Gazete Vatan Logo

O ismi değiştirdi

Siz burada yazılana bakmayın...

Sarıkamış şehitlerine Mehmet Akif’le dizeleri, Sarıkamış tüküsüyle seslenen Başbakan, “Kardeşliğimize inanmayanları, aramıza nifak tohumu sokmak isteyenleri burada şehitliklerimize davet ediyorum” dedi.

KARS’TA çeşitli açılış törenlerine katılan Başbakan Erdoğan, daha sonra “Sarıkamış Şehitleri”ni anma töreninde konuştu. Şehitlere Mehmet Akif’in dizeleriyle seslenen Başbakan, özetle şöyle konuştu:

AKİF’LE SESLENDİ: Tüm şehitlerimize, Mehmet Akif’in şu dizeleriyle seslenmek istiyorum: ‘Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde, ey yolcu, şu topraklar için can veren erler. Hakk’ın bu veli kulları taş türbeye girmez; Gufrana bürünmüş, yalnız fatiha bekler.

DEDEM BURADA: Burada, Kars’ın, Erzurum’un, Tokat’ın, Sivas’ın, Ankara’nın, İstanbul’un, İzmir’in, Muğla’nın evlatları yatıyor. Burada, Van’ın, Hakkari’nin, Şanlıurfa’nın, Mardin’in, Diyarbakır’ın evlatları yatıyor. Burada, aynı zamanda, Sofya’dan, Volçetrin’den, Üsküp’ten, Yafa’dan, Bakü’den, Cenin’den, Kudüs’ten, Şam’dan, Halep’ten, İdlib’ten, Süleymaniye’den, Manastır’dan, Nablus’tan şehitler, buradaki kardeşleriyle yan yana, omuz omuza yatıyor. Kosova’nın Piriştine şehrinden Nezir, Koptepesi’nin şimal şarkındaki tepelerde şehit düştü. Kudüs’ten Abdülcelil, Meydan Harbi’nde şahadet şerbetini içti. Üsküp’ten Aziz, Sarıkamış’ta Hakk’a yürüdü. Kerküklü Hammad Ağa, Kayserili İbiş’le aynı siperde şehit düştü. Ve büyük dedem, Rize Güneysulu Kemal Mutlu, burada, Sarıkamış’ta şehit düşerek Hakkın rahmetiyle kucaklaştı. Büyüklerim anlatırdı, derlerdi ki: Tüfeğine sarılı olarak, donarak şehit olduğunu gördük ve adeta gözlerindeki soğuğun verdiği gözyaşları buz damlacıkları gibi, damlamış halde şehit olmuştu.

SARIKAMIŞ TÜRKÜSÜ: Sarıkamış şehitliği, Van ile Erzurum’un, Kars ile Diyarbakır’ın, Mardin’le İstanbul’un, Ankara ile Üsküp’ün, İzmir ile Beyrut’un, Tokat ile Bağdat’ın nasıl birbirine kardeş olduğunun anıtıdır. Sarıkamış’ı, Sarıkamış Harekatını çok iyi anlamak, buradaki ruhu, buradaki kardeşliği, buradaki dayanışmayı bütün veçheleriyle işte bugüne taşımak zorundayız. Şu Sarıkamış türküsü, esasen herşeyi bütün netliğiyle, bütün berraklığıyla ortaya koyuyor: ‘Sarıkamış üstünde kar, kar altında Memedim yatar. Gülüm donmuş, kara dönmüş, gören sanmış yarin sarar, kimi Yemen, kimi Harput üzerinde ince çaput. Avut yiğit, gönlün avut, yar sarmazsa, Mevla’m sarar.’ Biz bugün, Anadolu’dan, Trakya’dan, Sarıkamış şehitlerimizi anmak için, onları rahmetle yad etmek için buraya toplandık. Burada geçireceğimiz anlar, bir gün, bir gece bile, Sarıkamış kışının, Allahu Ekber Dağı ayazının ne demek olduğunu anlatmaya yeter.

