Gazete Vatan Logo

O köy yine sandığa gitmiyor

O köy yine sandığa gitmiyor

YEREL Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belde statüsünü kaybederek köye dönüşen, Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'daki seçmenler, 30 Mart Yerel Seçimleri'nden itibaren boykot ettikleri sandığa, 'belde hakları' verilmezse yine gitmeyeceklerini söyledi.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'da yaşayan vatandaşlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla geçen 1 Haziran'da, 1502 seçmenin bulunduğu Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. Geçen 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara'da Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Bölge İdare Mahkemesi de Danıştay'a intikal ettirdi. Dava sonucunu bekleyen Kuşulular; 25'inci dönem milletvekili seçimi için yine oy vermedi. İnatçı Kuşulular, 1 Kasım seçimleri öncesi isteklerinin yerine getirilmemesi halinde bir kez daha sandığa gitmemekte kararlı.

Haberin Devamı

DANIŞTAY KARARI BEKLENİYOR

Danıştay'ın lehlerinde karar vereceğine inandığını söylyen Muhtar Aktay, "2011'deki nüfusumuz deprem yüzünden verilen göçten dolayı azaldı. Daha sonra can güvenliği nedeniyle başka il ve ilçelere göçen vatandaşlarımız tekrar Kuşu'ya döndü. Şimdiki nüfusumuz 2 bin 158. Danıştay'ın lehimizde karar vereceğine inanıyoruz. Vatandaşlarımız bu karar 1 Kasım seçimlerinden önce açıklanırsa sandığa gidecek. Açıklanmaz veya aleyhimizde karar verilirse 1 Kasım'daki erken genel seçimlerinde yine sandığı boykot etme yönünde eğilimleri olduğunu biliyorum. Kararı bekleyip, göreceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

KUŞULULAR KARARLI

Kuşu sakinlerinden Kamil Pınar (69), "Dört seçimdir sandığa gitmedik. 1 Kasım 2015'de yapılacak erken genel seçimlerde de halkımız yine sandığa gitmeme eğiliminde" dedi. Emekli öğretmen Harun Gündüz (67), "Belediyeliğimizin gitmesi yüzünden üzüntü içerisindeyiz. 63 yıllık belediyeliğimizin elimizden alınmasının hukuki olmadığı yönünde kanaatimiz var. Bundan dolayı da biz köy olarak konuyu hukuka taşıdık. Mahkemeye verdik. Danıştay da ki davamızın sonuç aşamasında olduğunu biliyoruz. Dava aleyhimize sonuçlanır veya 1 Kasıma kadar açıklanmazsa biz Kuşu köyü halkı olarak daha önce 4 kez yaptığımız gibi sandığa gitmeyeceğiz. Kuşu köyü halkı olarak da direnmeye kararlıyız" dedi.

'DEMOKRATİK BİR TEPKİ VERİYORUZ'

Köy sakinlerinden ev hanımı Hasibe Bayram Bayram (54), "Belediyeliğimiz gelmediği takdirde biz ölene kadar seçime gitmeyeceğiz" dedi. Bir diğer Kuşu sakini Nail Bayram (64), "63 yıllık beldeyiz. Biz Kuşu halkı olarak bunu hak etmedik. Bizim belediyeliğimiz gelecek. Gelmediği takdirde seçime meçime gitmiyoruz. Protesto ediyoruz" dedi. Berber Fatih Ersoy (24), "Demokratik bir tepki veriyoruz. Köy halkı olarak son 2 yılda yapılan 4 seçime gitmedik. Hakkımız verilmediği takdirde 1 Kasımda yapılacak erken genel seçimlerde de yine sandığa gitmeyeceğiz" diye konuştu

Haberin Devamı