Gazete Vatan Logo

O dosyalar deşifre etti!

Kürtaj çetesini bir annenin ameliyatta ölümü çökertti

O dosyalar deşifre etti!

Malatya’daki kürtaj skandalını ortaya çıkartan soruşturma, bir çocuk annesi Cansu Yiğit’in ameliyat masasında ölümüyle başladı. Yiğit’in miyom ameliyatı sonrasındaki şüpheli ölümüyle başlatılan operasyonda, çetenin yasal süreyi geçen hamile kadınlara kürtaj yaptığı tespit edildi

Malatya’da geçirdiği bir operasyonda yaşamını yitiren Cansu Yiğit’in dosyasını inceleyen polis, İnönü Üniversitesi’ne kadar uzanan bağlantıları bir bir deşifre etti. Çünkü Yiğit’i ameliyat eden doktor kürtaj çetesinin liderlerinden Doç. Dr. Şeyma Hasçalık’tı. Doktoru incelemeye alan polis, bu kez büyük paralar karşılığı neredeyse doğacak kadar büyümüş bebeklerin sahte sakat raporları verilerek kürtaj yapıldığına tanık oldu. Yapılan operasyonda 4 doktor önceki gün tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kalbi üç kez durdu

Evli ve üç yaşında ‘Sudenaz’ isminde bir kızı bulunan 22 yaşındaki Cansu Yiğit 23 Aralık 2011 günü yumurtalığındaki ‘miyom’ nedeniyle Özel malatya Park Hastanesi’ne gitti. Doktorlar 15 dakikalık basit bir operasyonla miyomun alınabileceğini söyledi. Ancak genç kadın yattığı ameliyat masasından bir daha kalkamadı. Ameliyat sırasında kalbi iki kez duran Yiğit, acilen ambulansla Malatya’da üniversite hastanesi olan Turgut Özal Tıp Merkezi’ne götürüldü. Bu arada Cansu Yiğit’in kalbi ambulansta da üçüncü kez durmuş kalp masajıyla tekrar çalıştırıldı.

‘Başka canlar yanmasın’

Ancak her şey için çok geçti. Yiğit’in kalbi bu hastanede de dördüncü ve son kez durdu. Cansu Yiğit’e narkoz veren anestezi Uzmanı Ali S. “İki kere narkoz vermek zorunda kaldık muhtelemen onu kaldıramadı” dedi. Doktor bir haftalığına görevinden uzaklaştırıldı. Cansu Yiğit öleli 1 yıl oldu. Ancak Adli Tıp’tan otopsi raporu gelmediği için dava da hala açılamadı. Eşi Ertuğrul Yiğit, “Acımızdan dolayı davanın da peşine düşemedik. Ancak başka ocaklar sönmesin diye davamı sonuna kadar götürmeye karar verdim” diyerek davasının tekrar peşine düştüğünü açıkladı.

‘Beni oyaladılar’

4 yaşındaki kızı Sudenaz’la bir başına kalan Ertuğrul Yiğit yaşadıklarını şöyle anlattı: “Doktorlar ‘Basit bir operasyon’ dediler. Ameliyat uzayınca şüphelendik. Sonra beni çağırdılar ve ‘Eşinizin kalbi iki kez durdu yine çalıştırdık’ dediler. Bu kez üniversite hastanesine ambulansla sevkettiler. Eşimin kalbi ambulansta da bir kez durmuş. Turgut Özal Tıp Merkezi’ne gittiğimizde oradaki Prof. Dr. Önder Çelik bize hep ‘Eşiniz iyi olacak. Hafta sonu servise çıkacak merak etmeyin’ dedi. Biz de umutlandık tabii. Meğerse eşimi zorla yaşatıyorlarmış. Bizi iki gün uyutmuşlar. Sonra eşimin kalbi son kez durdu. 1 sene geçti hala istanbuldan otopsi raporu gelmedi. Acımızdan dolayı bırakmıştık dava peşinde koşmayı. Ama vazgeçmiyorum. Başkalarının canı yanmasın. Başka bebekler annesiz kalmasın. Benim eşim oraya sapasağlam girdi ölü çıktı. Davamızın sonunda kadar peşindeyiz.”



Anneli sayfaları yırtıyordum

Ölümüyle kürtaj çetesini çökerten Cansu Yiğit’in eşi Ertuğrul Yiğit, 4 yaşındaki kızıyla yapayalnız kaldı. Acılı eş, “Sudenaz ilk zamanlar ‘anne anne’ diye ağlamaktan bizi de mahvetti. O yüzden ona boyama kitabı aldığımda bile hatırlatmasın diye anneli olan sayfaları yırtıyordum. Sonra psikolog bunun yanlış olduğunu söyledi. Çocuk da mezarlığa gide gele durumu kavradı artık. Annesinin öldüğünü kabullendi” diyor...



Profesör ve doçent sevgilisi tutuklandı

Çetenin başındaki, Malatya İnönü Üniversitesi’ne bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Çelik ile yasak ilişki yaşadığı Özel malatya Park Hastanesi’nde görev yapan kadın doğum uzmanı Doç. Dr. Şeyma Hasçalık ve 2 sağlık çalışanı, yasa dışı kürtaj yapmaktan tutuklanarak Malatya E Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Sağlık Bakanlığı soruşturma açtı

VATAN’ın dün manşetine taşıdığı “Kürtaj çetesi” haberinin ardından Sağlık Bakanlığı’nca idari soruşturma başlatıldı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, ”Malatya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi ile Özel Malatya Park Hastanesi’nde görevli bazı personelin 10 haftalık yasal sınırı aşan hamilelikleri sahte raporla sonlandırdıkları iddiasıyla gözaltına alındıkları”na dair haberlerle ilgili Akdağ’ın talimatıyla Denetim Hizmetleri Başkanlığı’nca idari soruşturma başlatıldı” denildi. Konuyla ilgili adli makamlarca yürütülen sürecin de devam ettiği belirtildi.

Haberin Devamı