Gazete Vatan Logo

O konuyla bizzat Putin ilgileniyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terörist Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi katılımcıları arasında bulunması konusuyla ilgili “Bize verilen listelerde bu teröristin ismi yoktu. Rahatsızlığımızı Rusya’ya ilettik. İade istedik. Bizzat Putin de ilgileniyor” dedi.

O konuyla bizzat Putin ilgileniyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013 yılında Hatay/Reyhanlı’da 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının sanığı terörist Mihraç Ural’ın Soçi Kongresi’ne katılmasına ilişkin, “Bu şahsın bir an önce tutuklanıp, Türkiye’ye iade edilmesini istedik” dedi. Çavuşoğlu, AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Soçi Kongresi’ne ilişkin değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, muhalefetin rejimin logo ve görsellerinin kullanılması nedeniyle zirveye katılmadığını, yetkilerini Türkiye’ye devrettiğini, garantör ülke olarak muhalefeti de temsil ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

Tepkimizi koyduk

Sonuç bildirgesine Türkiye olarak istediklerimizi koyduk. Zaten beraber hazırladık. Dolayısıyla burada bir sorun yok. BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 numaralı kararına atıfta bulunması, Cenevre sürecine atıfta bulunması önemli. Anayasa Komisyonu için 150 isim belirledik. Üç garantör ülke 50’şer isim verdi. Biz de muhalefet adına isimleri verdik. Mistura, bu 150 kişi içinden anayasa komisyonu oluşturacak. Anayasa komisyonu Cenevre’de toplanacak. Bundan sonraki toplantılar da Cenevre’de olacak. Cenevre’yi tekrar canlandırmamız gerekiyor ve özellikle de Cenevre’de rejimin anayasa, seçim, geçiş yönetimi gibi konularda gerçek anlamda müzakerelere başlaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, “Reyhanlı saldırısının ana şüphelilerinden terörist Mihraç Ural da Soçi Zirvesi’de davetli olarak yer aldı. Buna ilişkin Rusya’dan izahat istenmişti. O izahat geldi mi?” sorusunu şöyle yanıtladı. “Bu teröristin oraya katılmasıyla ilgili biz tabi hemen tepkimizi koyduk. Rusya’dan izahat istedik. Bu terörist, kırmızı bülten ile de aranan bir teröristtir. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız da Sayın Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde bundan duyduğumuz rahatsızlığı açık ve net bir şekilde iletti. Esasen Rusya’nın bize verdiği listede bu teröristin ismi yoktu. Olsaydı zaten itiraz ederdik. Öyle görünüyor ki sahte belgelerle, Sayın Putin de buna vurgu yaptı, kendileri de bizzat ilgilenecekler. Ülkeye girmiş ve orada değişik yerlerde fotoğraf çektirerek, adeta şov yapmaya kalkmıştır. Bundan biz rahatsız olduk. Bir teröristin bizimle iş birliği yapan bir ülkede bu şekilde kolayca gelip gösteri yapmasının mümkün olmaması gerekiyor. Bizzat Putin de ilgileniyor. Bu konuda Rusya çalışmaları yapıp bize dönecektir.”

Haberin Devamı

Fransa bize ders veremez

Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Afrin operasyonu işgale dönüşmemeli” ifadesi ve Fransa’da Ermeni iddialarının yeniden gündeme getirilmesi konusunda da şunları söyledi: Ermeni konularını gündeme getirse ne olur, getirmese ne olur. Fransa Anayasa Mahkemesi’nin çok açık, net kararları var. Bu bir. İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçen sene İsviçre’ye karşı Doğu Perinçek kararı da açık, net. İç hukukun da üstünde. Bunların tekrar gündeme getirilmesi iç siyasete yönelik bir popülizmdir. Afrin operasyonuyla ilgili Fransa ya da başka hiçbir ülke bize ders veremez. Bu operasyonun amacının ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Cumhurbaşkanımız zaten Macron ile görüşüyor. Maalesef bu Avrupalıların şöyle bir ikiyüzlülüğü var. Yüzümüze karşı konuştukları zaman ‘haklısınız tabii, meşru müdafaa hakkınız, güvenliğiniz önemli...’ Sonra arkadan böyle değişik konuşmalar yapıyorlar. Biz Fransa değiliz, gidip Cezayir’i işgal eden, Biz Fransa değiliz, Mağrip ülkelerini veya Afrika’daki Fransa’nın yaptıkları ortada. Bunların hepsini biliyoruz. Biz meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz.

Haberin Devamı