Gazete Vatan Logo

Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklama

Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklama

Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Kurtulmuş, ikinci darbe girişimi iddialarıyla ilgili soruya 'önlem alıyoruz ama halkı da endişeye sevk etmeyin' cevabını verdi.

İşte açıklamasından satır başları:

Türkiye, AB ile ilave fasıllar açılmasından yanadır. Türkiye'nin bu fasılların açılmasında hiçbir tereddüdü yoktur. Özellikle 23. ve 24. fasıllar, fikir özgürlükleri, ifade özgürlükleri ve medya özgürlükleri konusunda da Türkiye'nin hiçbir şekilde çekineceği, hiçbir şekilde geri adım atmasını gerektirecek bir durum yoktur. Aynen yeni açılan fasıllar gibi, bu fasılların açılmasını da Türkiye olarak istediğimizi, arzu ettiğimizi bir kere daha ifade etmek isteriz.

Balkan coğrafyasında yeniden siyasi stresin ortaya çıktığını görüyoruz. İlgili bütün ülkelerin Balkan ülkelerinde bu siyasi stresi azaltacak çabalar içinde olması gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye olarak en çok üzerinde durduğumuz konu Bosna Hersek’in bütünlüğüdür. Bosna Hersek'in bütünlüğünün sağlanması açısından AB üyeliğinin önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Bosna Hersek’in AB üyeliği sürecini destekliyoruz.(Moody's) Tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir. Analiz iki gün içinde değişti. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Darbe sonrası ekonomide tehlike vardı ama değişti. 18 Temmuz'la 26 Eylül'e baktığınızda durağan diyebileceğiniz bir Türkiye ekonomisi söz konusudur. İleri bakacağız, 15 Temmuz'un etkilerini sileceğiz. Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun değerlendirmesini hayatın sonu olarak görmüyoruz. Değerlendirmenin ABD ziyareti sonrası gelmesi manidar.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen konulardan biri Moody’s not kararıdır. Moody’s’in yapmış olduğu bu değerlendirme tamamıyla siyasi içerikli bir değerlendirmedir.

Bizim anlamakta zorluk çektiğimiz husus 21 Eylül günü Moddy’s’in analizlerinde ortaya konan perspektif nasıl oldu da iki gün sonra tam tersine evrildi?

İlk değerlendirmede 15 Temmuz sonrasında ortaya çıkan risklerin önemli ölçüde azaldığı ifade edilmişti.

Ancak 2 gün sonra Moody’s Türkiye’nin notunu indirdi.

Haberin Devamı

Darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisi için büyük bir risk vardı ama değişti. Türkiye ekonomisi kararlılıkla yoluna devam ediyor.

Evet darbe büyük bir kırılganlık ortaya çıkarma potansiyeline sahipti. Ancak çok şükür bu dönem geride kaldı.

Darbeyi planlayan üst aklın “Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor” algısı yaratmak için çalışacağını bileceğiz.

Böyle bir açıklamanın sayın cumhurbaşkanımızın ABD’de yatırımcılarla yaptığı çok olumlu görüşmeler sırasında yapılması da oldukça manidardır.

İnşallah oluşturulmaya çalışılan bu algı operasyonu da en kısa sürede sona erecektir.

Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisi ile ilgili ‘Aferin ne güzel gidiyorsunuz’ demesini, her şeyin güllük gülistanlık olduğu anlamına nasıl almadıysak; bugün herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin görünümünü durağana çevirmesi ve notunu değiştirmesini de hayatın sonu, kıyametin kopuşu olarak telakki etmeyiz.

SORU VE CEVAPLAR

FETÖ'ye yönelik operasyonlar devam ederken hükümetin atacağı adıma ilişkin bilgiler geliyor. PKK terör örgütüne bir operasyon başlatılacağı ifade ediliyor. FETÖ dışında PKK temizliği hangi kapsamda yapılacak?

Haberin Devamı

Türkiye sadece FETÖ'cülerle mücadele etmiyor. Eş zamanlı olarak 3 terör örgütü PKK, FETÖ ve DAEŞ ile mücadele ediyor. Diğer irili ufaklı örgütler de var. Biz her terör örgütüne karşılık gerekli adımları atacağız.

Fırat Kalkanı operasyonu...

Türkiye'nin Suriye'de yaptığı operasyonun 3 tane kırmızı çizgisi var. Bunlardan birincisi Türkiye kendi şehirlerini Suriye'den kaynaklanan terör örgütlerinden korumak zorundadır. Kilis'e atılan roketleri gördünüz. Gaziantep'te 52 vatandaşımızı DAEŞ'in nasıl şehit ettiğini gördünüz.Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana. PYD koridoru oluşturulmasına karşıyız. Menbiç'teki YPG güçlerinin önemli bir kısmı Fırat'ın doğusuna çekildi.

Rakka ve Musul

Biz her iki yerde de yerel unsurların operasyonların ana unsuru olma görüşünü savunuyoruz. Bu operasyonlar uluslararası koalisyonun kontrolünde yapılsın. YPG ve PYD'nin bulunmaması önemlidir. Biz her toplantıda bunu dile getiriyoruz. Cerablus, El Bab operasyonlarında nasıl ÖSO esas olduysa, burada da ılımlı muhalefet hareketleri esası temsil eder.

Haberin Devamı

Kamu'dan ihraçlar...

Adaletli davranacağız. FETÖ'nün yaptığı Anadolu'daki tarihimizin en ağır suçudur. Haksızlık varsa ortadan kaldırılacaktır. Asılsız ihbarların bir bedeli olduğunu herkes bilmeli.

OHAL'in devamı...

Bugün herhangi bir konu gelmedi.

Anıtkabir'de park...

Bu konu üzerinden polemik yapmak doğru değil. Basit ve tali bir meseledir.

İkinci kalkışma iddiası...

Bu tür haberlerle halkı endişelendirmeye gerek yok. Ama 15 Temmuz darbe girişiminde yer alanlar yenildik deyip kenara çekilmediler. Her türlü tedbirleri almaya çalışıyoruz.Panik oluşturacak sözlerden kaçınılmalı.

AK Parti'de FETÖ...

Soruşturma devam ediyor, eğer doğruluk payı varsa ortaya çıkacaktır. Bütün AK Partilileri töhmet altında bırakmayı doğru bulmuyoruz.

Kredi kartı düzenlemesi

İç piyasaya ciddi bir canlılık gelecek. Türkiye'nin hangi isitkamette yürüdüğünü biliyoruz.