Gazete Vatan Logo

O odanın şifreleri!

Reuters haber ajansının seçimin ertesi günü görüntülediği Erdoğan'ın ofisinden ilginç detaylar...

Reuters haber ajansı seçimin ertesi günü Başbakan Erdoğan'ı AK Parti Genel Merkezi'ndeki odasında fotoğrafladı. Başbakan'ın çalışma ortamını ilk kez bu kadar yakından gördük. Ajans, haberinde seçim sonuçlarıyla ilgili dosyaların Erdoğan'ın masasının üstünde olduğunu yazıyordu. Peki o masanın üstünde başka ne vardı? Odaya büyüteç tutunca ilginç ayrıntılar göze çapıyor. Erdoğan'ın zihin dünyasını, karakterini yansıtan bazı detaylar belki de bu odada gizli. 'Aslan yattığı yerden belli' olur mu? Bakalım...

DUVARDAKİ KALPAKLI ATATÜRK

İlk göze çarpan masanın arkasındaki duvarda asılı kalpaklı Atatürk tablosu. Bu tabloyu Erdoğan'ın bizzat seçtiğini biliyoruz. Atatürk'ün Time Dergisi'ne kapak olan fotoğrafının İsmail Acar tarafından yorumlanmış bir tablosu bu.



ADALETİN TERAZİSİ

Masa bir fevkaladelik yok, sıradan görünüyor. Dosyalar, telefonlar, kalemler....İşlevi olmayan bir tek aksesuar var: O da Terazi... Malum adaletin simgesi. İstanbul Belediye Başkanı seçildiği günden beri bu teraziyi yanından ayırmıyor Erdoğan... Masasının tam ortasına yerleştirmiş...Gözünün hemen önüne. Belli ki özel bir anlam atfediyor.

NEDEN BİLGİSAYAR YOK?

Bilgisayarın olmadığı bir masa bu çağda biraz yadırgatıcı. Başbakan'ın başlıca iletişim aracının telefon olduğu anlaşılıyor. Masada bir santral telefon, bir video konferans sistemi, bir telsiz telefon, 2 normal hatlı telefon, bir de faks var. Erdoğan, geçtiğimiz yıl aralarında benim de olduğum bir grup internet yayıncısıyla yaptığı toplantıda internete girmediğini söylemiş, "Orada çıkan haberleri ve yorumları arkadaşlarım çıktı alıp bana veriyor" demişti. Biraz alınmıştık ama o koşuşturma ve meşguliyet arasında internete girecek zaman yaratmasını beklemek insafsızlık olur demiştik.

BEYAZ IPAD 2

Bilgisayar yok ama IPAD'in en yenisi en kralı mevcut. Beyaz renk bir IPAD2... Fazla pırıl pırıl... Sadece fotoğraf çektirirken kullandığını düşünmeden edemiyor insan. Ama basın danışmanlarının söylediğine göre artık günlük gazeteleri oradan takip ediyormuş. Teknolojiye Fransız kalmaması artı puan...

TILSIM VE FERMAN

Yandaki duvarda asılı iki varak çerçeveden birinin içinde tılsım var. Üzerinde Arapça yazılar bulunan savaş tılsımının özelliği, eskiden askerlerin savaşa giderken korunmak için bir iç gömlek gibi üstlerinde taşımasıymış. Siyaset de bir nevi savaş değil mi? Diğer çerçevede ise bir Osmalı fermanı var. Dekoratörü Çukurcuma'dan aldığını söylüyor. Burada bir parantez açalım. Erdoğan'ın tsunaminin vurduğu Endonezya ’yı ziyareti öncesinde 2. Selim'in savaş fermanının kopyası hazırlanmış hariciyeciler böyle bir hediyenin Endonezyalılar tarafından hoş karşılanmayacağını söyleyince fotokopi ferman geri getirilip Başbakan'ın Dolmabahçe ’deki ofisin duvarına asılmıştı.)

HER ŞEY TÜRK OLSUN

Odanın bir duvarı cam. Diğer duvarında gündemi takip edebilmesi için parça parça televizyonlardan oluşan bir ekran var. Ay şeklinde iki kanepe, sehpa ve bir toplantı masası... Dekoratörü, " Başbakan bana her şey Türk malı olsun diye kesin talimat verdi" demişti. Duvar kağıtları, Selçuklu ve İslam motifleri taşıyor. Odaya mor ve lapis rengi hakim. Mor, doğada zor bulunan bir renk.. Asaletin rengi olarak biliniyor. Lüks, zenginlik ve zarafet simgesi.

Haberin Devamı