Gazete Vatan Logo

O ismi suçladı!

Hrant Dink davası sanığı Erhan Tuncel'den çarpıcı ifade

Dink cinayeti davasında savunma yapan Erhan Tuncel, cinayeti emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazel’in dahil olduğu bir yapının işlediğini ileri sürdü. Tuncel, bu yapının kendisini dublör olarak yargılattığını söylerken, jandarmanın cinayetle ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Trabzon Emniyeti'ndeki görevlileri suçlayan Tuncel, geçtiğimiz hafta Ergenekon savcısına ifade veren Erhan Tuncel tanık koruma programına alındığını anlattı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 15 sayfalık yazılı savunmasını okuyan Tuncel, geçtiğimiz hafta savcıya ifade verdiğini ve tanık koruma programına alındığını söyledi. Dink cinayetinin bir yapı tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Tuncel, bu yapının kendisini dublör olarak yargılattığını savundu. Jandarmanın cinayetle bir ilgisi bulunmadığını ileri süren Tuncel, Trabzon emniyetindeki görevlileri suçladı. “Karşımızda polis yok cinayet şebekesi var” iddiasında bulunan Tuncel, “Benim yargılanmam ve bu yapıyı kuranların yargılanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar.” dedi.

Muammer Güler ve Celalattin Cerrah’ın ilgisi yok

Cinayetin işleneceğine dair gerekli bilgileri verdiğini ve operasyon yapılması gerektiğini söylediğini belirten Tuncel, dosyada adı geçen bazı kamu görevlilerini sıraladı. Tuncel, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’tan Trabzon’da bağlantılı olduğunu belirttiği istihbarat görevlilerine kadar isimleri sıralarken, dönemin valisi Güler’in olaydan bilgisi olmadığını belirten Tuncel, “Şu an milletvekilidir. Bir milletvekilinin bu organizasyonu kuracak imkan ve kabiliyeti bulunmamaktadır.” dedi.Tuncel, eski emniyet müdürü Cerrah’ın olay öncesiyle ilgili bilgisi olmadığını ileri süren Tuncel, "Soruşturmayı genişletmek istemiş ancak Ramazan Akyürek tarafından engel olunmuştur.” dedi. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ı ise “Şaibelidir, görevinden alındı. Bu yapıyı kuracak imkan ve kabiliyeti yoktur.” şeklinde belirtti.

Akyürek'i suçladı

Geriye Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in kaldığını, Akyürek’in bu yapıyı kuracak imkanı bulunduğunu ileri süren Tuncel, “Bu yapıyı sadece o kurabilir. Kendilerine ulaşılmaması için kayıtları sildirdi. Jandarmayla irtibatlı olduğum yalanını ortaya atıp polisle ilişkimi gizlemeye çalıştı” dedi. Akyürek’in hükümet ve cemaat ile irtibatlı olduğu iddiasının palavra olduğunu belirten Tuncel, “Bu yapı hükümeti zaafa uğratmıştır" dedi. Başbakan Erdoğan için “Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beyefendi” ifadelerini kullanan Tuncel, Erdoğan’ın dökülen kanı durdurmak için başlattığı süreçte gerçekleşen Oslo görüşmelerinin de bu yapı tarafından sızdırıldığını ileri sürdü. Söz konusu yapının kendilerini hükümet ve cemaate şirin göstererek yargılanmaktan kurtarmaya çalıştığını söyleyen Tuncel, Başbakan Erdoğan’ın cinayeti çözmede samimi olduğunu, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu hazırlatıldığını söyledi. Tuncel iddia ettiği yapının şu an cemaatle hükümet arasını açıp kendisine iktidar alanı açmaya çalıştığını öne sürdü.

Yargıtay kararı yerinde ancak yetersiz

Cinayetle ilgili verdiği bilgilerin ortada olduğunu ve cinayeti önlemeye yeterli olduğunu savunan Tuncel, cinayetle ilgisi olmadığını belirtti. Yargıtay’ın bozma kararının yerinde ancak yetersiz olduğunu kaydeden Tuncel, “Bu Yasin ile başlayıp Ogün ile biten bir örgüt değildir” diye konuştu. Tanık koruma programında olduğu için sürekli koruma altında olacağını belirten Tuncel, bu nedenle kaçma şüphesinin bulunmadığını kaydetti. Olayda sorumluluğu bulunmadığını da ileri süren Tuncel, tutukluluğunun kaldırılmasını talep etti.

Yasin Hayal: “Benim masumiyetim ortaya çıkmıştır”

Tutuklu sanık Yasin Hayal ise savunmasında, “Erhan Tuncel arkadaşımız gözaltına alındığında bu olayı asker yaptı diye bir beyanda bulunmuş. Merhum Hrant Dink’in resimlerini bilgisayardan çıkaran kendisidir. Bunu da kabul ediyor. Öldürülen birinin resimlerini çıkarmak nedir, azmettirmektir. Benim masumiyetim ortaya çıkmıştır. Tahliyemi talep ediyorum. Masum bir insana bu kadar işkence yapılmaz” dedi. Bu arada söz alan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, müvekkilinin ‘Asker ya da polis yaptı’ şeklinde bir beyanı olmadığını söyledi.

Tekrar söz almak isteyen Yasin Hayal ise salondaki jandarmaya küfür edince salondan çıkarıldı. Hayal salondan çıkarıldıktan sonra tutuksuz sanık olan kardeşi Osman Hayal söz alarak, “Trabzon’dan buraya kadar geldik biz de konuşalım” dedi. Başkanın söz vermesinin ardından “Ben burada yüzde yüz mağdurum. Erhan Tuncel’in istihbarat elemanı olması meşru mudur? Simitçiden istihbarat elemanı olur mu?” dedi. Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.












Haberin Devamı