Gazete Vatan Logo

O memurlara ikramiye müjdesi!

Kamu Personeli Danışma Kurulu 2014’ün ilk toplantısında 30 yıldan daha fazla çalışarak emekliye ayrılacak memurların emekli ikramiyesinin artırılması kararlaştırıldı.

Geçen perşembe günü Kamu Personeli Danışma Kurulu 2014’ün ilk toplantısını yaptı. Toplantıda memurlarla ilgili konuların tamamı masaya yatırıldı. Dokuz başlıkta uzlaşma sağlandı ve bu konularda gerekli düzenlemelerin yapılması adına kanun taslağı hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na gönderildi.

Anket

Memurların daha avantajlı olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






Milliyet gazetesinden Cem Kılıç, köşesinde hazırlanan taslakta yer alan yenilikleri yazdı.

İşte o yazı:

Taslakta yer alan konulardan ilki disiplin cezalarının affı. Affın kapsamı ve ne şekilde uygulanacağı ise henüz netlik kazanmış değil. İkinci konu aday memurken uyarı ve kınama cezası almış memurların memuriyetten çıkarılmasının engellenmesi. Üçüncü konu özelleştirmeler sonrası yeni kadrolarına araştırmacı olarak atanan müdür, genel müdür ve genel müdür yardımcılarının istekleri halinde mühendis, mimar veya avukat gibi kendi mesleklerine uygun kadrolara atanmasına dair... Anlaşmaya varılan ve taslakta yer verilen konular içerisinde Sümer Holding’te çalışan sözleşmeli personelin işsizlik sigortasının kesilmemesi de var.

İş ve meslek danışmanlarının ek ödemelerinin artırılması, nöbetçi memur uygulamasının kaldırılması, Tapu Kadastro çalışanlarının sorumluluklarının yeniden düzenlenmesi, iş yoğunluğu fazla olan mahkeme çalışanlarının maaşlarında iyileştirme yapılması da Bakanlar Kurulu’na sunulan diğer konular.

Kademeli artış sağlanacak

Anlaşmaya varılan konulardan belki de en önemlisi, 30 yıldan daha fazla çalışarak emekliye ayrılacak memurların emekli ikramiyesinin artırılması... Emekli ikramiyeleri hesaplanırken, 30 yıldan daha fazla çalışarak emekli olanların sadece 30 yıllık hizmetleri dikkate alınarak hesaplama yapılıyor. 30 yıldan fazla memuriyet yapanlar, daha fazla ikramiye elde edemiyor.

Yasal düzenlemeyle 30 yıllık sınırın 35 yıla çıkarılması ve mağduriyetin ortadan kaldırılması planlanıyor. Memuriyete devam eden ve 30 yıldan fazla memuriyeti olanların emekli ikramiyeleri hesaplanırken kademeli olarak 35 yıla kadarki çalışma sürelerinin dikkate alınması amaçlanıyor. Sendikalar ise emekli ikramiyesindeki 30 yıllık sınırın tamamının kaldırılmasını istiyor.

Yapılan düzenlemeler de var

Anlaşmaya varılan ve uygulamaya geçen düzenlemeler az da olsa var. Uygulamaya geçen en önemli düzenleme, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi. Aynı kurumda çalışan, aynı odada görevlerini yerine getiren iki farklı kişinin aynı statüye kavuşması sağlandı.

Özelleştirme sonrası kadroları değişen kişilere maaş zammı yapıldı. 4/C’li hamile personele gece nöbeti ve vardiya verilmemesi ve ücretlerinde iyileştirme yapılması sağlandı. Bunlar önemli ancak yetersiz.

Kanayan yara 4/c

Kamudaki 4/c’lilere kadro verilmesi, ayrıca kamuda görev yapan taşeron işçilerine kadro verilmesine dönük bir adım atılamadı. Seçim öncesinde beklentiler çok artmıştı ama bu toplantıdan da bir karar çıkmadı. Ancak her ne olursa olsun, özellikle mahkeme kararları sonrasında kazanılmış hakların verilmesi gerekiyor. Bu konuda maliyet ne olursa olsun gerekli adımlar atılmalı.

‘Derece’de uzlaşma yok

2005 sonrası memuriyete başlayanlara bir derece verilmesi ve öğretim elemanlarına ücret artışı konusunda ne yazık ki, uzlaşmaya varılamadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bir çalışma yapılmasını kabul ettiği ifade ediliyor ancak bu çalışma da bir takvime bağlanmış değil.

Toplu sözleşme ‘tam’ olmalı

Memurlar ve hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri aslında tam anlamıyla bir toplu sözleşme niteliği taşımıyor.
Bu durum Türkiye’yi Uluslararası Çalışma Örgütü nezdinde de sıkıntıya düşürüyor. İLO konferanslarında “kara listeye” girme nedenimiz buydu. Toplu sözleşme hakkı, sonunda uzlaşma olmaması durumunda bir yaptırım öngörür. Arabuluculuk, özel hakem, grev gibi uygulamalar toplu sözleşme hakkının olmazsa olmaz uzantılarıdır.
Memurlara sağlanan toplu sözleşme, bu unsurları barındırmıyor. Memurların eksiksiz şekilde demokratik haklarına kavuşması tüm kesimler için olumlu olacaktır.

Haberin Devamı