Gazete Vatan Logo

O evlerden ilk görüntüler

Polis kamera kayıtları ortaya çıktı

O evlerden ilk görüntüler

Yarbay Mustafa Dönmez ve eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin’in evlerindeki aramalarla, oralarda ele geçirilen krokilerden yola çıkarak yapılan kazıların polis kamera kayıtları ortaya çıktı.

Kayıtlarda Ankara Zir Vadisi, Gölbaşı, Hatay Saklıbahçe ve Sakarya Sapanca’daki aramalar yer aldı. Fotoğraflar ve video kayıtları Dönmez’in yargılandığı askeri mahkemeye de gönderildi.


ERGENEKON soruşturması kapsamında tutuklanan eski Özel Harekât Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Yarbay Mustafa Dönmez’in evlerinde yapılan aramalarda bulunduğu öne sürülen krokilerden yola çıkılarak yapılan kazı çalışmalarının polis kamerasına yansıyan görüntülerine Hürriyet ulaştı. Yarbay Mustafa Dönmez’in Ankara’da yargılandığı Askeri Mahkeme’ye de gönderilen fotoğraflar ve video kayıtlarında Ankara Zir Vadisi, Gölbaşı, Hatay Saklıbahçe ve Sakarya Sapanca’daki çiftlik evlerinde yapılan aramaların başlangıç anı, mühimmatların ve silahların topraktan çıkarıldığı anlar yer aldı.

Krokiden kazıya

Ergenekon operasyonlarının 9’uncu dalgasında Yarbay Mustafa Dönmez’in Sakarya Sapanca ve Ankara’daki evlerine 7 Ocak 2009’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Dönmez’in evlerindeki aramalarda çok sayıda askeri malzeme, tüfek ve silahlar ele geçirildi. Arama sırasında polis ekipleri Dönmez’in evinde bir de kroki buldu. Cephaneliğin saklandığı yerlerin krokisi olduğu varsayımı üzerine Zir Vadisi’nde ve Sakarya Sapanca’da arama başlatıldı.

Zir Vadisi’nde polislerin yaptığı aramalara askerler de nezaret etti. Dedektörlerin de yardımı ile belli noktalarda kazı çalışmaları başlatıldı. Bu kazıların sonunda 30 el bombası, 9 sis bombası, 10 aydınlatma fişeği, 800’den fazla G-3 piyade tüfeği mermisi, 10 anti-tank mayını, 15 tüfek bombası, 500 biksi mermisi ve plastik patlayıcılar bulundu. Dönmez’in, Sakarya’daki çiftlik evinde de Kalaşnikof tüfekler, askeri malzemeler ve çeşitli çap ve markalarda silah bulundu.

Polisleri suçladı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve Ankara’da Askeri Mahkeme tarafından “Askeri malzemeyi gizlemek” suçlamasıyla yargılanan Yarbay Mustafa Dönmez, Zir Vadisi’nde ve Sakarya Sapanca’da yapılan kazılarda çıkan silah ve mühimmatın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olmadığını ileri sürdü. Mahkemede suçlamaları kabul etmeyen Mustafa Dönmez, “Bu operasyonu polis yaptı. Kazıya katılan 13 TEM polisinin parmak izlerinin alınmasını istiyorum. Kroki incelenirse bu anlaşılabilir. Muhtemelen buna MİT de karışmış olabilir” dedi. “Hayatı boyunca eline silah almadığını” iddia eden Dönmez, “Ben yazan, çizen bir insanım. Ağaç kesenleri bile katil olarak görüyorum. Benim silahla mühimmatla ne işim olabilir. Bunu da anlamıyorum. Değil Başbakan’a suikast, hayvanlara ve ağaçlara bile zarar vermekten çekinen bir insanım. Burada çok net bir operasyon ve bilgi kirlenmesi var” dedi.

Meslektaşları suçlamadı

Geçen haftaki duruşmada Yarbay Dönmez’i meslektaşları yalanladı. Lojman Üst Yönetim Kurulu Başkanı Yüzbaşı Mustafa Timuçin Tıraş, “Polisler katakulliye getirme çabasında değillerdi. Düzenli ve düzgün bir şekilde aradılar. Bizden bir şey kaçırdıkları yönünde bir kanaat edinmedim. Yatağın altından bez çıkartıldı. Siyah naylona sarılıydı” dedi. Arama sırasında evde bulunan Jandarma Teğmen Ferdi Gökşen de ifadesinde, “Polisin arama sırasında tüfekleri yatağın altına koyması gibi bir ihtimal yok. Aramanın başından sonuna kadar odadaydım. Ben görmeden odaya birisinin silah koyması mümkün değil” dedi. Aramada kıta komutanı sıfatıyla bulunan Mühendis Albay Bekir Kazandır da “evin, uzun zamandır kullanılmadığı gibi bir havası olduğunu, mutfak ve salonda bozulmuş yiyecekler bulunduğunu” anlattı.

Arama sonrası

Ergenekon operasyonlarının 9’ncu dalgasında geçen Ocak ayında Yarbay Mustafa Dönmez’in Sapanca’daki evine operasyon düzenlendi. Mahkeme kararı ile polis tarafından yapılan aramalar sırasında, odada bulunan eşyalar sağa sola saçıldı. Her yer didik didik aramadan geçirildi.

Kasetler teleskop

Yarbay Mustafa Dönmez’in Sapanca’daki evinde yapılan aramalarda çok sayıda da mikro teyp kasedi bulundu. Bu kasetlerin üzerinde “Annemle Sohbet” “Tecimer ile görüşme” “Orduevi müdürü ile görüşme” gibi ifadeler yer aldı. Mehmet Ali Birand’ın hazırlayıp sunduğu ve bir dönem satışa çıkartılan 32’ncü gün programının videosu ve depremden sonra alınacak tedbirler konulu cd de evde ele geçirilen malzemeler arasında yer aldı. Silahların üzerine takılan teleskop dürbünler ve askeri şapkalar da Yarbay Dönmez’in evinde bulundu .

Alman üniforması

Yarbay Mustafa Dönmez’in Sapanca’daki evinde yapılan aramalar sırasında el bombaları, çok sayıda mermi, şarjör, eski tip tabancalar, bıçak, kama, sahte plakalar ve bayrak da ele geçirildi. Ele geçirilen askeri malzemeler arasında Alman bayraklı üniformaların bulunması da dikkat çekti. (Toygun ATİLLA - Hürriyet)

Haberin Devamı