Gazete Vatan Logo

O mağaraya zorlu yolculuk!

Muhabirimiz Örümcek mucizesinin olduğu mağarada

O mağaraya zorlu yolculuk!

Arefe gününü Arafat’ta geçiren Türk hacı adaylarıyla peygamberimiz Hz. Muhammed ve Hz. Ebubekir’in Medine’ye giderken düşmanlarından saklandığı Sevr Mağarası’nı ziyaret ettik.

Türkiye bugün Kurban Bayramı’nı kutlarken, kutsal toprakların yer aldığı Suudi Arabistan bayramın yarın kutlanması yönünde bir karar aldı. Hacı adaylarımız, peygamber efendimizin Veda Hutbesi’ni okuduğu bölgede hac vazifelerini yerine getirmeden önce kutsal mekanlara akın etti. Birçok hacı adayımız Kuran-ı Kerim’in ilk ayetinin indiği Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası ile Hz. Muhammed ve Hz.Ebu Bekir’in Medine’ye hicretleri sırasında gizlenip sığındıkları mağaranın bulunduğu Sevr Dağı’ndaki Sevr Mağarası’na koştu.

‘2 saat tırmanarak zirveye vardık’


Mekke’nin güneyinde, Kabe’ye yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan 500 metre yükseklikteki dağın zirvesindeki Sevr Mağarası, İslam alemi için büyük önem taşıyor. Baskı ve ölüm tehlikesinden dolayı Mekke’yi terk eden Hz. Muhammed ve Hz. Ebubekir’in izlerini süren Mekkeli düşmanları, dağın zirvesindeki mağaranın giriş kısmına geldiklerinde örümcek ağı ve güvercinler ile mağaranın giriş kısmının bozulmadığını görüyor. Böylece peygamber efendimiz ve Hz. Ebubekir’in, Allah’ın bu mucizesinden dolayı hayatları kurtuluyor. Bu mucizenin yaşandığı mağarayı yakından görmek isteyen Müslümanlar ise 5 kilometrelik dik dağ yokuşunu zor şartlar altında yaklaşık 2 saatte tırmanarak zirveye vardı.

El fenerleri ile dağ yolculuğu

Mekke’de gündüz sıcaklığının 40 derecede seyretmesinden dolayı Sevr Dağı’na özellikle gece yarısından sonra gidiliyor. Bu zorlu yolculuğa biz de sabah 4’te yola çıkarak başladık. 2 saatlik tırmanışın ardından da mağaranın bulunduğu dağın zirvesine ulaştık. Suudi Arabistan yönetimi, hem Hira Mağarası’nın yer aldığı Nur Dağı’nı hem de Sevr Mağarası’nın bulunduğu Sevr Dağı’na hacı adaylarının gitmesini istemiyor. Suudi yönetimi, Hz. Muhammed’in sünnetine ve Kuran’ın açık hükümlerine göre bu mekanlara ziyaretinin dine aykırı olduğunu savunuyor. Bu yüzden de bu mekanların bulunduğu yerlere bir hizmet götürmüyor. Hacı adayları da, ışıklandırmanın olmadığı bu alanlara gece karanlığında el fenerleri yardımıyla zorlukla gidebiliyor. Biz de Türk hacılarla birlikte hem kamera ışıklarının yardımı hem de günün ağarmasından faydalanarak dağ yolunu tırmanabildik. Zirveye ulaştıktan sonra ise 3 kişinin zor sığabildiği Sevr Mağarası’nı görme imkanına kavuştuk.

Haberin Devamı