Gazete Vatan Logo

O olaydan sonra ilk kez!

İsrail olumlu adım atıyor çünkü...

İsrail’in, Mayıs 2010’da gerçekleştirilen Mavi Marmara baskınından bu yana ilk defa Türkiye’ye askeri ekipmanı sağlamayı kabul etmesi, İsrail’de yankı buldu. Haaretz’e konuşan “üst düzey İsrailli savunma kaynağı”, TSK’ya “ileri elektronik harp sistemleri” teslimatının, ABD’nin baskıları ve İsrail’in Türkiye ile ilişkileri iyileştirme arzusu nedeniyle onaylandığını söyledi.

Haaretz gazetesi, İsrail’in Gazze filosu krizinden bu yana ilk defa Türkiye’ye askeri ekipmanı teslim ettiğine dikkat çektiği haberinde “Boeing ve ABD yönetimi yetkililerinin baskıları ile karşı karşıya olan İsrail hükümeti, sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ileri elektronik harp sistemleri satışlarını donduran kararını kaldırdı” diye yazdı.
Haberde TSK’nın elindeki erken uyarı uçakları (AWACS) yeteneklerini önemli ölçüde güçlendiren elektronik harp sistemlerinin, 2002 yılında Türkiye’ye dört yeni AWACS uçağı sağlamak için 200 milyon dolarlık bir kontrat yapan ABD’li Boeing şirketince İsrailli ELTA şirketine sipariş edildiği ancak Mavi Marmara olayından sonra İsrail Savunma Bakanlığının Türkiye ile tüm silah anlaşmalarına yasak koyduğu anımsatıldı.

“ABD, SAVUNMA BAKANI EHUD BARAK’A DA BASKI YAPTI”

Haaretz’e konuşan “üst düzey bir İsralli savunma kaynağı” da, Türkiye’ye teslimatının kısa bir süre önce yapıldığını doğrularken onayın, “Amerika’nın baskıları ve Türkiye ile İran arasında Suriye’deki iç savaşa ilişkin gerilimleri dikkate alan İsrail’in Türkiye ile ilişkileri iyileştirme girişimleri nedeniyle verildiğini” söyledi.
“Geçmişte İsrail’in Türkiye’nin önemli bir silah tedarikçisi olduğunu”, Türkiye’nin M-60 tanklarının modernleştirildiğini, 10 adet insansız hava aracı Heron’un da teslim edildiğini vurgulayan gazete şöyle devam etti:
“AWACS elektronik harp anlaşması, ELTA ile Türk hükümeti arasında değil, Boeing aracılığıyla yapıldığı için Boeing ve üst düzey ABD yönetimi yetkilileri, anlaşmaya onay verilmesi için İsrail hükümetine ve Savunma Bakanı Ehud Barak gibi üst düzey yetkililere baskı yaptılar.”

“İSRAİL BİR YILI AŞKIN BİR SÜRE BASKILARA DİRENDİ”

Haaretz, haberinin son bölümünde de “İsrail, bir yılı aşkın bir süre baskılara direndi ama sonunda birkaç ay önce ELTA’ya sistemleri teslim etmesine izin vermeye karar verdi. Sistemler birkaç hafta önce Ankara’ya uçakla gönderildi ve halen Türk Boeing uçaklarına entegre ediliyor” diye yazdı

Haberin Devamı