Gazete Vatan Logo

O katil hapishanede olmalı, tarlada değil!

Aralarında ABD’li, İngiliz ve Türk diplomatların da olduğu 11 kişinin ölümünden sorumlu olan 17 Kasım terör örgütü liderlerinden Kufodinas’ın açık cezaevine nakledilmesi, Ankara’nın ardından Amerika’nın da tepkisini çekti

O katil hapishanede olmalı, tarlada değil!

17 Kasım Örgütü’nün tetikçisi Dimitris Kufodinas’ın, 11 kişinin ölümünden defalarca müebbet hapis cezası almasına rağmen tutulduğu yüksek güvenlikli hapishaneden açık cezaevine nakledilmesi kararı Washington’da da infiale sebep oldu. 1975’ten, örgütün dağıtıldığı 2002’ye kadar, aralarında iki Türk diplomatın (1991’de Çetin Görgü ve 1994’te Ömer Sipahioğlu) bulunduğu 11 siyasi cinayetin tetikçisi olan 60 yaşındaki ‘Zehirli El’ lakaplı Dimitris Kufodinas’ın başkent Atina’daki yüksek güvenlikli Korydallos Hapishanesi’nden, ülkenin orta kesimlerindeki bir tarım tesisi olan açık cezaevine taşınması kararına Amerikan Dışişleri ağır bir kınamayla karşılık verdi.

CIA şefini vurdular

Kendisini anti Amerikancı ve devrimci olarak tanımlayan örgüt ilk kanlı eylemini 1975 yılında CIA’in Atina’daki şefi Richard Welch’i evinin önünde öldürerek gerçekleştirmişti. Örgüt, ABD’li Deniz Ataşesi William Nordin ve bir başka Amerikalı diplomatı da infaz etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hethaer Nauert Twitter’daki mesajında, “Amerikan diplomatların da ölümünden sorumlu olan Kufodinas’ın siyasi şiddet geçmişi olan bir ülkede yeni bir silahlı gerilla jenerasyonu yetiştireceğinden kaygı duyuyoruz. Açık cezaevinde hemen yakınındaki köydeki insanları yeni bir silahlı direnişe örgütlemek için hiçbir engeli olmayacak. Kararı en şiddetli şekilde kınıyoruz” ifadelerini kullandı. ABD’nin eski Yunanistan Büyükelçiisi David Pearce de, “Amerikan, İngiliz ve Türk diplomatların katili olan böyle bir teröristin gerçek bir hapishanede tutulması gerekiyor. Tarlada değil...” dedi.

Haberin Devamı

İki kez 48 saat izin

Dimitris Kufodinas, 11 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl hapis cezasıyla yattığı cezaevinden 3 ay içinde 2. kez 48 saatlik izinle dışarı çıkmıştı. Kendisi de radikal sol bir geçmişe sahip olan Başbakan Alexis Çipras döneminde Kufodinas’a fazla yumuşak muamele gösterildiği eleştirileri sürekli yapılıyor.

‘Solcu Çipras koruyor’

Muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi lideri Makarios Lazaridis, ‘Çipras hükümeti teröristlerin ve seri katillerin koruyucusu olduğunu gösterdi’ diyerek karara çok sert tepki gösterdi. Başkan yardımcısı Adonis Georgiades de, ‘17 Kasım davalarında şu an Çipras’ın liderlik ettiği Syriza partisinden isimler tanık olarak teröristlerin yanında yer almışlardı. Bu örgütle açık bağı olan Çipras şimdi Kufodinas’a büyük bir hizmet yapıyor’ dedi.

Haberin Devamı

Meyve toplayıp temizlik yapacak

Kufodinas’ın fotoğrafları Yunan basınında yer alan açık cezaevinde meyve toplayacağı ve temizlik işleri yapacağı ifade ediliyor. Ancak çevresinde çok zayıf bir dikenli tel olan ve hemen bitişiğinde bir köy olan cezaevi seri katile adeta bir hediye anlamına geliyor.

ESKİ YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANI DA KIZDI: O kocamı öldürdü

Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, 1989 yılında eşi Pavlos Bakoyannis’i öldüren Kufodinas’a yönelik karara çok sert tepki gösterdi: Atina yangınlarında onlarca canı koruyamayan Yunan hükümeti, kocamı öldüren seri katili lüks hapishaneye nakletme kararı alıyor. İnanılmaz...

Ankara’da infial yarattı

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, cumartesi günü yaptığı açıklamayla 17 Kasım terör örgütü mensubu hükümlü Dimitris Kufodinas’ın, Yunanistan’daki yüksek güvenlikli Koridallos Cezaevi’nden alınarak, Volos’taki açık bir cezaevine nakledilmesine tepki göstermişti.

Firariye de transfer

Örgütün bir diğer önemli liderleri olan Hristodulos Ksiros da dün sabah bulunduğu kapalı cezaevinden çok daha rahat bir hapishaneye transfer edildi. Üstelik Ksiros, 2014 Noel izninde firar etmiş, bir yıl sonra tanınmamak için saçlarını sarıya boyatmış bir halde yakalanmıştı.

17 KASIM TERÖR ÖRGÜTÜ KİMDİR?

30 yılda 23 suikast 11 banka soygunu

17 Kasım, Atina Politeknik Üniversitesi’nin öğrencilerinin 1973 yılında albaylar cuntasına karşı ayaklandığı gün olan 17 Kasım’dan alan silahlı terör örgütüydü. Marksist-Leninist çizgide 1973 yılında kurulan ve amacı ABD’nin emperyalizmine karşı Yunanistan’a sosyalizmi getirmek olan örgüt, 2002 yılında tutuklanmalar ve üyeleri hakkındaki davalarla birlikte dağıldı. Örgüt ABD hedeflerine ve Yunan hükûmet binalarına saldırılar düzenlemesiyle adını duyurdu. İlk kanlı eylemini ise 1975 yılında CIA’in Atina’daki şefi Richard Welch’i evinin önünde silahlı saldırı sonucu öldürerek gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Grup Anti-Amerikancı olduğu gibi aynı zamanda Türkiye ve NATO karşıtıydı. Yunanistan’daki ABD üslerinin kapatılması, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini ve Yunanistan’ın AB ve NATO ile bağlantılarını kesmesini istiyordu.

Türklere 9 saldırı

19 ABD hedefiyle birlikte, Türklere karşı 9 saldırı düzenleyen örgüt, 1991 yılında Atina Büyükelçiliğimiz Basın Ataşesi Çetin Görgü’yü öldürdü ve Müsteşar Deniz Bölükbaşı’yı yaraladı, 1994’te ise Atina Büyükelçiliğimiz Müsteşarı Haluk Sipahioğlu’nu katletti. 17 Kasım örgütü, 1975 ile 2000 yılları arasında Türk, ABD’li, İngiliz ve Yunan diplomat ve askeri yetkililerin de hedef alındığı 23 suikast düzenledi. 11 banka soygununa karıştı.