Gazete Vatan Logo

O belediyeler devlete geçti!

Terör soruşturmaları kapsamında toplam 28 belediyeye kayyum atandı. Polis eşliğinde belediye binaları boşaltıldı ve aramalar yapıldı. DBP’liler uygulamaya tepki gösterdi

O belediyeler devlete geçti!

İçişleri Bakanlığı, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında dün sabah büyük çoğunluğu DBP’li olan 2 il, 24 ilçe ve 2 beldeye kayyum ataması gerçekleştirdi.

Görevlendirme yapılan Diyarbakır merkez Sur ilçesi ve Silvan ilçesine sabahın erken saatlerinde giden güvenlik güçleri buralarda bariyerlerle belediyelerin çevresini kapatarak geniş güvenlik önlemi aldı. Belediye binasında polislerin araması devam ederken binaya belediye personelinin giriş çıkışına izin verilmedi.

Binadan çıkarıldılar

Batman’da ise İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla kayyum atanan Batman merkez, Beşiri, Gercüş ilçeleriyle Beşiri’ye bağlı İkiköprü belde belediyesinde de güvenlik güçleri tarafından sabahın erken saatlerinden itibaren arama yapıldı. Belediye binasına giren sivil polis ekipleri, sadece Belediye Başkan Vekili Hürriyet Kaytar’ı içeriye aldı. Bir süre önce görevden uzaklaştırılan Belediye Eş Başkanı Gülüstan Akel’in belediye binasına girmesine izin verilmedi. Burada basın mensuplarına konuşan Akel, “Bu bir 12 Eylül darbesidir” dedi. Kayyum atanmasına karşı belediyelerde nöbet tutan DBP’liler ise sabah erken saatlerden itibaren binadan çıkarıldı.

Haberin Devamı

Kaymakamlar görevlendirildi

İçişleri Bakanlığı’nın kayyum atadığı Mardin’in Dargeçit, Nusaybin, Mazıdağı ve Derik ilçelerinde de sabahın erken saatlerinde polis ekipleri belediye binalarında önlem aldı. Sözkonusu belediyelere de ilçe kaymakamlarının görevlendirildikleri belirtildi. Yine bakanlığın kararı doğrultusunda Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçeleriyle Siirt’in Eruh ilçesindeki belediyelere kayyum atanmasından sonra bu belediyelerin önünde de geniş güvenlik önlemleri alındı. Polisin kayyum atanan tüm belediyelerde olduğu gibi bu belediyelerde de arama yaptığı öğrenildi.

İçişleri: İyi hizmet verilecek

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “PKK-KCK ve FETÖ terör örgütlerine yardım ve destek vermekten dolayı haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında 28 belediye başkanı (24’ü PKK-KCK, 4’ü FETÖ) daha önce görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu belediye başkanlarının 12’si halen tutukludur. Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur. Terör örgütleri karşısında ülkenin birlik ve beraberliğini, milletin ferasetiyle, işleyen demokrasi, işleyen hukuk ve işleyen devlet tesis edecektir. Bu işleyişi sağlamayı teminen, görevlendirme yapılan belediyelerde, kaynaklar terör örgütlerine değil o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için, hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir.”

Haberin Devamı

4’ü FETÖ’den

3’ü Ak Partili, 1’i MHP’li dört belediyeye FETÖ soruşturması kapsamında kayyum atandı. Bu belediyeler Pozantı, Aşkale, Çamoluk ve Ilgın. Giresun’un AK Partili Çamoluk Belediyesi’nin başkanı Savaş Akarçeşme tutuklanmıştı. Yerine Musa Varıcı atandı. Konya’da Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, AK Parti’den ihraç edildikten sonra tutuklanmıştı. Ak Partili Belediye Meclis üyesi Mehmet Karahan, kayyum olarak atandı. Erzurum’un Aşkale ilçesi’nin AK Partili Belediye Başkanı Enver Başaran da çıkarıldığı mahkemece 20 gün önce tutuklandı. Belediye başkanlığına kayyum olarak Şenol Polat atandı. Adana’nın Pozantı İlçe Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın FETÖ soruşturmasında tutuklanmasının ardından yapılan seçimde başkanvekili seçilen MHP’li Mahmut Sami Baysal, İçişleri Bakanlığı tarafından Kayyum olarak atandı.

Haberin Devamı