Gazete Vatan Logo

O örgüt terör listesinde

Türkiye, Suriye’de faaliyet gösteren silahlı muhalif örgütlerden Heyet Tahrir Şam’ı “terör örgütü listesine” aldı

O örgüt terör listesinde

Resmi gazetede 31 Ağustos Cuma günü yayımlanan kararda, Heyet Tahrir Şam’ın (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) daha önce listeye alınan El Nusra örgütünün güncel ismi olduğuna işaret edildi. Kararda “DEAŞ ve El Kaide bağlantılı tüzel kişi, kuruluş ve organizasyonlar” başlıklı bölümde yer alan El Nusra adının Heyet Tahrir Şam’ı da kapsayacak şekilde güncellendiği belirtildi. Örgütün şu anda İdlib’in yüzde 60’ında etkin olduğu iddia ediliyor. Daha önce El Kaide’ye bağlı olan ancak 2016’da bu yapıdan ayrıldığını duyuran El Nusra, Fetih Şam ismiyle de faaliyet göstermişti.

Heyet Tahrir Şam kimdir?

Suriye’de iç savaş çıkmasıyla birlikte, dünyanın dört bir yanından birçok terör örgütü buraya silahlı gücünü gönderdi. El Kaide de bu gruplar arasında yer aldı. El Nusra da 23 Ocak 2012 tarihinde kuruldu ve 2013 yılında ise El Kaide ile birlikte hareket ettiğini bir video ile açıkladı. Bu açıklama ile birlikte El kaide’nin Suriye kolu olarak kabul edildi. 2016 yılında ise uluslararası baskılardan korunmak için adını değiştirdiğini duyurdu ve yeni adını Fetih El Şam Cephesi olduğunu açıkladı. 2017 yılına gelindiğinde ise İdlib’deki başka örgütlerle birleşerek Heyet Tahrir Şam (Şam’ı özgürleştirme heyeti) şemsiyesi altında toplandı. HTŞ’nin şu anda İdlib’de yaklaşık 20 bin silahlı üyesinin olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Suriye İdlib’de düğümlendi
Esad rejiminin muhaliflerin elinde kalan son bölge İdlib’e yönelik askeri yığınağı, kentte yaşayan milyonlarca sivili kaygılandırıyor. Rejimin olası operasyonunun büyük bir göç dalgasını tetiklemesi, ABD ve Rusya arasında İdlib üzerinden artan gerilimin sivillerin zarar gördüğü bir senaryo ile sonuçlanmasından endişe ediliyor.