Gazete Vatan Logo

Numan Kurtulmuş'tan madde bağımlılarıyla ilgili açıklama

Numan Kurtulmuş'tan madde bağımlılarıyla ilgili açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Uyuşturucu ile tanışmış olan insanlar, uyuşturucu konusunda tedavi edilmek bakımından isimleri bildirilme zorunluluğu olduğu için bundan sakınıyorlar, kimliklerinin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bundan dolayı bu kişilerin hastanelere müracaat etmeleri maalesef çok kısıtlı kalıyordu. Bu yasal değişikliği en kısa zamanda yaparak burada önemli bir adım atacağız” dedi.
Başbakanlık Merkez Bina'da, Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soyla, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katıldı.
Uyuşturucu ile mücadelenin sadece Türkiye’nin değil, bütün dünya ülkelerinin boğuştuğu toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, “Uyuşturucu ile mücadele toplumları ve nesilleri yakından ilgilendiren bir meseledir. Her hükümet bakımından en hayati mücadele alanlarından birisidir. Bizim açımızdan da uyuşturucu ile mücadele en az terör ile mücadele kadar önemlidir. Toplumumuzun, gençlerimizin geleceğini yakından ilgilendiren önemli bir konudur” diye konuştu.
“GENÇLERİMİZİN, DAHA YAKLAŞMADAN UYUŞTURUCU İLE BAĞLARININ KESİLMESİ ÖNEMLİDİR”
Uyuşturucu ile mücadelenin, insanın aklının ve ruhunun yeniden kazanılması ile ilgili bir mücadele olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gençlerimizin uyuşturucuya karşı uyanık hale getirilmesi, bu tehlikeye düşürülmesini önleyecek çalışmaların yapılması, gençlerimizin ve nesillerimizin teyakkuz haline getirilerek uyuşturucuya daha yaklaşmadan uyuşturucu ile bağlarının kesilmesi önemlidir. Uyuşturucuya bulaşmış gençlerimizin tedavi edilerek bunlardan kurtarılması da uyuşturucu ile mücadele kapsamında en önemli perspektiflerimizden birisidir. İnsanları yargılamak, kınamak, suçlamak kolaydır. Ancak devlet olarak esas yapılması gereken, bağımlı kardeşlerimizi anlamaya çalışmak ve bu kardeşlerimizin bu bağımlılığa bulaşmasını engelleyecek, bulaşmışlarsa da onlardan kurtulmasını sağlayacak çalışmaları yapabilmektir. Hükümetimiz tarafından Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı yapılmış ve uygulamaya konulmuştur. Uzun yıllardır uyuşturucu kaçakçılığı konusunda Avrupa’ya örnek teşkil edecek güvenlik ağırlıklı bir çalışmamız var. Sentetik uyuşturucuların dünya da ve ülkemizde hızla yayılmasını önlemek için önemli bir çalışma başlattık. Özellikle gençlerimizin hedef alan bu süreçte sadece arz ile mücadele içeren güvenlik boyutu ile değil, aynı zamanda talep ile mücadeleyi de kapsayacak şekilde bakanlıklar arasında çok boyutlu, kurum ve kuruluşlar ile belediyeler, STK’ları da işin içerisine çekecek şekilde yeni bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı vardır. Bu çerçevede ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde sadece kamu, kurum ve kuruluşları değil, aynı zamanda STK’ların, iş dünyasının da sosyal sorumluluk çerçevesinde uyuşturucu ile mücadelenin tüm safhalarında yanımızda olmasını sağlayacak bir birlikteliği oluşturacağız. Bu kapsamda 22 Eylül 2014 tarihinde sadece uyuşturucu ile mücadele gündemi ile toplanan bir Bakanlar Kurulu Toplantısını gerçekleştirmiştik ve bu Bakanlar Kurulu’nda Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı taslağının yapılacak birinci uyuşturucu ile mücadele şurasında görüşülerek uygulamaya başlanması kararlaştırılmıştı.”
“KİMLİKLERİNİN ORTAYA ÇIKMASINI İSTEMİYORLAR”
