Gazete Vatan Logo

O korku gerçek oluyor

Almanya’da yarın yapılacak seçimlerden Merkel’in partisinin birinci çıkması kesin gibi. Herkesi asıl kaygılandıran Nazi benzeri görüşlere sahip AfD partisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Alman Meclisi’ne girecek olması

O korku gerçek oluyor

Alman Deutsche Well Haber Ajansı, aşırı sağcı AfD’nin yükselişini konu alan bir analiz yayınladı. İşte o analizden satırbaşları:

Alman parlamentosunda son yasama döneminin son oturumunda gazetecilerin en çok ilgilendiği konu, seçimlerin ardından parlamentoya girmesi muhtemel iki partinin genel kurul salonunda nerede oturacağıydı. Zaten oldukça sıkışık olan salonda, iki parti grubunu daha diğerlerinden ayıracak bir düzen yaratılması gerekiyor. Liberal olan Hür Demokrat Parti (FDP) salonun ortasında, AfD ise salonun en sağında mı yer alacak? Aslında salonu daha fazla bölmeye gerek yok, AfD’den mümkün olduğunca kaçmak isteyen diğer partileri ayırmak için salonun ortasına tek bir geniş koridor yeter gibi espriler yapıldı.

Mağduru oynadılar

Aslında bu tip espriler düzen partilerinin AfD’nin yükselişine karşı nasıl bir tepki gösterdiklerini iyi bir şekilde yansıtıyor. Söz konusu partiler, sağcı popülistlerin parlamentoya girmesinin Almanya’nın siyasi kültürünü erozyona uğratacağı uyarısında bulunuyor. Bazıları AfD milletvekillerinin parlamento komitelerine alınmaması talebinde bulunuyor. Bu yönde bazı adımlar atıldı bile. Bazı iç tüzük kuralları değiştirilerek komite başkanlığı için kıdem esası getirildi, böylece ilk kez parlamentoya girmesi beklenen AfD milletvekillerinin önü kesildi. Bu adım, sağcı popülistlere bulunmaz bir fırsat verdi, seçim kampanyaları boyunca düzen partilerine yüklenerek kendilerini mağdur olarak gösterdiler.

Haberin Devamı

Seçim sistemi nasıl işliyor?

- 24 Eylül Pazar günü gerçekleşecek seçimler için oylama yerel saatle sabah saat 08:00’dan akşam 18:00’a kadar devam edecek.

- 80,6 milyon nüfuslu Almanya’da 18 yaşını doldurmuş seçmen sayısı 61,5 milyon. Bu rakam, 2013 seçimlerinden 400 bin kişi daha az. Seçmen profili 29,9 milyonu erkek, 31,7 milyonu kadın ve 3 milyon ilk kez oy kullanacaklardan oluşuyor.

- Dört yılda bir gerçekleşen genel seçimlerde her seçmenin iki oy hakkı bulunuyor. Seçmen verdiği birinci oyla (Erststimme) ikâmet ettiği bölgede kendisini kimin temsil etmesini istiyorsa ona oy veriyor. En fazla oyu alan aday Bundestag’ta “milletvekili” olarak yerini alıyor. Almanca’da “Direktmandat” adı verilen bu yolla seçilecek milletvekili sayısı en fazla 299.

Haberin Devamı

- Angela Merkel’in ismi Almanya’nın kuzeyindeki Stralsund/Ruegen bölgesinde oylanacak birinci pusulalarda yer alacak.

- İkinci oy (Zweitstimme) ise partilere veriliyor. Partilerin yüzde 5’lik seçim barajını aşmaları ve Meclis’teki sandalye sayıları bu ikinci oy oranına bağlı. Partinin yüzde 5’in altında kalması durumunda bu oran diğer partilere dağılıyor. Bu yolla 598 kişilik Meclis’in diğer 299 kişisi de belirleniyor.

Müslümanlar’a seçim kitapçığı

Almanya’da Müslümanların kime oy vereceğine dair bir genelleme yapılamıyor. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, Müslüman seçmenlerin karar vermesini kolaylaştırmak için bir seçim kitapçığı hazırladı.

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimler için hemen tüm siyasi partilerin seçim programlarında ülkedeki Müslüman nüfusu da ilgilendiren farklı başlıklar ve görüşler yer alıyor. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) çifte vatandaşlığı yalnızca istisnai durumlar için uygun görüyor, Hür Demokrat Parti (FDP) yurt dışından finanse edilen İslam birliklerini eleştiriyor, Sol Parti ise Müslümanların dini günlerinin resmi tatil olarak tanınmasını istiyor. Bunlar partilerin Müslümanları ilgilendiren konulardaki politikaları ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, İslam Gazetesi ve Almanya Müslüman Ligi tarafından hazırlanan seçim kitapçığına taşındı. Kitapçıktaki konular başörtüsü yasağından Yemen’deki iç savaşa kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Haberin Devamı