok bu bir eksikliktir! Ayrıca özür çok alaminüt çok anlık ve çok organizasyon içerisinde çıkıyor. Yani telefonu Obama alıyor ona veriyor o ona veriyor falan yani özrün sahibinin tam netleşmediği bir tablo var. 'ABD Başkanı Barack Obama'nın yönlendirmesi mecbur bırakıldım ne yapayım' vaziyetleri yani çok gayri tabi bir özürdür. Bu tür özür dilemelerin devletten devlete çok aleni ve açık olması gerekir."

"CHP DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE TÜRKİYE'YE SAHİP ÇIKACAKTIR"

CHP'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca çok büyük sorumluluklar üstlendiği, çok büyük görevler yaptığını kaydeden Baykal, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu öncesinden başlayan bir büyük mücadelenin daima en kritik noktasında CHP Türkiye'nin önünü açmıştır, ülkeye yön vermiştir. CHP'nin tarihi bir sorumluluğu vardır. Şimdi gene tarihi bir dönemeçten geçiyoruz. Güç günler yaşıyoruz. Böyle bir günde CHP'nin büyük sorumluluklar taşıması kaçınılmazdır. Hepimiz CHP'li olmanın bilinci içinde görevimizi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. CHP, Türkiye'yi bu dönemde de gene yanlışlıklara sürüklenmekten alıkoyacak, doğruyu gösterecek, tarihimize, bağımsızlığımıza, kimliğimize, birlik ve beraberliğimize, hukukumuza, demokrasimize, insan haklarımıza sahip çıkacaktır. Bu noktalarda ciddi bir görev aşamasındayız. Şimdi bu görevleri yapmaya çalışıyoruz. CHP tabii büyük bir siyasal organizasyondur. Yavaş yavaş bu siyasi çarklar dönmeye başlayacaktır. Şimdi biz yönetimde olmayışımızın verdiği hareket esnekliğiyle bu doğrultuda adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde CHP daha etkin bir şekilde Türkiye'ye sahip çıkacaktır, yön verecektir, yanlışlıklara karşı çıkacaktır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı