Gazete Vatan Logo

Nükleerde tarihi imza

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından bugün atılacak. Türkiye’nin yüzde 10’luk enerji ihtiyacını karşılayacak santral, Türk şirketlere 8 milyar $ katkı sağlayacak

Nükleerde tarihi imza

Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ile bugün atılıyor. Mersin’de Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından yürütülen projede, devletler arası yapılan anlaşma gereği ilk ünitenin temel atıldıktan 7 yıl sonra devreye alınması planlanıyor. İşte 6 maddede Akkuyu Nükleer Santrali:

- Akkuyu NGS 1.200 megavatlık 4 üniteden oluşacak.

- Akkuyu NGS projesinin yüzde 35-40’lık kısmında yer alacak Türk şirketlerinin, ekonomiye 6-8 milyar dolar arasında katma değer sağlayacağı hesaplanıyor.

- Akkuyu NGS 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul’un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.

- 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak Akkuyu NGS’nin üretimi, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak.

- Ayrıca bölgedeki istihdamı artıracak Akkuyu NGS inşaatında, en yoğun döneminde yaklaşık 10 bin kişi çalışırken, işletme aşamasında da yaklaşık 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak.

Haberin Devamı

- Akkuyu NGS’de çalışmak üzere Rusya’da eğitim alan 248 öğrenciden, 6.5 yıllık eğitim sonunda mezun olan 35’inin bu aydan itibaren projede görev alması bekleniyor. Akkuyu anlaşması Türkiye ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanmıştı.

Türk konsorsiyumu çekilmişti

Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilmişti. CKK konsorsiyumu, Akkuyu NGS’ye ortak olma konusunda Rosatom ile yaptığı görüşmelerde anlaşmaya varamamıştı.

İznin teyidini aldık

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) temel atma törenine ilişkin, “İnşaat belirlenen takvim doğrultusunda ilerliyor. Şimdi şirketimiz inşaat izni bekliyor ve bu iznin verileceğinin teyidini de aldık” dedi. Novak, öncelikle Türk yatırımcıların projenin inşaat ve işletme kısımlarında yer almalarının önemli olduğunu ifade ederek, bu konuda Türk şirketlerle son derece yoğun görüşmeler sürdürüldüğünü ve olumlu sonuçlar alınacağını beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Törenden önce ikili zirve var

Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreninden hemen önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ankara’da bir araya gelecek. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) 7’nci toplantısı, iki liderin eşbaşkanlıklarında düzenlenecek. ÜDİK toplantısında Türkiye-Rusya ikili ilişkileri ele alınacak. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin resmi temel atma töreni için Erdoğan ve Putin Mersin’e gitmeyecek. Erdoğan ve Putin törene Cumhurbaşkanlığı’ndan telekonferans ile katılacak.