Gazete Vatan Logo

O dev Bank of China mı?

O dev Bank of China mı?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayicilerle yaptığı toplantıda beklenmedik bir açıklama yaptı. Büyük bir bankacılık devine çok yakında lisans vereceklerini açıkladı.

İNTES’in geleneksel toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, inşaat sanayicileriyle yaptığı kapalı toplantıda sürpriz bir açıklama yaparak, “Uluslararası bir bankacılık devi Türkiye’ye geliyor, lisansı verilmek üzere. En az 300 milyon doları da getirip koyacak” dediği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Babacan, kendi ifadesiyle “uluslararası bankacılık devinin” ismini ve ülkesini vermek istemedi ve inşaat sanayicilerine bununla ilgili “yakında duyarsınız nasılsa” dedi.



Babacan’ın bu sözleri, dinleyenlerde heyecan yaratırken bu büyük bankanın hangisi olacağı tartışılmaya başlandı. Tahminler arasında öne çıkan banka Bank of China. Dünyanın da sayılı bankalarından biri olan Bank of China’nın bir süredir Türkiye pazarına ilgi duyduğu biliniyor. Bu bankanın yanısıra bir süre önce kuruluş iznini almış ve 9 aylık kuruluş süresi başlamış olan Hollandalı Rabobank olabileği ifade ediliyor. Qatar National Bank da dün yaptığı açıklamada Türkiye başta olmak üzere Fas ve Sahra altı Afrika ile ilgilendiklerini vurgulamıştı.

Ancak kulislerde en çzok rağbet gören isim Bank of China olarak öne çıkıyor.

BDDK ve Babacan’a yakın kaynaklar sözkonusu bankanın ismini telaffuz edemeyeceklerini belirtirken, Hükümete yakın bir isim Babacan’ın sözettiği bankanın Bank of China olduğunu iddia etti. Ancak iddilarla ilgili henüz resmi bir teyit bulunmuyor.

İmar değişikliklerinde adalet duygusunu geliştirmeliyiz

İnşaat sanayicilerinin çatı örgütü İNTES’in (İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası) dün gerçekleştirilen 167. Geleneksel Toplantısı, tarihinde ilk kez basına kapatılırken, kapalı toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sanayicilere yaptığı kritik açıklama ve itiraflar damgasını vurdu.

Edinilen bilgilere göre kapalı toplantıda Babacan’a eski İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Hamdi Akın ve Nevzat Saygılıoğlu HES’lere getirilen yüzde 1.5’lik hasılat kesintisini sordu. Babacan “Bu yanlış bir iş oldu. Hukukun güvenliği önemli. Kazanılmış hak kavramı önemli. Bu bazı belediyelerin zorlamasıyla yapıldı. Böyle yatırımcı çekemeyiz. Şu dönem bir geçsin de bunu ele alacağız” dedi.

Davet sahibi yoktu

Bu arada Babacan sanayicilerin üretim yerine konut ve AVM işine girdiğini bunun cari açık üzerinde baskı yaptığını da söyledi. Babacan “Sanayiciler küçük bir imar değişikliğiyle büyük paralar kazınıyorlar. Ama bizim de imar değişiklikleri vb. konusunda adalet duygusunu oluşturmalıyız. Burada rüzgar evet, biraz karşıdan esiyor ama bu güveni oluşturmalıyız” diye konuştu.

İnşaatçıların toplantısı’na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan davet edilmiş ve katılacağı netleşmişti. Ancak tam bu dönemde toplantının evsahibi olan Başkan Celal Koloğlu’yla ilgili 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonu kapsamında ses kayıtları ortaya çıktı. Toplantı basına kapalı hale getirilmesine rağmen Koloğlu toplantıya katılmadı.

Haberin Devamı