Gazete Vatan Logo

Nuri Ok görevini devretti

Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, dün yapılan törenle görevini Başsavcı Vekili Abdurrahman Yalçınkaya’ya devretti

Törende konuşan Nuri Ok, görev yaptığı 4 yıl boyunca hukukun öne çıkması için gayret gösterdiğini söyledi. Ok, bundan sonra da Türkiye’de hukuk devleti ilkesi ve demokratik ortamın daha da yerleşeceğine inandığını ifade etti. Yalçınkaya da, Ok’un görev süresi boyunca sergilediği üstün meziyetleri unutmayacaklarını, meslek aşkı ve dürüstlüğünün kendilerine her zaman örnek olacağını söyledi. Yalçınkaya ve personel Ok’u, alkışlarla uğurladı. Törene eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş da katıldı. Başsavcılık görevi dün dolan Ok, Yargıtay üyeliğinden zorunlu emekliliğine 6 ay kalmasına rağmen dün emekliye ayrıldı.

Abdurrahman Yalçınkaya’yı, Yargıtay’ca gösterilen 5 aday arasından Cumhurbaşkanı Sezer seçmişti. Yalçınkaya’nın Başsavcılığa seçilmesiyle boşalan Başsavcı Vekilliği için Yargıtay Genel Kurulu’nda bugün seçim yapılacak.

Yargıtay’ı üzen tartışma
Ancak dün Yargıtay’ı üzen bir tartışma yaşandı. Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Ok’un geçen hafta yaptığı veda konuşmasında yönelttiği sert eleştirilere daha sert bir üslupla karşılık verdi. Ok geçen hafta, Yargıtay Başkanlığı’nı “Yargıtay Yasasında değişiklik yapılmasına dair tasarıda Başsavcılığın konumunu göz ardı etmek ve Başsavcılığı hakimler vesayeti altına almaya çalışmakla” suçlamıştı. Arslan ise dün Ok’a sert yanıt verdi: “Emekliye ayrılan bir kişinin bu biçimde konuşma yapması uygulama ve teamüllere aykırı olduğu gibi, mesleğin onur, vakar ve saygınlığına da uygun düşmemektedir. Kurum içinde çözümlenebilecek olan konuların giderayak kamuoyuna açıklanması; doğru, şık ve meslek etiğine uygun bulunmamaktadır. Bu talihsiz konuşma Yargıtay tarihinde bir ilk olarak yerini almıştır. Unutulmayacak ve bağışlanmayacak olgu budur. Zira hâkimlerin kendi sorunlarını kamuoyu önünde tartışmayacak kadar itidalli insanlar olmaları gerekmektedir.”

Haberin Devamı