Gazete Vatan Logo

O hedef için mucize gerekiyor!

Ekonomik belirsizlikler ihracatı olumsuz etkiliyor

Küresel durgunluk ihracatın frene basmasına neden oldu. İhracat Ağustos’ta yüzde 1 artışla, 10.59 milyar dolara çıktı. Temmuz’a göre yüzde 19 geriledi. İhracat hedefinden uzaklaşıldı.

Tüm dünyada yaşanan ekonomik belirsizlikler ihracatı olumsuz etkiliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘İhracat hedefi de tutmayabilir’ endişesi, gerçeğe dönüyor. Orta Vadeli Program’da yer alan 158 milyar dolarlık ihracat hedefi iyiden iyiye tehlikeye girdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı Ağustos ayında sadece yüzde 1.4 artarak 10 milyar 594 milyon 536 bin dolar oldu. İhracatın temposunun yavaşladığı dikkat çekti. İhracat Temmuz’a göre yüzde 19 oranında geriledi. Temmuz’da ihracat yüzde 17.3 büyüyerek 12.63 milyar dolara ulaşmış ve 2013’ün en yüksek artış oranı yakalanmıştı.

Son 12 aylık ihracat 151 milyar 389 milyon 670 bin dolar olarak gerçekleşti. 8 aylık ihracat da 100 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 1.3 artışla 98 milyar 887 milyon 720 bin dolara yükseldi.

Çağlayan: 4 ay zor geçer

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek, “Son 2-3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde, dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor” dedi.

Bakan Çağlayan, 158 milyar dolar ihracat hedefini zorlayan çok sayıda küresel gelişmenin olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“Küresel talepte durgunluk yılbaşından bu yana devam ederken, son 2-3 ayda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan hareketlilik dış talebi olumsuz etkiliyor. Türkiye’de döviz kurundaki artışın ihracat açısından olumlu olduğuna yönelik yorumlar abartılı. Sadece TL değil, birçok para birimi değer kaybettiği için, TL’deki değer kaybının getireceği rekabet avantajı göreceli olarak daha az. Ayrıca kur artışının ithal girdi maliyetlerini artırması sebebiyle ihraç fiyatlarının da arttığı bir dönemdeyiz.”

TİM: Hedef düzeltilebilir

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, 2013 yılı hedeflerine ulaşma konusunda yeteri kadar önlerini göremediklerini söyledi. Büyükekşi, “Önünümüzdeki 1-2 ay içerisinde bu netleşir. Belki Orta Vadeli Program’da 2013 ihracatıyla ilgili bir düzeltme olabilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Suriye ve Mısır’da sıkıntı yok

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mısır’a ihracatın yaşanan sıkıntılara rağmen Ağustos’ta yüzde 13 arttığını, Suriye’ye ise Ağustos ayında yüzde 134 oranında bir ihracat artışı yakalandığını dile getirdi. Ağustos ayında ön plana çıkan ülkeleri de açıklayan Büyükekşi, geçen ay Etiyopya’ya ihracatın yüzde 262, Litvanya’ya ihracatın yüzde 136, Malta’ya ihracatın yüzde 117, Macaristan’a ihracatın yüzde 45, Hollanda’ya ihracatın yüzde 29 arttığını söyledi.

Tatile çıkan otomotiv liderliği kimyevi maddelere kaptırdı

Otomotiv fabrikalarının Ağustos’ta 3 hafta tatile girmesi, ihracatta liderin değişmesine neden oldu. Ağustos’ta en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 447 milyon dolarla kimyevi maddeler oldu. Bu sektörü 1 milyar 401 milyon dolarla hazır giyim takip etti. Otomotiv 1 milyar 266 milyon dolarla üçüncü sırayla yetindi.

Viyana kapılarına dayanamadık

Mehmet Büyükekşi, Avusturya’nın Türk TIR’larına çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle kota koyduğunundan yakındı. Büyükekşi, “Türkiye’den çıkış yapan ihracat TIR’ları ları Euro5 standartlarına sahip olduğu halde Avusturya böyle bir uygulamayı hayata geçirdi. Türkiye’nin talep ettiği 120 bin geçiş hakkının sadece 15 binini karşılıyor. Çevre ülkelerden eski model TIR’ları rahatça Avusturya’ya giriş yaparken biz ihracatımızı tren vasıtasıyla yapmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı