Gazete Vatan Logo

O eski artışlar görülmez!

Bakan Çağlayan ihracat konusunda uyarıda bulundu

Nisan’da ihracat yüzde 4.9 artarak, 11.8 milyar dolara çıktı. Asya dışındaki pazarlarda büyüme yaşandı. Ekonomi Bakanı Çağlayan “Küresel talep zayıfladı. Dalgalanmalar ihracatta bazı aylarda gerilemelere sebep olabilir, eski büyümeler olmaz” uyarısı yaptı.

Türkiye’nin ihracatı Nisan ayında yüzde 4.9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre, ilk 4 ayda toplam ihracat yüzde 5 artarak, 48 milyar 943 milyon dolara çıktı. 12 aylık ihracat yüzde 11 büyümeyle 153 milyar 485 milyon dolara ulaştı. Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaptı.

Borç krizi nedeniyle daralan Avrupa Birliği (AB) pazarlarındaki ihracat artışı Nisan’da da devam etti. AB’ye gerçekleştirilen ihracat yüzde 3 oranında artış gösterdi. Asya’da ise düşüş görüldü. İhracatta Ortadoğu’da yüzde 3.3, Uzakdoğu’da yüzde 14.2 gerileme yaşandı.

Asya’da talep yavaşladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Asya dışındaki bölgelere ihracatımız arttı fakat Avrupa’da talep çok zayıf. AB’deki durum bizi zorlamaya devam ediyor. Euro/dolar paritesindeki gerileme de ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bu etkileri görmeye devam edeceğiz ama bunlar için de hazırlıklarımızı yaptık” uyarısı yaptı.

Bakan Çağlayan, 2013’te önceki yıllardaki gibi yüksek ihracat artışları görülmeyeceğini, sadece Avrupa’da değil, Asya’da da talebin yavaşladığını belirtti.

Çağlayan, şunları söyledi: “Küresel talep 2013’te daha da zayıf bir artış gösterecek. Avrupa başta olmak üzere dış konjonktürdeki dalgalanma ihracatımızda bazı aylarda gerilemelere sebep olabilir. Sadece biz değil, neredeyse tüm ülkeler ihracat ile ithalatta bir gerileme dönemi içinde. Biz yine de Orta Vadeli Program (OVP) hedefini yakalamak ve geçmek üzere çalışmaya devam ediyoruz.”

69 ekonomi yerinde sayıyor AB’de toparlanma uzun sürer

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa Birliği’nde (AB) işsizliğin yüzde 12 ile rekor seviyede olduğunu, AB’nin hâlâ büyüyememe sorunuyla boğuştuğunu vurguladı. Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesinin yüzde sıfır mertebesinde olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: “Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusya’da ihracat düşüşü var. Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB’deki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor.”

Haberin Devamı