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişiler hakkında 5 yıllık süre içerisinde birden fazla denetimli serbestlik kararı verilmesinin önüne geçildiğini sözlerine ekleyen Kurtulmuş, “Bu ve benzeri hukuki düzenlemeler ile uyuşturucunun kullanılması ve uyuşturucunun ithali, ihracı, satılması ve özellikle çocuklara özendirilerek uyuşturucu ile tanıştırılması suçlarının cezaları neredeyse 2 katına yakın bir şekilde arttırılmıştır. Her türlü uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin okul, yurt, hastane, kışla ve ibadethane gibi yerlerin yakınında ve önünde satılması ciddi bir artırım nedeni olarak kabul edilmiştir. Kişilerin tıbbi tedaviye çekinmeden başvurabilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunun 279. ve 280. maddelerinde belirtilen sağlık personelinin bildirim ve ihbar yükümlülüğünün kaldırılmasına dair kanun teklifi hazırlığına başlanmıştır. Bu çok hassas konulardan birisidir. Uyuşturucu ile tanışmış olan insanlar, uyuşturucu konusunda tedavi edilmek bakımından isimleri bildirilme zorunluluğu olduğu için bundan sakınıyorlar, kimliklerinin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Bundan dolayı bu kişilerin hastanelere müracaat etmeleri maalesef çok kısıtlı kalıyordu. Bu yasal değişikliği en kısa zamanda yaparak burada önemli bir adım atacağız” dedi.
“HAYATA GEÇİRİLEN EN ÖNEMLİ UYGULAMALARDAN BİR TANESİ, NARKOTİMLER OLMUŞTUR”
“Madde bağımlılığının prim ödeme gün sayısı veya prim borcu bulunup bulunmadığına bakılmaksızın bağımlılıkla ilgili sağlık hizmetlerinden yararlanması amacıyla 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklik önerisi hazırlanmıştır” diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Bu tür vatandaşlarımızın önemli bir kısmı maalesef maddi bakımdan düşük gelir gruplarından olduğu için bu kişilerin prim borçlarında sıkıntılar olabilir. Bundan dolayı hastaneye müracaat etmeleri halinde karşılaştıkları durumlar ortadan kaldırılacaktır. 4926 sayılı Kaçakçılık ile Mücadele Kanunun da yapılacak düzenleme ile narkotimlerin sokak bazında mücadelesini güçlendirmek için yakalamalar sonucunda hakkında dava açılan kişi sayısına ödül verilmesi imkanı getirilmiştir. Bu da önemli bir düzenleme olacaktır. Uyuşturucu madde ticareti suçları ve özellikle sokak satıcıları ile daha etkin mücadele edilebilmesi için bireysel olarak işlenen uyuşturucu ticareti suçlarında da gizli soruşturmacı görevlendirilmesi amacıyla ceza muhakemesi kanunun 139. maddesinin 7. fıkrasında düzenleme öngörülmektedir. Böylece şebeke halinde uyuşturucu satışı içerisinde olanların arasından bir takım kimselerin uyuşturucu ile mücadele safına geçmesi sağlanabilecektir. Yeni dönemde hayata geçirilen en önemli uygulamalardan bir tanesi, narkotimler olmuştur. Narkotimler, Uyuşturucu satıcıları ile sokak bazında mücadeleyi temel almış ve halen ülkemizin uyuşturucu risk haritasının yüzde 78’ini kapsayan 29 ilimizde uygulamaya geçilmiştir. Öncelikli olarak uyuşturucu da riskli olan illerde bu uygulamaya başlanmıştır. Bu sayede şüpheli ve tutuklu sayısında bu uygulama başladığından bu yana yüzde 60 artış sağlanmıştır.”
Bağımlılıkla mücadele projesinin geliştirilmesi için e-öğrenme portalının oluşturulduğunu anlatan Kurtulmuş, uyuşturucu bağımlılığı konusunda 4 milyon 800 bin öğrenciye eğitim verildiğini ifade etti. Kurtulmuş, 191 çağrı numaralı danışma hattının 130 personelle hizmet verdiğini ve şimdiye kadar bu merkeze 60 çağrının geldiğini söyledi. Kurtulmuş, AMATEM yatak sayısının artırıldığına da dikkati çekti. Kurtulmuş, kenevir ekim alanlarının da denetim altına alındığını kaydetti.

Haberin Devamı