Gazete Vatan Logo

O olaylara el attı!

'Derin belirsizlik ve kuşku mevcut'

O olaylara el attı!

Daha önce Dink, Özal ve Yazıcıoğlu olayları için Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendiren Cumhurbaşkanı Gül, bu kez Sivas olaylarına el attı.

Gül STK’ların talebi üzerine DDK’dan, olayın oluş şekli, amacı, sonuç ve tesirleri ile bazı olaylarla irtibatları itibarıyla araştırılmasını istedi.

ANKARA- Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu, yakın tarihin yüz karası olaylarından birini daha inceleyecek. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde 37 aydın ile 2 otel çalışanının diri diri yakılarak öldürüldüğü olayla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den talimat geldi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, olayların sonuçları ve olaya taraf olan her kesimdeki tesirlerinin hala devam ettiği belirtildi ve şöyle denildi:
O olaylara el attı
“Madımak hadisesine müdahil olan tüm kesimlerde; olayların gerçek mahiyetinin algılanması/kavranması ve çıkarılan sonuçlar itibarıyla derin bir belirsizlik ve kuşku mevcuttur. Nitekim Sivas’ta faaliyet gösteren 114 sivil toplum kuruluşu, Sayın Cumhurbaşkanımıza yapmış oldukları ziyaret esnasında söz konusu hususları dile getirmiş ve konunun tekrar incelenmesi talebinde bulunmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Madımak olayının gerek oluş şekli, amacı, sonuç ve tesirleri itibarıyla gerekse dönem içerisinde yaşanan diğer bazı olaylarla irtibatları itibarıyla bir bütünlük içerisinde araştırılması ve incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirmiştir.”
O olaylara el attı
Bu başarı Sivas’ındır

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Madımak olayı için STK’ların talepte bulunduğunu ve bizzat Köşk’e çıktığını söyledi: “Kamuoyu oluşturmak amacıyla 114 sivil toplum kuruluşu bir araya geldik. Bu gayretlerimiz netice verdi. Bu başarı bütün Sivas‘ındır... Sayın Cumhurbaşkanı bizi kabul ettiler. Görüşmemizde bu konuda süren dava ve soruşturmalar olduğunu, mevzuata baktıracağını eğer sıkıntı yoksa kendisinin olumlu baktığını ifade etmişti...
O olaylara el attı
DDK’ya talimat vermeleri iyi bir süreçtir. Hadisenin bilinmeyen yönlerinin aydınlatılması, gerçeklerin ortaya çıkarılması açısından çok fayda sağlayacağını düşünüyor ve inanıyoruz bütün sivil toplum kuruluşları olarak.” Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan da talimatın çok önemli olduğuna dikkat çekti: “Fevkalade önemli bir karardır. Bir cumhurbaşkanı kendisine düşen sorumluluğu hissedebilmiş ve böyle bir karar vermiştir.”

Haberin Devamı