Gazete Vatan Logo

O da kapitalist sisteme tepkili!

Dünyanın en zenginleri arasında ama...

Bill Gates de kapitalizme çattı: Bilim kellik araştırmalarına sıtmadan çok para harcıyor

66 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci ismi olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, geçen hafta Londra’da düzenlenen Kraliyet Mühendislik Akademisi Konferansı’nda dünyayı egemenliği altına alan kapitalizme karşı en büyük eleştiriyi yaptı.

Ölümler önlenmeli

Konferansta konuşan Gates, kendisini de zengin eden kapitalist sistemin erkeklerin en büyük sorunlarından olan kellik için yaptığı araştırma ve ayırdığı fonu, her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olan sıtma hastalığı için kullanmadığına değindi. Devletleri, ekonomilerini sağlık konularındaki çalışmalara da yönlendirmeleri konusunda uyaran Gates, “Ekonomik pazarın öncelikleri bazı patronların isteklerine göre belirleniyor” dedi.


Afrikanın kabusu


Özellikle Afrika kıtasında çocukların maruz kaldığı sıtma hastalığına dünyanın gereken önemi vermediğini belirten milyarder, şunları söyledi: “Sıtma aşısı şu anda milyonlarca insanın en büyük ihtiyacı ancak bunun için finansman bulunmuyor. Eğer bu finansman, erkeklerin kelliğine çözüm ya da benzer şeyler için harcanırsa sıtma için finans söylemi hep zayıf kalacak. Çünkü kelliğin müşterisi daha fazla.”

Kellik sıtmayı dörde katladı

Uluslararası Saç Ekimi Derneği’ne göre dünyada her yıl saç operasyonları için 2 milyar dolar harcanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 raporuna göre ise sıtma çalışmaları için sadece 547 milyon dolar harcandı.

Haberin Devamı