GAH KARANLIK: Hani diyorlar ya, ‘gah kar yağardı, gah karanlık.’ Bu dağlar, Allahu Ekber Dağları, 1914 ve 1915 kışında, beyaz ölümü, sessiz ölümü Mehmetçiğin adeta üzerine yağdırdı. 1915 baharında, yağmur yağıp gün ışıyınca, Mehmetlerin şehit bedenleri bu topraklar üzerinde ışıldamaya başladı. Sarıkamış’ta kırılan gonca gülün tazeleri bir bir gün yüzüne çıkmaya başladı. İstanbul’dan erler, Mehmetler, Sarıkamış’a şu marşla uğurlanmıştı: ‘Şehitsen, secdeler yüce ruhuna der, yer Allahu ekber, gök Allahu ekber.’ Evet İstanbul’dan, Van’dan, Antalya’dan, Üsküp’ten, Kudüs’ten gelen nice erler, nice Mehmetler, Allahu Ekber Dağı’nda, dayanılmaz uykuya, soğuğa, ayaza, açlığa, susuzluğa son raddeye kadar kahramanca direnip, ruhlarını sükunetle sahibine teslim ettiler.

BURAYA GELSİNLER: Kardeşliğimize inanmayanları, bozmak tahrip etmek isteyenleri, aramıza nifak tohumu sokmak isteyenleri burada şehitliklerimize davet ediyorum. Aziz şehitlerin hatırası önünde kendileriyle ve şehitlerimizle başbaşa kaldıklarında onların da bu toprakların mayasını anlayacaklarına inanıyorum.

KARDAN HEYKELLERE KIRMIZI KARANFİL...

Kars’ta Sarıkamış faciasının 96. yılına katılan Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la kardan yapılan şehit heykellerin açılışını yaptı. Erdoğan, şehitler anısına kırmızı karanfil attı..

1914’TE NE OLDU?

Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunda her tarafta açılan cephelerinden biri olan Doğu Cephesi’nin illerinden Kars, Ardahan ve Batum’un Rusların eline geçmesi üzerine, İttihat ve Terakki’nin önde geleni ve dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, Doğu illerini kurtarmak ve Orta Asya’ya açılma düşüncesiyle Sarıkamış Harekatı’nı başlatmış ve bu harekat tarihimizin en acı olaylarından birine mal olmuştur. Soğuk kış şartlarında başlatılan harekatta büyük çoğunluğu donan askerlerimizden 90 bini donarak şehit oldu. Karlarla kaplı Allahuekber Dağları’nda yaşanan ve on binlerce askerin şehit olmasına sebep olan acı olay tarihe “Sarıkamış faciası” olarak geçmiştir. Enver Paşa’nın yaptığı stratejik hata Osmanlı’nın yıkılışını hızlandırmıştır..

SİNİRLENDİREN PANKART

Konuşmasında, törene gelirken yolda gördüğü “Kars'ın Erzurum'un ilçesi olduğunu” ima eden pankarta tepki gösteren Erdoğan, bir çırpıda 55 eseri açtıklarını, 8 yılda şehre yapılanların daha önce yapılmadığını vurguladı.

Kars'taki Seyyid Ebul Hasan Harakani'nin türbesinin çevresinin görünümünü de eleştiren Başbakan Erdoğan, “Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkarane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. Bunu süratle bekliyoruz. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz. O çevreyi istimlak ederek, o bölgeyi de gayet güzel bir park haline belediye getirecektir” diye konuştu.

Eğitim ve sağlık alanındaki atılımlara da dikkati çeken Erdoğan, okullara bilgisayar gönderdiklerini, ilköğretim ve ortaöğretim kitaplarını ücretsiz dağıttıklarını söyledi. Erdoğan, “Sosyal güvencesi olmayanlara söylüyorum, kaymakamlığa müracaat edersiniz, gereken desteği alırsınız. Verdiğimiz rakamlar ortaöğretimde de daha farklı. Ortaöğretimde erkek öğrenciye bu aydan itibaren 45 lira, kız öğrencilere 55 lira veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı